Hàbitat3 presenta l’edifici Sant Eloi que acull 44 persones en risc d’exclusió

Una experiència pionera d’habitatges per a entitats socials en un edifici cedit per la Generalitat.

Content
Esquerra

La Fundació Hàbitat3, impulsada per la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, va presentar el passat dia 30 de març l’Edifici de Sant Eloi 2-4 al Barri de la Marina de Barcelona. L’edifici, cedit per la Generalitat i gestionat per Hàbitat3, està format per 32 habitatges en els quals hi viuen 44 persones amb una problemàtica social. Les persones que hi viuen són totes usuàries d’entitats socials membres de la Taula del Tercer Sector i són aquestes entitats socials les què els hi fan un seguiment social. El usuaris tenen perfils de Salut Mental, d’Addiccions, d’Exclusió Social/Sense Llar i de famílies de pre-Infància. En la presentació hi van participar la presidenta de la Fundació Hàbitat3, Carme Trilla i el Secretari d’Habitatge i Millora Urbana de la Generalitat de Catalunya, Carles Sala.

L’edifici de Sant Eloi 2-4 és una experiència pionera a tot Catalunya de gestió d’habitatge social. L’edifici, propietat de l’Incasòl i gestionat de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, es va construir, inicialment, per ser un edifici destinat a joves, però va patir diverses ocupacions, desperfectes i comportaments incívics. L’any 2014, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya va aconseguir desallotjar tots els ocupants i va iniciar obres de rehabilitació de tots els desperfectes soferts durant els anys d’ocupació. Finalment, fa uns mesos, l’Agència va cedir la gestió de l’edifici a la Fundació Hàbitat3, impulsada per la Taula del Tercer Sector, per allotjar-hi usuaris d’entitats socials. Actualment 44 persones amb diferents problemàtiques socials viuen en els 32 habitatges que conformen l’edifici.

La gestió i ús de l’edifici d’habitatges del carrer de Sant Eloi 2-4 de Barcelona és una oportunitat immillorable per a què moltes entitats socials puguin ajudar a persones que estan atenent a que culminin les fases finals dels seus processos d’inserció. L’accés a un habitatge és clau en aquest procés i contribueix a l’èxit dels processos d’inclusió social d’aquestes persones i les seves famílies. És una experiència inèdita a Catalunya gestionada per la Fundació Hàbitat3 per: i) la col·laboració i seguiment entre diferents actors (Administració Pública, entitats socials, societat civil): ii) la convivència de diferents perfils d’entitats i usuaris en un mateix edifici; i iii) el seguiment tècnic i social al llarg del temps de l’edifici, els habitatges i les persones.

Al bloc hi ha 32 habitatges. 27 habitatges tenen una habitació i 40 metres quadrats, 4 habitatges que tenen de dues habitacions i 48 metres quadrats, i un, adaptat, de dues habitacions, i 54 metres quadrats. Les entitats socials que participen en el projectes són:

•        AREP                    

•        JOIA (amb Sant Pere Claver)                          

•        Fundació Salut i Comunitat                    

•        Prevenció, Assistència i Seguiment                   

•        ABD                      

•        Fundació Mambré   

Actualment, la Fundació Hàbiat3 gestiona 211 habitatges en els quals hi viuen 640 persones de 189 famílies diferents.

Per la presidenta de la Fundació Hàbitat3, Carme Trilla “aquest és un projecte inèdit a Catalunya i que està funcionant molt bé amb un canvi de qualitat de vida dels usuaris espectacular respecte de com vivien abans: alguns en infrahabitatge, altres en residències col·lectives”. “Disposar d'un habitatge individual (filosofia "housing first"), i comptar amb el seguiment tècnic i social necessari per a cada cas és clau per al desenvolupament les persones vulnerables que viuen a Sant Eloi. Això és el què fem”, ha conclòs. La presidenta de la Fundació Hàbitat3 també ha comentat que s’ha creat “un Consell de Governança de l'edifici, que s'ha constituït entre Hàbitat3, totes les entitats socials usuàries, i l'associació de veïns, i que dóna garantia de bona harmonia de barri, de bon ús de l'edifici i de capacitat de gestió eficient de les incidències que poden sorgir”.

Dreta
Banner

Destacats