Les nostres entitats
Representem 37 federacions que aglutinen
més de 3.000 entitats socials a Catalunya
L’Agrupació d’Entitats Gitanes dels Països Catalans (AGIPCAT) és una entitat sense ànim de lucre formada per gitanos i especialistes en la cultura gitana. Compta amb una quinzena d’associacions gitanes de tot Catalunya i la Catalunya Nord. La finalitat de l’AGIPCAT és promoure, donar a conèixer i impulsar la difusió de la cultura dels gitanos catalans perquè sigui reconeguda; incorporar i fomentar la imatge de la dona gitana a través de cursos i activitats dirigides per les pròpies dones i potenciar-ne la investigació, entre altres.
Càritas Catalunya és la confederació oficial d’entitats d’acció caritativa i social de l’Església catòlica. Es va crear l’any 1992 i està formada per les deu Càritas diocesanes amb seu a Catalunya amb l'objectiu d'ajudar al desenvolupament integral de totes les persones que es troben en situació de fragilitat social. La seva missió és la de cohesionar, promoure i coordinar les Càritas diocesanes catalanes en el seu servei d’acollida i acompanyament a les persones més vulnerables i en el desenvolupament del seu compromís social i caritatiu.
El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat és una associació catalana nascuda el 1998 per defensar els drets de les persones amb discapacitat. El COCARMI representa unes 611.000 persones amb discapacitat integrades en les entitats que la conformen. És el principal portaveu i interlocutor del col·lectiu davant els poders públics, proposa polítiques a favor dels interessos de les persones amb qualsevol tipus de discapacitat i, per assolir aquests objectius, les associacions integrants de COCARMI treballen en comú dins l’àmbit català.
Down Catalunya és la federació que aplega les 10 entitats catalanes que acompanyen persones amb síndrome de Down i altres discapacitats intel·lectuals, des del seu naixement i fins a la vida adulta, vetllant per la seva plena inclusió educativa, social i laboral amb suport en el seu entorn ordinari més pròxim. Duu a terme projectes educatius, de lleure, d’inserció laboral, d’envelliment actiu i de promoció de l’autonomia i l’autodeterminació, de sensibilització, així com de treball amb suport, que estiguin alineats plenament amb l’establert a la Convenció Internacional de Drets de les persones amb discapacitat.
Creu Roja Catalunya neix al 1864 amb la missió d’estar al costat de la població més vulnerable, salvaguardant la vida i alleugerant el patiment humà. Com a organització humanitària de caràcter voluntari fortament arrelada a la societat, dona respostes integrals a les persones vulnerables des d’una perspectiva de desenvolupament humà i comunitari reforçant les seves capacitats individuals en el seu context social. La seva missió és ser cada cop més a prop de les persones vulnerables, en els àmbits nacional i internacional, a través d’accions integrades, realitzades essencialment per voluntariat i amb una àmplia participació social i presència territorial.
Dincat és la federació que agrupa 285 entitats que defensen els drets de més de 40.000 persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya i de les seves famílies i que treballen per millorar la seva qualitat de vida i la seva plena inclusió a la societat en tots els àmbits (treball, salut, habitatge, educació, lleure, atenció diürna, etc.).
La federació d’Entitats Catalanes d'Acció Social treballa, de manera prioritària amb col·lectius en situació o risc d’exclusió social. L’atenció directa que presten les organitzacions membre d’ECAS i la tasca de la pròpia federació per vertebrar el sector es fonamenten en la lluita per la igualtat d’oportunitats per a tota la població, així com en la voluntat de transformar la societat per fer-la més justa i equitativa. L'objectiu és sumar esforços i vehicular-los per afavorir la inclusió, fer efectius els drets de les persones, promoure la plena ciutadania i contribuir al benestar de tota la població mitjançant la construcció d’una societat basada en el compromís i la corresponsabilitat, amb una cohesió social sòlida i duradora.
