Cop europeu contra la precarietat laboral

Una sentència del Tribunal de Justícia de la UE posa contra les cordes la reforma laboral espanyola i la creixent dualitat que ha engendrat.

Content
Esquerra

L'última sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha provocat un terratrèmol del qual tot just es comencen a saber les conseqüències. El tribunal considera que les indemnitzacions entre treballadors temporals i indefinits han de ser idèntiques. Tenint en compte que  cada cop se signen més contractes temporals a Espanya (la totalitat de l’ocupació que es va crear a Catalunya al segon trimestre va ser temporal) la sentència provoca una sotragada que marcarà un abans i un després.

La decisió rebat un dels punts centrals de la legislació espanyola i pot desincentivar les empreses de fer-lo servir davant d’un contracte indefinit. La sentència qüestiona la continuïtat del contracte temporal i n'elimina la principal raó d’existència. El tribunal europeu considera discriminatòria la situació actual, per la qual un treballador eventual rep entre 8 i 12 dies per any treballat quan s’extingeix el seu contracte laboral, mentre que un fix té dret a 20 dies per any treballat en cas d’acomiadament per causa objectiva.

Equiparar el cost d’acomiadament és un canvi prou potent perquè a partir d’ara  el contracte temporal es tendeixi a utilitzar menys que el fix. També pot ser un fre a l’ús fraudulent que algunes empreses en venien fent. I pot ser el primer pas per començar a revertir la creixent dualització del mercat de treball del nostre país, que des de la reforma laboral de 2012 no ha parat d'engndrar més i més precarietat i engruixint les xifres de "treballadors pobres".

Dreta
Banner

Destacats