La Taula proposa millores en el procediment català per evitar talls de subministraments

El Govern encara no li ha donat resposta a un document amb 7 propostes presentat el març.

Content
Esquerra

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, que agrupa prop de 4.000 entitats socials, ha organitzat aquest dilluns i dimarts el curs ‘La pobresa energètica: anàlisi i respostes a una nova prioritat social’ en el marc de la Universitat Menéndez Pelayo-Centre Ernest Lluch que s’ha celebrat al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i que ha comptat amb la presència d’experts nacionals i internacionals.

Durant les intervencions del ponents del curs s’ha denunciat que les situacions de pobresa energètica s’han agreujat en els últims anys arreu d’Europa, però amb més intensitat a Catalunya i Espanya, a causa de l’augment exagerat dels preus de l’energia, la disminució de la renda de les famílies i la mala qualitat del parc d’habitatges. D’acord amb dades de l’INE, entre 2010 i 2012 el percentatge de llars espanyoles que necessiten dedicar més d’un 10% dels seus ingressos a pagar els subministraments bàsics de la llar ha passat del 7% al 17%; i les que afirmen que no poden mantenir-la a una temperatura adequada, han passat del 6 al 9%. A Catalunya en la primera situació s’hi troben avui 1,2 milions de persones segons l'Agència de Ciències Ambientals, i en la segona, 385.000 segons l'IDESCAT.

Tot i que el Govern català ha estat pioner dins l’estat espanyol a impulsar mesures contra la pobresa energètica, malgrat les seves limitacions competencials, algunes de les mesures endegades són, o bé clarament millorables, o bé encara no s’han posat en marxa.

En el primer cas hi trobem la modificació del Codi de Consum de Catalunya, aprovada el passat 29 de desembre, per impedir talls de subministraments a les famílies en situació de pobresa energètica. Els criteris i els mecanismes per evitar aquests talls són tan restrictius i complexos que a la pràctica molt poques famílies s’hi arriben a acollir. Per això la Taula del Tercer Sector el passat 16 de març va presentar-li al Govern un document amb 7 propostes de millora, però fins avui no ha rebut cap resposta de part del Govern. Les propostes, resumides són les següents:

1. Eliminació de l’obligació de ser titular del subministrament.

2. Identificació clara de les modalitats de contractació necessàries per acollir-se a la mesura.

3. Eliminació de l’obligació de què l’usuari/a tingui contractada la tarifa TUR en el

gas.

4. Eliminació de l’obligació de què l’usuari/a tingui contractat el Bo Social elèctric .

5. Aplicació de metodologia de “Lectura Fàcil” per afavorir la comprensió.

6. Major suport i facilitats als ajuntaments per què posin en marxa els procediments i canals corresponents.

7. Establiment de mesures addicionals que complementin la modificació del codi de consum.

En el segon cas i com a fase final del circuit anterior de moratòria en el tall de subministraments, hi trobem el Fons de Subministraments Bàsics, que ha de permetre cobrir el deute de les famílies que no puguin pagar les factures. Malgrat que el Govern es va comprometre públicament que el Fons entraria en funcionament abans de finals de febrer i va aprovar una partida de 10 milions d’euros en el pressupost de la Generalitat amb aquesta finalitat, a hores d’ara no se sap ni quan ni com es posarà en marxa.

Per la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Àngels Guiteras “la dimensió social de la pobresa energètica és un repte avui de tal magnitud que només el podem resoldre a través de l'actuació conjunta i coordinada de la ciutadania, els moviments socials, les empreses, el tercer sector, els ajuntaments i el Govern”. Guiteras ressalta que “també hem d'enfortir les aliances internacionals per fer front a aquesta nova prioritat social”.