ECOM és un moviment associatiu integrat per organitzacions de persones amb discapacitat física, una de les principals entitats de referència del sector de la discapacitat física i una de les pioneres de l’Estat Espanyol, amb més llarga experiència. A Catalunya són la màxima representant i interlocutora amb l’Administració Pública. La seva missió és defensar l'exercici dels drets de les persones amb discapacitat física per assolir la plena inclusió social i millorar la seva qualitat de vida, amb l'apoderament de les persones com a eix vertebrador i enfortir el sector associatiu de la discapacitat física a través de la participació, la representació i el seu apoderament.
La coordinadora compta amb 12 entitats amb àmplia experiència en el camp de les addiccions, que gestionen 40 centres de tractament especialitzats a Catalunya. Es va constituir el 2001 i des d'aleshores desenvolupa serveis professionals de comunitat terapèutica, pisos de reinserció i centres de dia per a la rehabilitació i reinserció de persones amb conductes addictives.
Cohabitac és la coordinadora de fundacions promotores i gestores d’habitatge social de lloguer de Catalunya. Treballa per combatre l’exclusió residencial mitjançant la promoció, compra i gestió d’habitatges de lloguer social i facilita l'accés a un habitatge digne i adequat a totes les persones, sobretot les que estan en una situació de vulnerabilitat. L'objectiu principal és potenciar la promoció dels nous habitatges i establir acords amb propietaris per destinar-los a lloguer social sota paràmetres de bones pràctiques.
Està formada per 44 entitats socials que treballen per millorar la qualitat de vida de les persones amb autisme. La federació ofereix a les seves entitats sòcies diversos serveis com: representació institucional, suport jurídic, assessorament comptable i fiscal, suport en projectes i subvencions, servei d'assegurances, suport en comunicació, formació, vinculació i intercanvi d’informació i assessorament en assistència personal.
La Federació d’Associacions Culturals i Educatives de Persones Adultes treballa conjuntament per un model d’educació i cultural democràtic on s'inclogui la veu de persones que no tenen una titulació superior i que, per aquest motiu, han estat excloses del debat públic. Amb les seves activitats i funcionament demostren constantment que la societat, per ser realment democràtica, ha de donar veu a totes les persones, prioritzant aquelles que menys espai han tingut per participar-hi. Sobretot promou l'educació de les persones adultes en tres àmbits: formació bàsica, formació ocupacional i formació cultural i per a l’oci des d’una perspectiva crítica i transformadora.
FAFAC és la federació que agrupa totes les AFA de Catalunya (Federació d'Associacions de Familiars d'Alzheimer de Catalunya), és a dir, la Federació Catalana d'AFA. Forma part de la CEAFA, que és la confederació espanyola, sota la qual s'agrupen totes les federacions de l'Estat. Al seu torn, CEAFA pertany a Alzheimer Europe, a la federació iberoamericana (AIB) i a la federació internacional, Alzheimer's Disease International (ADI), que treballa en col·laboració amb la Organització Mundial de la Salut. FAFAC treballa en l'àmbit local donant suport a les AFA, disperses per tot el territori, per millorar la qualitat de vida de malalts i familiars, i, a la vegada, actua de manera global per resoldre els problemes que suposa la demència i lluitar per fer-la desaparèixer.
La Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya (FATEC), és una entitat creada l'any 1983 formada per persones voluntàries amb l'objectiu de promoure activitats i accions a favor de la promoció de les persones grans dins de la nostra societat. Volen configurar-se com l'espai comú de l'associacionisme de la gent gran i la plataforma perquè la seva veu pugui arribar davant el poders públics, polítics i socials en els àmbits local, comarcal, estatal, nacional i internacional.
La Federació Catalana de Drogodependències treballa en l’àmbit de les drogodependències i les addiccions, influint en les polítiques públiques perquè beneficiïn a les persones consumidores i/o addictes, les seves famílies i a la societat en general. L'objectiu és facilitar un espai d’intercanvi i suport a les entitats que treballen en l’àmbit de les drogodependències, i representar-les de forma col·lectiva davant la societat i les administracions, promovent solucions i alternatives a les problemàtiques que generen les drogodependències en les persones i en la pròpia societat. Lidera estratègies d’intervenció en l’àmbit de les drogodependències i les addiccions, sent referent davant l’administració pública, el tercer sector i la societat.
