Més de 60 entitats catalanes poden perdre el finançament de l’IRPF

La Taula del Tercer Sector exigeix al ministre i als partits que aturin el projecte de Reial Decret-Llei.

Content
Esquerra

La Taula del Tercer Sector ha enviat cartes al Ministre de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad, als candidats dels partits per a les eleccions espanyoles del 20 de Desembre, i al president de la Plataforma del Tercer Sector, per demanar-los que facin marxa enrere en el projecte de Reial Decret Llei que, a partir de 2016, deixaria sense finançament de la casella del 0,7% de l’IRPF a les entitats que no siguin d’abast estatal. Això significa a la pràctica que més de 60 entitats catalanes es quedarien sense aquest finançament a partir de l’any vinent, la meitat de les de caràcter local o autonòmic de tot l’Estat que avui reben finançament a través d’aquesta via.

La Taula d’entitats del Tercer Sector va denunciar la  nul·la sensibilitat  del Govern central a l’hora distribuir els fons del 0,7% de l’IRPF després que el diari Ara publiques a finals de setembre el contingut de l’esborrany del Reial Decret que podria aprovar el Govern i que canviaria el sistema i criteris de distribució d’aquests fons. El nou decret pretén obligar les entitats que només actuen a Catalunya a federar-se amb d’altres de matriu espanyola per poder cobrar les subvencions. Segons el diari Ara -que ha tingut accés a l’esborrany del Reial Decret- quedarien excloses les 61 entitats socials catalanes que tenen àmbit d’actuació català i entre les quals es van repartir l’any 2015 un total de 13 milions d’euros.

El contingut de l’esborrany publicat pel diari Ara mostra, un cop més, la insensibilitat i el nul respecte cap els projectes socials i les persones ateses que han ajudat a resoldre situacions d’exclusió els darrers anys. Alhora, la Taula del Tercer Sector denuncia que els criteris que inclou l’esborrany adulteren la finalitat que inspiren el 0,7% de l’IRPF i estan pensats per evitar complir les darreres sentències judicials que obliguen al Govern de l’Estat a  transferir aquests fons a les Comunitats Autònomes. Per les entitats socials, amb aquests nous criteris s’exclouen, pràcticament, la meitat de les activitats i programes que ja s’estan fent a Catalunya i es trenca el concepte de dret subjectiu en la percepció de la prestació provinent de la Seguretat Social, ja que les beneficiàries serien, en exclusiva, les entitats d’àmbit estatal reconegudes pel Ministeri de Sanitat i Serveis Socials, enlloc del ciutadà.

D’altra banda, amb els vots en contra del PP i del PSOE, i l’abstenció dels senadors del PSC, el Senat va rebutjar el passat 14 d’octubre el compliment de les 13 Sentències del Suprem i el Tribunal Constitucional que dicten que es territorialitzin els diners recaptats a través del 0,7% de l'IRPF amb fins socials.

Dreta
Temàtica
Banner

Destacats