Entrevista a Meritxell Borràs, consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge

“Ja donem més de 45.000 ajuts per al pagament del lloguer, i volem ampliar-los”

Content
Esquerra

1 -Quin balanç es fa des del Govern de l'entrada en vigor de les sancions a les entitats financeres que tenen habitatges buits des de fa més de dos anys i que va entrar en vigor l'1 de març?

En aquests moments a Catalunya tenim 72 municipis on fa falta habitatge social, amb la paradoxa que en aquestes mateixes poblacions hi ha entitats financeres i grans tenidors que hi tenen pisos buits. Estan en perfectes condicions però no hi viu ningú. I això s’ha de corregir, perquè hem d’atendre casos d’emergència residencial i necessitats també d’habitatge de lloguer a preus assequibles. No és just que moltes famílies pateixin aquest greu problema i alhora existeixin tots aquests habitatges buits. És imprescindible utilitzar-los per atendre aquesta demanda.

Si les entitats financeres i els grans tenidors mantenen aquests habitatges buits, han de pagar l’impost. I l’any proper la llei serà encara més exigent, perquè hauran de pagar per tots els habitatges buits, estiguin o no en condicions d’habitabilitat.

Què farem amb aquests ingressos? Destinar-los íntegrament a les polítiques de l’Agència de l’Habitatge. És a dir, a aconseguir més pisos pel parc públic i posar-los a disposició de les necessitats de la ciutadania. I, indirectament, estem convidant també les entitats a signar convenis amb l’Administració per a cedir voluntàriament aquest estoc d’habitatges per posar-los en el mercat de lloguer assequible. I he de dir que de moment ja comptem amb el compromís de cessió de 1.830 habitatges.Per tant, la valoració de l’impost, tot i trobar-se en els inicis, només pot ser positiva.

2.-  El Govern s'ha compromès a cedir 256 habitatges més a les entitats socials fins acabar la legislatura, per assolir la xifra de 500 habitatges cedits al Tercer Sector. Com s'articularà la cessió d'aquests habitatges?

Hem d’atacar el problema de l’habitatge a Catalunya amb tots els mitjans possibles i amb tots els agents disponibles. I en aquest camí les entitats del Tercer Sector són imprescindibles. D’aquí  el compromís per cedir-vos 256 habitatges més, per poder arribar als 500 en un any i mig. Alguns d’aquests pisos els comprarem mitjançant el dret de tanteig i retracte gràcies als diners recaptats amb l’impost de pisos buits, i d’altres provindran del parc públic que ja té l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. I la cessió la farem de forma coordinada i en contacte directe amb les entitats del Tercer Sector. Aquest és el meu compromís.

3.- Com es garantirà la màxima transparència en aquestes adjudicacions d'habitatges a entitats del Tercer Sector?

En això seré molt clara i directa. La transparència en l’adjudicació dels habitatges està garantida en la mesura que respondrà a les necessitats de les entitats. De fet, des del Govern cedirem els habitatges a la Taula del Tercer Sector, i aquesta els destinarà a atendre casos que compliran els criteris de la Mesa d’Emergència. Per tant, hi ha plenes garanties no només de transparència, sinó de la funció d’atenció social dels habitatges cedits. És amb aquesta plena confiança en la bona feina de la Taula que podem establir mecanismes de col·laboració com aquest.

4.- Quina previsió hi ha enguany en el programa d'ajuts per al pagament del lloguer?

Volem incrementar la dotació d’ajuts al pagament del lloguer, perquè entenem que és una de les estratègies més vàlides per a prevenir casos de desnonament. Imagineu-vos què podria haver passat amb els milers de famílies en risc que han estat rebent prestacions per al pagament del lloguer o prestacions urgents. Hem passat de més de 20.000 ajuts al pagament del lloguer el 2012, a més de 45.000 el 2015. Si tenim pressupost aquest any 2016 –i en això s’està treballant fermament al Govern i al Parlament- podrem ampliar-los.

5.- En relació amb els ajuts a les entitats socials inscrites a la Xarxa d'Habitatges d'Inclusió, hi haurà increment de l'import de l'ajut anual, atès que estan creixent els costos que les entitats suporten?

Com passa amb els ajuts al lloguer, volem ampliar la dotació econòmica per a la Xarxa. De fet, és un objectiu ja incorporat al Pla de Govern. Però per passar de la voluntat als fets necessitem el nou pressupost. Dit això, sí que podem dir que en aquests quatre anys hem doblat els recursos destinats a aquesta línia d’actuació, arribant a més habitatges, i amb una mitjana per habitatge més alta. Ja superem els 2,1 milions d’euros, i donem suport a quasi 1.700 habitatges d’entitats. Però volem anar més enllà i així estem treballant el pressupost. A més hem donat tot el suport per a que altres institucions, com la Diputació de Barcelona, o la de Girona, incrementin els recursos anuals que reben les entitats per a aquests habitatges.

Dreta
Banner

Destacats