La federació agrupa els diversos Bancs dels Aliments que hi ha a Catalunya (Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona) amb l'objectiu de lluitar contra el malbaratament, recuperant excedents alimentaris aptes per al consum humà, i lluitar contra la pobresa, fent arribar els aliments recuperats a persones en situació de precarietat alimentària en el nostre entorn. Els bancs aconsegueixen aquests aliments, els distribueixen a les entitats socials i utilitzen els recursos dels quals disposen per regular les entregues d’aliments al llarg de tot l’any. Els aliments s’aconsegueixen per tres vies: la lluita contra el malbaratament, les donacions i el programa subvencionat per la Unió Europea.
La Federació Catalana de Donants de Sang neix amb vocació d’aglutinar, fomentar i divulgar la donació altruista de sang i plasma a Catalunya. La seva funció social, igual que la de les altres entitats amb aquests mateixos fins, és divulgar, fomentar i orientar el comportament de la societat per assolir una conscienciació ètica i responsable que doni resposta a l'enorme i esperançador repte que aquests avenços científics permeten.
És una organització sense ànim de lucre, declarada d’utilitat pública, que treballa en la promoció i defensa dels drets de les persones grans i pensionistes per aconseguir la plena integració social del col·lectiu, contribuint d’aquesta manera a una societat més justa i per a totes les edats.
La Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer és una entitat de segon nivell que agrupa les principals organitzacions que treballen per millorar la qualitat de vida dels pacients oncològics i les seves famílies. Es va constituir el 2001 i va néixer amb la vocació d’integrar esforços en la lluita contra les malalties oncològiques a Catalunya. És cens d’informació i dóna servei a les entitats contra el càncer federades, alhora que fomenta el voluntariat en l’àmbit oncològic, desenvolupa programes en les àrees de divulgació i prevenció, supervivents i recerca psicosocial.
FEICAT és l’associació que acull i representa les empreses d’inserció de Catalunya, que actuen allà on es precisa una solució a les necessitats de les persones d’integració de col·lectius en risc d’exclusió i d'accés a qualsevol parcel·la de l’estat del benestar. La missió de FEICAT és crear i impulsar la cultura de les empreses d’inserció com a instrument contra l’exclusió social, contribuint a la lluita contra la pobresa i l’exclusió social, des de la realitat dels diferents territoris, mitjançant el suport a la creació d’empreses d’inserció en el marc de l’economia social i solidària.
La Federació Catalana de Voluntariat Social és la plataforma de referència del voluntariat social a Catalunya. Compta amb una xarxa d’entitats sense ànim de lucre que treballen pel foment, la promoció i el reconeixement del voluntariat social a Catalunya. La incidència política persegueix que el voluntariat i l’associacionisme, per la seva valuosa aportació a la millora democràtica del país, siguin fomentats i reconeguts com a tal. Agrupa prop de 340 entitats amb les quals impulsa recursos i serveis per afavorir l’acció voluntària. Aquesta tasca, feta conjuntament amb totes aquestes, impacta sobre un total d'unes 80.000 persones voluntàries.
La FEDAIA és la plataforma que agrupa a Catalunya el conjunt d’entitats que treballen amb infants, joves i famílies en situació de risc d’exclusió social o desemparament. Nascuda l’any 1996, està formada actualment per 95 entitats que atenen més de 100.000 infants i 35.000 famílies a través de serveis en l’àmbit de l’acció social, l’educació, la formació prelaboral, la salut i l’atenció a les famílies. La seva missió és avançar en els drets de la infància i l'adolescència, tant a nivell personal, social com polític, mitjançant un model d'actuació que garanteixi la qualitat de vida de la infància, l'adolescència i les famílies a Catalunya, especialment dels més vulnerables.
