La Taula presenta un plec de mesures per prevenir el sensellarisme a Catalunya

Per cada euro invertit en la prevenció del sensellarisme, la societat aconsegueix un retorn de 2,20 euros.

Content
Esquerra

La Taula del Tercer Sector, que agrupa prop de 4.000 entitats socials, ha presentat aquest dimarts el dossier ‘Crisi, empobriment i persones sense llar’ en el marc del Cicle de Debats ‘Catalunya Social’. El dossier inclou un plec de mesures per fer front al sensellarisme a Catalunya. Aquest nou Cicle de Debats, que tindrà un periodicitat mensual, compta amb el suport del Diari Ara i de l’Ateneu Barcelonès. Més de 200 persones procedents d’entitats socials, d’institucions acadèmiques i ciutadanes, i de l’admninistració han assistit a aquest primer debat.

En el dossier, que ha estat elaborat pel polítòleg Albert Sales per a la Taula del Tercer Sector, s’hi denuncia que la situació actual de crisi i les polítiques per respondre-hi han fet augmentar considerablement les situacions d’infrahabitatge al nostre país, i que manquen estudis que permetin conèixer la dimensió real del problema per poder organitzar i planificar respostes adequades. Mentre que en aquests últims anys el nombre de persones que viuen al carrer no ha crescut de forma significativa, gràcies a l’acció coordinada d’entitats i ajuntaments, el nombre de persones i famílies amb inseguretat residencial, infrahabitatge i altres formes d’exclusió residencial s’ha disparat.

El dossier també ressalta que les mesures per prevenir el sensellarisme tenen un important retorn social i econòmic a mig i llarg termini, ja que per cada euro invertit en la prevenció del sensellarisme, la societat aconsegueix un retorn de 2,20 euros. El dossier presentat avui també denuncia que qualsevol política dedicada exclusivament al sensellarisme és una política paliativa i que cal atacar el problema a través de mesures estructurals i coordinades entre les diferents administracions públiques i les entitats socials.

En el debat hi han participat: Tere Bermúdez, cap del Programa ‘Sense Llar i Habitatge’ de Càritas Diocesana de Barcelona, Ferran Busquets, director de la Fundació Arrels i Joan Uribe, director de Sant Joan de Déu Serveis Socials Barcelona, els quals han aportat la seva visió com a experts en el tema.

Tere Bermúdez, de Càritas Barcelona, ha reclamat que “a Barcelona hem i podem eradicar el problema de les persones que viuen al carrer”, mentre que Ferran Busquets, d’Arrels, ha recordat que “qualsevol persona que viu al carrer està patint, i això no ens ho podem permetre” alhora que ha reclamat més inversió en polítiques i formació per fer front al sensellarisme. Per la seva banda, Joan Uribe de Sant Joan de Déu ha defensat l’eficàcia del model preventiu posat en marxa fa uns anys pel govern d’Escòcia, i ha alertat que els subsidis actuals que cobren moltes persones no arriben ni a la meitat de l’import que equival al llindar que estableix que una persona viu en situació de pobresa.