ENTREVISTA DEL MES
Entrevista a Sergio Aires, president de EAPN Europa.
“Els qui neguen la pobresa a Europa és perquè no saben com afrontar-la”
1.- En els últims anys, paraules com ‘pobresa’ o ‘exclusió social han desaparegut de discursos polítics. Per què creu que ha passat això?
Potser aquests conceptes han desaparegut de discursos polítics, però el pitjor de tot és que han desaparegut moltes polítiques per fer-hi front. Des de 2005, la pobresa ja no és una prioritat per a molts polítics. Eradicar la pobresa ha de ser una prioritat per tal que hi hagi creixement econòmic i es puguin crear llocs de treball.
2.- La manca de dades dificulta un bon disseny de polítiques per fer front a la pobresa a la Unió europea?
A vegades la pobresa no es vol afrontar de cara. És evident que ningú vol veure pobresa al seu voltant i ni quan surt de casa, però aquest és un problema real. Qui vulgui negar la pobresa a Europa està demostrant que no sap com afrontar-la.
A vegades, alguns països només reconeixen que la pobresa és un problema quan volen rebre diners dels Fons Europeus. Llavors, sí que demanen ajuda a Europa. Als polítics no els interessa reconèixer que al seu país hi ha un problema greu de pobresa i exclusió social. La pobresa és un fracàs de l’organització de la societat i de la política que estan practicant. La pobresa no se soluciona d’un dia per l’altre.
La pobresa és una negació dels drets humans. No es pot lluitar contra la pobresa de forma ràpida, i obtenir resultats immediatament. La política és massa immediata i ràpida. Així, pocs polítics inverteixen o volen invertir perquè els resultats no són prou ràpids com per reconèixer els seus esforços.
3.- Podem dir que el “model social europeu” ha desaparegut?
Aquest model encara no ha desaparegut, però hi ha un alt risc que això acabi passant. Tot això és molt seriós. El model social europeu és com un contracte. Pago els meus impostos, i tinc molts drets, però naturalment també tinc molts deures. Aquest contracte es veu amenaçat i es pot veure en risc de desparèixer i pot provocar que els ciutadans es preguntin “Perquè sóc jo qui paga impostos?”.
Després de tot, el model europeu i la protecció social que tenim avui dia serveix per calmar algunes situacions de tensió que tenim a alguns països. El què li toca fer ara a Europa és prendre mesures per preservar la protecció social dels ciutadans.
4.- Vostè creu que és una utopia pensar que la pobresa es pot eradicar?
Ara no hem d’opinar ni valorar discussions filosòfiques sobre si això és una utopia o no. Jo no sé si és possible eradicar la pobresa o no. M'agradaria creure que ho és, i jo crec que és possible.
Estic absolutament segur, i la gent del meu costat ho sap perfectament, que hi ha una solució per eradicar la pobresa. No em crec qui diu que qui ha nascut pobre, morirà pobre. No pot ser així. No ha de ser així.
Font: EAPN Europa