FEATE és la federació que agrupa les entitats socials que presten serveis al sector de la gent gran i que defensa els interessos dels seus associats. Els objectius són: representar, defensar i promocionar els interessos socials, econòmics i culturals dels associats; fomentar la solidaritat entre les entitats amb la creació, organització i planificació de serveis i activitats comunes d'àmbit assistencial; organitzar una constant tasca de promoció dels centres assistencials associats i de formació dels professionals que hi treballen i defensar els valors de les entitats sense afany de lucre.
FEPA és l’entitat de referència i l’interlocutor rellevant a Espanya en relació amb la realitat i els reptes del jovent sense suport familiar. La seva missió és afavorir l’autonomia i la igualtat d’oportunitats dels i les joves sense suport familiar en procés d’emancipació, especialment dels tutelats/des i extutelats/des. Aquesta tasca es realitza a través de la participació activa de les entitats que els atenen. Té presència activa en totes les comunitats autònomes.
La Federació de Paràlisi Cerebral i la Pluridiscapacitat de Catalunya es va fundar l’any 2000 amb l’objectiu d’unir les entitats catalanes que treballaven pel benestar de les persones amb paràlisi cerebral i discapacitats similars a Catalunya. Des d'aleshores incideix en les polítiques socials catalanes, amb l’objectiu de brindar els recursos necessaris i millorar la qualitat de vida de les persones amb paràlisi cerebral i altes necessitats de suport, així com aconseguir la seva inclusió social. A la vegada, la FEPCCAT representa els interessos de cadascuna de les seves entitats membres amb la finalitat de mantenir i millorar la seva qualitat. Actualment, la federació està constituïda per tretze entitats: Associació Alpi, APPC Tarragona, APRODISCA de Montblanc, AREMI de Lleida, ASPACE Barcelona, ESCLAT de Barcelona, Institució Balmes de Sant Boi de Llobregat, Escola Guimbarda de Barcelona, Associació l’Espiga de Vilafranca del Penedès, Fundació El Maresme de Mataró, MIFAS de Girona, Nexe Fundació de Barcelona i Fundació Prodis de Terrassa.
FEDELATINA treballa per oferir serveis, assistència i coordinació a les persones immigrades o retornades i a les associacions que les representen. La federació vol ser un referent per a totes les persones immigrants llatinoamericanes, promovent les relaciones comunitàries a través del suport institucional que es dona a les diverses entitats. Entre els seus objectius: crear un espai de trobada per a les seves associacions federades, promoure l'entreteniment i el coneixement mutu, generar un espai de reflexió i opinió sobre la inclusió de les persones immigrades, facilitar la coordinació de les associacions de persones migrades i fomentar la cooperació internacional cap a Llatinoamèrica, entre altres.
La federació Salut Mental Catalunya aglutina més de 70 entitats de tot Catalunya de familiars, persones amb problemes de salut mental i amics. Dóna serveis a les entitats federades, a la població en general, treballa per la inclusió social de les persones amb trastorns mentals i per la millora de les polítiques públiques dirigides a aquest col·lectiu. La seva missió és representar i acompanyar el moviment associatiu de persones i familiars que a Catalunya lluiten per millorar la salut mental, posant-se al seu servei i apoderant-los, tot contribuint a promoure la qualitat de vida, la defensa dels drets, la sensibilització social, la igualtat d’oportunitats i la no discriminació, tant d’infants com d’adults.
És una federació formada per 22 entitats del sector de l’atenció sanitària concertada i l’atenció social en l'àmbit de la salut mental i les addiccions, tant per a infants com per a adults. Compta amb més de 1.000 professionals i més de 100 serveis (CSMIJS, CSMA, CAS, hospitals de dia, comunitats terapèutiques, serveis de rehabilitació comunitària, rehabilitació infanto-juvenil, llars residència, llars amb suport, serveis prelaborals, serveis d’inserció, empreses socials, clubs socials i serveis tutelars).
