"La Taula és la xarxa més forta amb què compta EAPN i el seu treball i compromís és una realitat inqüestionable"

Carlos Susías, president d'EAPN España i nou president d'EAPN Europa

Content
Esquerra
1. El Tercer Sector Social fa temps que alerta que la recuperació econòmica no està arribant a tota la població. A Espanya, el risc de la pobresa puja per a les dones i per a la gent gran, les desigualtats s'accentuen, les condicions materials de vida han empitjorat des de mitjans de la dècada passada, quan va començar la crisi econòmica... Quines mesures s'han de impulsar amb urgència?
 
Les dades són clares. El nostre informe AROPE porta anys radiografiant la situació social a Espanya i el que mostra nítidament és que la pobresa i l'exclusió social s'han mantingut en nivells inacceptables, fins i tot en els anys de la 'suposada' bonança econòmica. Una estratègia de lluita contra la pobresa, l'exclusió social i la desigualtat, que compti amb el suport i el compromís de tots els partits polítics i que inclogui un sistema de rendes mínimes que permeti a les persones, almenys, tenir una vida digna és el punt de partida. No ens podem permetre els actuals nivells de pobresa, exclusió i desigualtat si volem una societat que avanci econòmicament d'una manera més justa i cohesionada. És un compromís de tots i totes, però sobretot de les institucions. Per aconseguir-ho, comptaran amb el nostre suport i el de tot el Tercer Sector social per fer-ho. Un tercer sector social que té una alta "capil·laritat" social i comunitària que li permet arribar a les persones, famílies i sectors més allunyats de la centralitat social. Amb una clara vocació social, així com eficiència i eficàcia en l'optimització de recursos. Per a això, és necessària una clara voluntat política.
 
2. Ha estat elegit nou president d'EAPN Europa, quins són els principals reptes als quals s'enfronta la Xarxa Europea? Què creu que és prioritari?
 
El principal repte té a veure amb la construcció europea que s'està reconfigurant. Quin tipus de Unió volem i com quedaran reflectits els drets de la ciutadania, com s'afronten els temes de pobresa, exclusió social i desigualtat en la zona més rica del món. Qualsevol solució ha de passar per tenir en compte les ciutadanes i ciutadans d'Europa. No es pot legislar pensant només en termes de mercat, competència i interessos de les grans corporacions.
Cal regular la participació activa de la societat civil amb una visió del segle XXI i no amb una visió decimonònica. Són necessàries directives de rendes mínimes, de salari mínim, de prestacions per fill a càrrec, etc ... pensant en la ciutadania.
 
Conjunturalment, un altre repte que tenim ara per davant són les pròximes eleccions autonòmiques, locals i europees. Des d'EAPN portarem a terme una forta campanya de sensibilització i incidència política amb dues línies clau: animar la ciutadania a participar en les eleccions i, d'altra banda, buscar el compromís dels candidats i candidates amb la lluita contra la pobresa i l'Europa Social que demanem. Hem de reforçar el nostre missatge d'aposta per una societat solidària i compromesa, que sigui una barrera enfront de la iniquitat, la demagògia i la insolidaritat.
 
3. Un altre repte ineludible és l'abordatge del fenomen migratori que exigeixen un plantejament europeu comú ...
 
La Unió Europea ha fallat en la seva resposta a l'actual crisi migratòria. Des d'EAPN reclamem que la resposta comunitària respongui principalment a la defensa dels drets i la vida de les persones. No podem permetre que milers de persones s'ofeguin al mar o morin saltant una tanca. La vida de les persones ha d'estar per sobre de qualsevol debat polític. Una política migratòria comuna que situï com a objectiu principal la defensa de la vida i els drets de les persones migrants i refugiades és imprescindible. Però és que, a més, és poc intel·ligent i econòmicament ineficient no regular la necessària arribada de població migrant. Doncs part de la solució al nostre "hivern" demogràfic vindrà, sí o sí, per la incorporació d'una forma inclusiva de nous ciutadans provinents de països tercers.
 
4. Fa un any, la Unió Europea va proclamar i va signar el Pilar Europeu de Drets Socials, un text que busca ser un compromís polític per posar els drets socials en el centre de l'agenda europea. Com s'està treballant per fer-ho realitat i comprometre els Estats al seu compliment?
 
A Espanya, la implementació del Pilar depèn en bona mesura de les competències de les comunitats autònomes, si bé la responsabilitat última de la garantia dels drets que es defineixen al Pilar és de l'Estat. Les entitats socials, així com altres actors, tenim un paper fonamental en la informació, la sensibilització, el seguiment i el suport a les persones en la realització dels drets. Per això, en EAPN hem situat aquesta qüestió al centre de la nostra agenda. I també cal que la Unió Europea assumeixi compromisos directes amb el propi Pilar. No pot ser que només ho materialitzin els estats membres. Com he dit abans la UE, té l'obligació de legislar en aquesta direcció i de dotar de recursos el seu pressupost per al compliment efectiu d'aquest.Per això és important el procés actual de negociació del Nou Marc Financer Plurianual (pressupost de la Unió per als propers 7 anys). Sabem que el que no està en el pressupost no existeix.
 
5. Des del Tercer Sector, com podem millorar la nostra incidència política a Europa, tant en les pròpies institucions europees com a les xarxes associatives?
 
EAPN compta amb un alt nivell d'interlocució a nivell europeu, nacional, autonòmic i local, però hem de seguir treballant perquè la veu de les persones en situació de pobresa i de les organitzacions que treballem amb i al costat d'elles, sigui escoltada en tots els estaments. En aquest moment, ens trobem en un moment d'enfortiment de les nostres aliances amb altres socis amb qui compartim alguns objectius comuns (Plataforma per la Justícia Fiscal, Futur en comú, Plataforma del Tercer Sector, etc). Romandrem vigilants perquè la lluita contra la pobresa i l'exclusió social estigui al centre de l'agenda política a tots els nivells. A Europa amb la Social Platafom i altres espais i fòrums d'incidència, però, com he indicat, cal regular i enfortir l'espai de participació de la societat civil. També estem participant en diferents espais de l'anomenat "diàleg estructurat" que la Comissió Europea ha creat i que són un bon inici i van en la bona direcció, però clarament insuficients per a allò que es necessita.
 
6. Com valora l'aportació de la Taula al treball conjunt d'EAPN? Quins són els reptes compartits que han de ser abordats conjuntament?
 
La Taula del Tercer Sector és la xarxa més forta amb què compta EAPN. El seu treball i compromís amb les persones vulnerables és una realitat inqüestionable. Portem una llarga trajectòria de treball conjunt a tots els nivells, des de la incidència política a la participació de les persones en risc de pobresa en el treball de la xarxa. La Iniciativa Legislativa Popular pel Dret a l'Habitatge va ser un exemple clar d'aquesta col·laboració conjunta amb un objectiu clar. Les pròximes eleccions locals i europees tornaran a ser ocasió per compartir i defensar propostes polítiques comunes, que situïn la defensa dels drets de les persones en el centre de l'agenda. En un moment en què la divisió i l'enfrontament estan a l'ordre del dia, la Taula del Tercer Sector, EAPN-ES i EAPN-EU han demostrat que, treballant conjuntament, som més fortes. La Taula s'ha implicat en els principals processos que s'han donat en EAPN-EU, així com en l'estatal i en gran mesura ha influït en el que som. El seu nivell d'articulació, incidència i capacitat propositiva és molt reconegut pel tercer sector, tant dins com fora de Catalunya.
 
Dreta
Banner

Destacats