El Govern incrementa un 18% l’aportació als serveis socials de Barcelona

Bassa i Colau signen un contracte programa de 52,3 M€ per als serveis socials bàsics i especialitzats de la ciutat.

Content
Esquerra

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies aportarà enguany a Barcelona 52,3 milions d’euros per finançar serveis socials bàsics i especialitzats de la ciutat, lluitar contra la pobresa i impulsar programes de reforç de la cohesió social i de promoció de la igualtat. Una xifra que suposa un increment de més de 8 milions d’euros, és a dir, d’un 18% més respecte el que es va destinar pel mateix concepte l’any 2015.

La consellera Dolors Bassa i l’alcaldessa Ada Colau van formalitzar el passat 12 de setembre la signatura del Contracte Programa 2016-2019 entre el Departament i el consistori. Aquest compromís quadriennal amb l’Ajuntament de Barcelona permet planificar coordinadament la prestació dels serveis socials i altres programes de benestar social i polítiques d’igualtat, famílies amb infants, gent gran, acció comunitària, persones amb discapacitat, infants i adolescents, joventut, persones amb problemes de drogodependències, persones afectades pel VIH/Sida o persones immigrades, entre d’altres. Es tracta d’un conveni interinstitucional que concreta i fixa el finançament dels serveis socials i que recull les especificitats de la ciutat, abordant problemàtiques que requereixen respostes específiques, com és el cas del sensellarisme o la infància en risc.

En aquest nou Contracte Programa destaca l’increment de pressupost destinat al Servei d’Atenció Domiciliària vinculada a la dependència que enguany compta amb una partida de 22 milions d’euros, xifra que suposa un increment de més de 7 milions respecte l’any 2015.

En el decurs de la seva intervenció, la consellera ha anunciat que el Contracte Programa 2016-2019 preveu la creació de 5 Serveis d’Integració Familiar en Família

El Contracte Programa preveu el reforçament dels Equips d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (EAIA) que es preveu que el 2019 estiguin formats per un equip de 22 persones. D'aquesta manera es preveu equiparar la ratio que ja fixa la Llei de Servei Social que preveu un màxim de 40 infants atesos per cada professional. Fa només un més, però, els educadors que treballen amb menors ja van denunciar el risc de col·lapse dels serveis i demanaven 116 efectius més per cobrir les necessitats d'urgència actual. Tanmateix ambdues administracions només garantiran la contractació de 14 treballadors enguany i la resta proporcionalment els propers anys.

Paral·lelament, la consellera de Benestar, Dolors Bassa, també va explicar que treballen per la implantació d'un nou model de Serveis d'Intervenció Socioeducativa no residencial (SIS). Aquests serveis són els que s'ofereixen a menors i famílies preventivament, quan apareixen situacions de risc per als menors. La idea de la Generalitat és ampliar aquests serveis d'abordatge integral per disposar d'una xarxa pública a tot el territori català.

El programa d’atenció a les persones sense llar, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, també ha aconseguit el suport econòmic del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Aquesta iniciativa acompanya persones sense llar en un procés de recuperació de la màxima autonomia personal i incentiva la detecció i la vinculació d’aquestes persones als recursos existents, tot establint i ampliant el treball conjunt i la col·laboració entre el sector públic i les entitats socials. La Generalitat destinarà els propers anys un total de 370.000 euros al finançament d’aquest programa per a l’abordatge del sensellarisme.

Dreta
Banner

Destacats