Guiteras presenta al ‘Fòrum Europa’ un plec de mesures per sortir de la situació d’”emergència social” que viu el país

La presidenta de la Taula del Tercer Sector reclama preservar les polítiques de cohesió social com a generadores d’ocupació i desenvolupament econòmic.
 

Content
Esquerra

La presidenta de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Àngels Guiteras ha presentat aquest matí en el marc d’una conferència al ‘Fòrum Europa-Tribuna Catalunya’ una plec de mesures encarrilades a sortir de la situació d’”emergència social” que viu Catalunya. Guiteras ha pronunciat la conferència ‘El Tercer Sector davant el futur: cohesió social, desenvolupament econòmic, i renovació democràtica’ i que ha estat presentada pel conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell.

Per, la presidenta de la Taula del Tercer Sector, en la lluita contra la pobresa i l’exclusió en aquest moments el més important és tallar l’ hemorràgia social i ha proposat les següents mesures:

Des de el Govern central:

1. Aturar els desnonaments: Recollint les peticions de la Iniciativa Legislativa Popular que, avalada per 1,5 milions de ciutadans, fa poc va ser admesa a tràmit al Congrés dels Diputats, i també fent obligatòria la mediació entre bancs i afectats, per mitjà d'Ofideute o de serveis com el de Càritas.

2. Aturar la pèrdua de llocs de treball: prioritzant la inversió pública en sectors intensius de mà d’obra, com els programes socials i els socio-educatius.

Des de la Generalitat:

1. Aturar l'asfixia financera de les entitats socials. Articulant nous sistemes de garanties perquè els bancs mantinguin i ampliïn les línies de crèdit a les entitats.

Propostes per reforçar el nostre sistema de protecció social:

Des de la Generalitat:

1. Reordenar tot el sistema de prestacions en una de sola per a les famílies sense ingressos, i garantint la suficiència alimentària per a tothom.

2. Recuperar el sistema del lloguer forçós que hi havia a la Llei de l'Habitatge de Catalunya per tal de començar a disposar d'un parc d'habitatges de lloguer social a partir de l'enorme estoc de pisos buits que tenen els bancs. Els bancs tenen a Catalunya prop de 100.000 pisos buits, i ens caldria un parc d'almenys 230.000 habitatges de lloguer social per atendre les necessitats actuals de la població catalana.

3. Impulsar el 'Pla de reforma de la cronicitat', i creant un únic ens gestor socio-sanitari que depengui del Departament de Benestar Social.

4. Que el SOC negociï i acordi contractes-programa amb les entitats del Tercer Sector que fan intermediació laboral perquè segueixin contribuint a la inserció laboral dels col·lectius amb més dificultats d'accés al mercat de treball.

Durant la seva conferència, Guiteras també ha ressaltat que “sense una restauració de la cohesió social i de les polítiques d’igualtat; sense un enfortiment dels valors d’honestedat, de responsabilitat, de compromís cívic i de solidaritat; i sense una aprofundiment democràtic que recuperi el prestigi de l’espai públic i la qualitat de la representativitat ciutadana, no podem esperar una recuperació econòmica significativa i sostenible pel nostre país”. La presidenta de la Taula del Tercer Sector també ha reclamat que les noves polítiques que es liderin a partir d’ara “cal orientar-les cap a la cohesió social, el desenvolupament econòmic de la societat del coneixement o societat xarxa, i l’enfortiment de la nostra democràcia”.

La presidenta de la Taula del Tercer Sector, Àngels Guiteras també ha reclamat una reforma fiscal en profunditat i ha alertat que “si poguéssim recuperar una quarta part del frau fiscal de Catalunya, uns 4.000 milions d’euros, ni l’Estat ni la Generalitat es veurien obligats a retallar en despesa social”.

Durant la seva intervenció, Guiteras també ha enumerat els reptes que té el propi Tercer Sector en el context actual que passarien per: Enfortir les capacitats econòmiques i financeres de les entitats en qüestions com la capitalització, la diversificació de les fonts d’ingressos o l’impuls de nous instruments financers col·lectius, millorar la gestió i l’eficiència,        implicar més la base social, de socis, de treballadors, de voluntaris, d’usuaris, de donants i col·laboradors i aprofundir les nostres aliances amb el conjunt de l’Economia Social.

Guiteras també ha fet referència a algunes mesures que les Administracions Públiques poden prendre i liderar per reforçar la funció social del Tercer Sector: la discriminació de l’IVA que pateixen les entitats socials, limitar l’actuació dels consorcis públics o para-públics que competeixen en la gestió dels serveis amb el sector privat, que els processos de contractació pública dels serveis d’atenció a les persones no poden ser simplement una subhasta econòmica, sinó que han d’incorporar clàusules socials, amb objectius socials ben definits, per garantir l’eficàcia i l’impacte social d’aquests serveis públics... entre d’altres.

Guiteras també ha apostat per un gran Acord Social i Econòmic entre tots els partits polítics i els agents socials que permeti establir les prioritats socials del moment i ha demanat que davant la situació d’excepcionalitat “que tothom faci un esforç per posar davant el què uneix i interessa a la majoria dels ciutadans i posar en un segon lloc el què ens separa per posar-se a treballar amb: Diàleg, prioritats i consens”.

Durant l’esmorzar-col·loqui del Fòrum Europa, Guiteras ha reclamat que “ el Tercer Sector no vol cap privilegi però tampoc cap discriminació. Volem fer, un país avançat d’Europa en matèria social. I som plenament conscients que una Catalunya de progrés amb una democràcia avançada, precisa d’un Tercer Sector ampli, pluralista, eficient i ben organitzat”.

Guiteras ha pronunciat la seva conferència davant prop de 200 convidats entre els quals cal destacar: la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, diputats i regidors i representants d’entitats socials i d’altres plataformes de la societat civil catalana.
 

Dreta
Banner

Destacats