La Taula trasllada al Relator de l’ONU les dificultats en la Renda Garantida

L’informe es presentarà al Consell de Drets Humans de l’ONU el pròxim mes de juny. 

Content
Esquerra
La Taula del Tercer Sector ha mantingut una trobada amb el Relator Especial de l’ONU sobre l’extrema pobresa i els drets humans, Philip Alston, que ha fet una visita d’investigació a l’Estat per avaluar la situació de pobresa. El motiu és que Espanya és la cinquena economia més gran d’Europa però, en canvi, té una xifra de pobresa que és alta (taxa de risc de pobresa 26%).
 
Representants de la Taula, junt amb 6 persones d’entitats socials que reben aquesta prestació, o que estan en tràmits, s’han reunit amb el relator per traslladar-li les dificultats que hi ha en la implantació de la Renda Garantida de Ciutadania, dos anys més tard de la seva posada en marxa. La Taula li ha explicat com aquest dret social no està arribant a totes les persones en situació d’emergència social que necessiten accedir-hi perquè encara no s’ha aprovat el reglament que ha de permetre desplegar del tot aquest ajut i com els tràmits encara no són prou àgils. De fet, les persones li han transmès l’angoixa que els genera aquest procés de tramitació i el temor que tenen de perdre l’ajut per canvis en la seva situació personal. Des de la Taula també s’ha fet èmfasi en com aquests entrebancs estan complicant que sigui un instrument eficaç i útil en la lluita contra una pobresa que és crònica. En els últims anys, la taxa de risc de pobresa a Catalunya està al voltant del 20% (21%. IDESCAT, 2019) i no s’aconsegueix baixar i la pobresa severa fins i tot ha repuntat (5% - 2017 i 6,5% - 2018. Dades IDESCAT, 2019).
 
A més de la Renda Garantida, les persones també li han manifestat quines són les principals causes que agreugen la pobresa. D’una banda, els problemes per accedir a un habitatge assequible per la manca d’un parc d’habitatge social (2% quan hauria de ser de mínim un 15%) i els preus desorbitats del lloguer (situació d’emergència habitacional que exclou 1 milió de persones entorn de Barcelona. FOESSA - Càritas, 2019) i, per l’altra, les dificultats per aconseguir una feina que no sigui precària.
 
A banda de Catalunya, l’expert de l’ONU també ha visitat Madrid, Galícia, el País Basc, Extremadura i Andalusia. L’informe final serà presentat al Consell de Drets Humans de l’ONU a Ginebra el pròxim mes de juny, però ja es pot consultar el seu document preliminar, on assegura que l'Estat està fallant completament a les persones que viuen en la pobresa i que la seva situació ara es troba entre les pitjors de la Unió Europea