El reglament de la Renda Garantida és “imprescindible i urgent”

La Taula demana al Govern que ho acceleri per l’impacte social greu que té la COVID-19.

Content
Esquerra
Aquest 1 d’abril s’ha posat en marxa l'última fase de la implementació progressiva de la Renda Garantida de Ciutadania i ja ha quedat establert l’import màxim previst per a aquesta prestació, això arriba just en plena crisi de la COVID-19. La Taula del Tercer Sector reclama al Govern que acceleri l’aprovació del reglament que ha de permetre desplegar completament i garantir la correcta implementació d’aquest dret social perquè és “imprescindible i urgent” davant l’escenari que s’ha obert a partir de la pandèmia i que empitjora encara més la fragilitat econòmica en la qual viuen moltes persones (incapacitat per cobrir les necessitats més bàsiques, atur, infrahabitatge, sensellarisme, etc.). 
 
La crisi del coronavirus no és només sanitària és també una crisi social, per això és imprescindible i urgent que la Renda Garantida funcioni al 100%. És una prioritat indiscutible que persones que estan, o que estaran aviat, en una situació d’extrema vulnerabilitat puguin accedir-hi i que la tramitació sigui àgil i flexible. Hem de protegir, de manera immediata, aquestes persones que s’han quedat sense ingressos per afrontar les necessitats més bàsiques” alerta Francina Alsina, presidenta de la Taula que recorda que la garantia d’ingressos de les llars afectades per aquesta crisi és fonamental per no deixar ningú enrere.
 
“A Catalunya, tenim un instrument que ens pot ajudar a contenir les conseqüències socials de la COVID-19 i evitar que la taxa de risc de pobresa pugi encara més, però aquesta eina no funcionarà en els seus màxims (com ja ha passat fins ara) si no disposem del reglament. Fa massa temps que ho reclamem però ara, més que mai, cal que aquest ajut es desplegui completament per assegurar el seu correcte funcionament” afegeix Alsina.
 
Tot i que ara s’ha posat en marxa l’última actualització dels imports de la renda garantida, amb els màxims previstos, la Taula considera que aquesta prestació encara és insuficient en cobertura i en quantia. Malgrat que la taxa de risc de pobresa a Catalunya és del 21%, es calcula que actualment només un 8% d’aquest col·lectiu percep aquesta prestació social (124.000 persones la reben).