Es tracta d’una iniciativa sense afany de lucre on, des de fa més de 45 anys, treballa a favor dels infants, els joves, les famílies i el Tercer Sector des dels àmbits educatiu, social i mediambiental. A Fundesplai es desenvolupa un ampli ventall de programes, campanyes i activitats a favor dels infants, els joves, les famílies i les entitats. La seva missió és educar infants i joves; enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector; millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social amb voluntat transformadora.
La Fundació Pere Tarrés, amb 60 anys d'existència, és una organització no lucrativa educativa i d'acció social que va néixer amb la finalitat de promoure l’educació en el lleure d’infants i joves. Dedicada a la promoció de l'educació en el temps lliure, el voluntariat, la millora de la intervenció social i l'enfortiment del teixit associatiu, amb el temps la seva acció s'ha ampliat a altres àmbits de l'acció social com ara la formació, la recerca i la gestió.
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya és una associació sense ànim de lucre que té, com a missió, la d’educar infants i joves a través del mètode escolta i guia, fent-los protagonistes del seu creixement personal, perquè esdevinguin persones actives, conscients i compromeses amb la societat.
L'ONCE facilita i ofereix suports per millorar la qualitat de vida de les persones cegues i amb deficiències visuals a través de diferents serveis especialitzats que promouen l'autonomia i la plena inclusió social i laboral del col·lectiu. Entre aquests serveis, hi ha suport psicosocial, rehabilitació integral, lleure, etc. A més, també treballa per promoure la solidaritat amb les persones amb discapacitat.
Federació Plataforma d’entitats LGTBI de Catalunya
La Federació Plataforma d’entitats LGBTI de Catalunya és una Federació d’Associacions de lesbianes, gais, transgènere, bisexuals, i intersexuals, defensors dels Drets Humans, recollits en la Declaració Universal dels Drets Humans de 1948 i desplegats amb més detalls per a gais i lesbianes i persones trans, en els Principis Yogyakarta de 2006, totes elles sense cap afany de lucre, que treballen en comú per a la consecució dels seus objectius.
La Federació està constituïda pel conjunt de les entitats històriques del moviment associatiu LGTBI de Barcelona, algunes amb més de 40 anys de serveis a la comunitat LGTBI, i pioneres en la lluita pels drets civils i en defensa dels col·lectius LGTBI.
L’Associació Sant Joan de Déu Catalunya és una entitat sense afany de lucre constituïda l’any 2019 i integrada per 11 entitats sanitàries, socials, docents i investigadores de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, a més de la mateixa entitat religiosa. Té per objectiu impulsar programes dirigits a col·lectius en situació de vulnerabilitat i/o risc d’exclusió social amb l’objectiu de millorar la seva qualitat de vida. Les entitats integrants de l’associació són les encarregades de realitzar l’acció social, sanitària i sociosanitària que promovem des de Sant Joan de Déu.
La Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya és l'organització dedicada a la promoció, creació i consolidació de cooperatives de treball que, dia a dia, enforteixen l'economia i la societat catalana d'acord amb valors democràtics i de transformació social. La seva tasca consisteix a donar a conèixer el model cooperatiu i impulsar el creixement de les empreses que en formen part.
UNICEF Catalunya treballa per millorar la vida dels infants dins i fora de les nostres fronteres i per garantir el compliment dels seus drets i la seva protecció sobretot en tres àmbits: salut (que tots els infants creixin sans per gaudir dels seus drets), educació (que tots els infants puguin estudiar per millorar el seu futur) i protecció (que cap infant pateixi cap tipus d'abús o explotació). Persones treballadores, voluntàries, associades i donants contribueixen des del Comitè català d'UNICEF al treball de l'organització a tot el món.
L'Agrupació catalana d'entitats pro persones amb intel·ligència límit (Voraviu) defensa i promou els drets de les persones amb intel·ligència límit en tots els seus àmbits i aglutina i dona suport a les entitats que treballen per a aquest col·lectiu. Es va crear el 2002 quan diverses organitzacions de l’àmbit social van decidir constituir una plataforma de segon nivell per fer presents i treballar a favor dels drets i les necessitats específiques de les persones amb intel·ligència límit.