El Tercer Sector reclama acreditar situacions de vulnerabilitat energètica

També participarà en un grup de treball impulsat pel Govern per modificar el Bo Social.

Content
Esquerra

El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va convocar el divendres 18 als representants de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i l’Aliança contra la Pobresa Energètica. Baiget va convocar a ambdues organitzacions a la seu del departament per seguir treballant conjuntament i millorar els mecanismes de lluita contra la pobresa energètica, després de la mort d’una persona a Reus que havia patit un tall d’electricitat per part de la companyia Gas Natural Fenosa, sense que els serveis socials del municipi haguessin estat avisats, com exigeix la llei.

Després de la reunió, i en declaracions als mitjans de comunicació, el president de la Taula del Tercer Sector, Oriol Illa va agrair al Departament la trobada i va alertar que “no hi ha excuses ni legals ni econòmiques per abordar la pobresa energètica. Tenim una llei aprovada i un pressupost per fer-hi front”. Illa va demanar inspeccions d’ofici a les companyies subministradores per comprovar que els talls efectuats no han estat a persones i famílies vulnerables.  El president de la Taula del Tercer Sector, Orioll Illa també va llançar una altra proposta “per aprofitar els recursos que tenim, les entitats socials, que podrien actuar com a prescriptors per evitar talls de llum fora de la llei”.

En el marc d’aquestes trobades, el conseller ha proposat crear un grup de treball amb les entitats catalanes per elaborar una proposta de modificació del bo social i plantejar-la al govern espanyol. “El bo social que s’aplica no és un veritable bo social. Per això creiem que és el moment adequat de proposar un bo que permeti, des del principi, que les famílies accedeixin a un preu dels subministraments bàsics diferent, en funció de la seva renda i la situació de la vulnerabilitat”, ha indicat Baiget. Un escenari en què, a parer seu, les empreses subministradores “haurien d’assumir els costos”.

Durant les dues reunions, també s’ha acordat ”fer una campanya per comprovar si les empreses subministradores compleixen allò que estipula la llei”. Segons ha assenyalat Baiget, aquestes inspeccions “començaran en un període de temps breu” i se centraran sobretot en “revisar si els talls que s’hagin produït han anat precedits d’una comunicació als serveis socials”.  Així mateix, el conseller també ha assumit el compromís per part del Govern de “fer més campanyes de difusió perquè la ciutadania sigui més coneixedora de quins són els drets vinculats a la llei 24/2015”.

 

Dreta