ENTREVISTA DEL MES

A Jaume Marí, president de Finan3.

Content
Esquerra

"Volem proporcionar solucions que facilitin l’accés al finançament de les entitats socials"

  1. Com neix Finan’3?

Neix de l’impuls de les federacions membres de la Taula del Tercer Sector Social, a partir d’un projecte iniciat l’1 de gener de 2013 que pretenia diagnosticar les necessitats financeres del sector i impulsar solucions financeres per afrontar-les. La conclusió fou que el nostre sector té dues necessitats bàsiques en matèria econòmica i financera:

  • Aconseguir accedir al crèdit. Moltes entitats tenen dificultat d’accés al crèdit per no disposar de totes les garanties que la banca avui exigeix.
  • Millorar la qualitat en la gestió econòmica i financera. Aquest és un repte urgent, perquè és un requisit imprescindible per aconseguir crèdit.

Una vegada efectuat el diagnòstic, calia concentrar els esforços en identificar i impulsar les solucions financeres més adequades. I el resultat va ser la creació de la cooperativa Finan3, el 26 de febrer de 2014, per part d’un nucli inicial d’entitats format per la mateixa Taula del Tercer Sector i altres 15 entitats membres: Associació Esclat, Fundació Catalana de l’Esplai, Associació Aremi, FCUDP, FEDAIA, DINCAT, IRES, FEPCCAT, COCARMI, FCD, ABD, Fundació La Muntanyeta, APPC, Escola Guimbarda i ECOM.

Al Tercer Sector Social català necessitem eines pròpies que ens assegurin noves fórmules de finançament per poder continuar atenent les persones que més ens necessiten. En un escenari econòmic tan complex com l'actual, i que sembla que es prolongarà en els propers anys, calia que féssim aquest pas com a sector, creant un mecanisme de finançament sòlid i estable, construït per nosaltres i que, per tant, tingués en compte les nostres necessitats.

Malgrat Finan3 neix i s’inicia com una eina per a solucionar els problemes financers actuals de les entitats del Tercer Sector Social, la seva vocació va més enllà d’aquest primer objectiu. Finan3 vol consolidar-se com un ens econòmic i financer del Tercer Sector Social al servei del Tercer Sector Social i amb els projectes de futur que el nostre sector necessiti en cada moment.

  1. En un context de reducció de la despesa social pública, de grans dificultats per accedir al finançament i de necessitats socials emergents provocades per la crisi, amb quins instruments comptarà Finan3 per ajudar a les entitats a fer front al gran repte de fer més amb menys?

El que hem posat en marxa de forma prioritària i urgent és el Fons Solidari del Tercer Sector Social de Catalunya i el Servei d’Acompanyament Financer.

El Fons Solidari és el propi capital de la cooperativa. Facilitarà l’accés al crèdit a les entitats que ho demanin, complementant les garanties bancàries. El Fons es dota a través de les aportacions bàsiques i les aportacions solidàries de les entitats sòcies. Per esdevenir sòcia de la cooperativa, cada entitat ha de realitzar una aportació de 750 €. Addicionalment, les entitats sòcies amb més recursos poden fer aportacions solidàries al capital de la cooperativa per ajudar a enfortir el Fons. Estem convençuts que en això es demostrarà la solidaritat que caracteritza el nostre sector. Ajudar les entitats amb més problemes és una forma d’ajudar les persones que en depenen.

Al Servei d’Acompanyament Financer oferim orientació i suport professionals per ajudar a millorar la gestió econòmica i financera de les entitats i facilitar la seva relació amb les entitats financeres. Com deia abans, el rigor en la gestió econòmica i financera és un valor imprescindible per accedir al crèdit i dotar-se de solidesa per superar escenaris complexos com l’actual. Una assignació eficient dels recursos de les entitats contribueix de forma important a resoldre aquesta complexa equació de fer més amb menys.

En un futur no gaire llunyà volem implementar també altres instruments financers. Tenim en ment la creació d’un fons d’inversió social que, amb col·laboració amb la banca ètica i social, permeti canalitzar estalvi solidari cap a projectes socials.

  1. Quin valor afegit aporta Finan3 al Tercer Sector Social de Catalunya?

Finan3 és un projecte estratègic del Tercer Sector Social i per al Tercer Sector Social. Això implica diferents elements de valor:

  • Incideix sobre les principals dificultats i reptes que tenen plantejats les entitats del sector en el vessant econòmic i financer.
  • Especialització en el Tercer Sector Social.
  • Proximitat i complicitat amb les entitats.
  • Mobilització de fons per facilitar el finançament a través de l’aportació de garanties i l’impuls de nous instruments financers.
  • Vocació i projecció de futur: dotar el sector d’un ecosistema financer sòlid i estable.
  • Potencia la cooperació entre les entitats del sector, que es consolida més com a tal.
  1. Què diferencia Finan3 d'altres cooperatives que proporcionen serveis financers? És Finan3 una cooperativa de crèdit?

No, Finan3 no és en absolut una cooperativa de crèdit. Perquè Finan3 no dóna crèdits ni cap altra mena de finançament directe. Finan3 ha arribat a acords amb diferents entitats de la banca ètica i social per facilitar l’accés al crèdit a les entitats, mitjançant l’aportació d’avals. Per tant, els crèdits seguiran essent els bancs qui els donaran. Finan3 només avalarà aquests crèdits quan l’entitat no pugui aportar prou garanties al banc. D’altra banda, Finan3 també es distingeix i diferencia per l’oferta del Servei d’Acompanyament Financer. Per evitar malentesos, vull deixar molt clar que el nostre objectiu no és competir, ni amb els bancs ètics i socials, ni amb els consultors del Tercer Sector, sinó tot el contrari: col·laborar amb ells, convertint-nos en una “finestreta única” des d'on poder proporcionar solucions que facilitin l’accés al finançament de les entitats socials que ho necessiten o la millora de la seva gestió econòmica i financera.

  1. Quin és el repte  més immediat de Finan3?

És divulgar aquesta iniciativa perquè arribi al coneixement de les prop de 7.000 entitats del Tercer Sector Social a Catalunya, i el màxim nombre possible d’entitats s'animin a participar en aquest projecte tan oportú i necessari, fent-se sòcies de la cooperativa.

Les aportacions de les entitats sòcies són les que hauran de fer possible que el Fons Solidari assoleixi en poc temps el volum necessari que permeti facilitar l’accés al finançament de les entitats amb més problemes, i segueixi creixent per poder assistir cada vegada a més entitats del nostre sector.

El que no ens podem permetre com a sector és que la nostra aportació a la societat catalana i als col·lectius més vulnerables es vegi reduïda per causes d’índole financera.

Més enllà dels serveis financers per als socis de la cooperativa, hem de posar en valor l'esperit de col·laboració i de solidaritat que caracteritza el nostre sector. És important que aprofitem eines com aquestes, que cohesionen el nostre sector i ens permeten cooperar. El nostre lema és “Cooperant tots hi guanyem!”

 

Dreta
Banner

Destacats