Article d'Oriol Illa a El Periódico 'Més fred, cap tall'

El debat sobre la pobresa energètica és un problema social de primer ordre.

Content
Esquerra

El debat sobre la pobresa energètica ha estat i és un problema social de primer ordre. Darrera aquesta realitat que afecta al voltant del 10% de la població catalana, s’hi amaga una de les situacions més injustes que patim com a societat. Dimecres, 18 de gener, Catalunya pateix l’onada de fred més important dels darrers 5 anys. Entre 0 i -15 graus arreu del país. El mateix dia, el preu de la llum és el més alt dels darrers 4 anys: 92€ megawatt hora, quan l’any passat, per les mateixes dates, costava un 33% menys.

El concepte de pobresa energètica no està definit al nostre país, però segons l’Institut d’Estadística de Catalunya, l’IDESCAT, entre el 9 i l’11% de llars catalanes està en situació de risc per la dificultat alhora d’assumir la despesa bàsica del consum energètic. Estem parlant d’unes 645.000 persones a Catalunya. La situació de fred que viu el país obliga a protegir, encara més, els més vulnerables. La Llei 24/2105, sorgida d’una Iniciativa Legislativa Popular i aprovada per unanimitat al Parlament, continua plenament vigent en relació a la prohibició de fer talls energètics davant de situacions de vulnerabilitat econòmica. No me n’estaré de repetir que és il·lícit, a més que èticament inacceptable, que les elèctriques augmentin els seus beneficis a costa dels més vulnerables i, encara més, en situacions de fred intens.

A Catalunya i a Espanya, les polítiques energètiques s’han regit fonamentalment per consideracions econòmiques, ignorant que l’energia té una important dimensió social. Així doncs, un pas essencial per lluitar contra la pobresa energètica és reconèixer l’energia com a dret fonamental per a un vida digna. Un dret que han vulnerat sistemàticament algunes companyies subministradores tallant l’electricitat i el gas a famílies vulnerables mentre augmentaven els beneficis d’aquest grans oligopolis. L’any 2015 Gas Natural va tenir el 2015 1.502 milions d’euros de beneficis, dels quals 933 milions es van repartir entre els seus accionistes.

Les entitats socials tenim un paper important en la lluita contra la pobresa energètica. Les entitats socials denunciem una situació injusta, però no hem parat d’atendre a milers de persones afectades, sobretot, famílies amb pocs recursos i gent gran. Només durant el 2015, les entitats socials han destinat més de 200.000 € a pagar factures de llum, gas i aigua.

Amb la situació de fred extrem d’aquests dies, les entitats socials catalanes activem protocols específics perquè cap de les persones que atenen passi fred i seguim reclamant que l’energia sigui un dret bàsic al que tots hauríem de tenir-hi accés a un preu just, de forma generalitzable i igualitària. No pot ser un privilegi per a uns pocs, sinó un dret per a tothom.