Pere Tarrés atorga 13.000 beques i ajuts a infants en situació vulnerable

L’objectiu és que puguin participar en activitats educatives i socials durant aquest estiu.

Content
Esquerra

Les crisis econòmiques i socials que hem viscut els últims anys han passat factura a les famílies en situació de més vulnerabilitat, com ho evidencien les recents dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya, segons les quals el 24% de la població de Catalunya i el 28% dels menors de 16 anys es troben en risc de pobresa o exclusió social. Aquesta precarització de les condicions de vida de moltes llars ha acabat repercutint en infants i joves. 

Per respondre a aquesta situació, la Fundació de Pere Tarrés beca cada any infants, joves i adolescents perquè gaudeixin d’activitats de lleure educatiu a l’estiu, com casals o colònies, en el marc de la campanya “Cap infant sense colònies”. La finalitat d’aquesta campanya és que tots els infants puguin participar en aquestes activitats, atesa la importància que tenen per a tots aquests, però especialment per als que es troben en situació de més vulnerabilitat. Les activitats de lleure són essencials en el procés educatiu de tots els infants i joves, però per a aquests nens i nenes que viuen situacions molt complexes durant tot l’any, són, a més, espais reparadors i de desconnexió.

L’any passat, la fundació va destinar més recursos que mai per no deixar ningú enrere. En concret, durant el 2023 l’entitat va oferir 13.311 beques i ajuts per participar en projectes educatius i socials i en activitats de lleure. L’acció social de la Fundació aquest any passat s’ha enfocat a garantir que els infants i joves de famílies en situació de vulnerabilitat tinguin les mateixes oportunitats educatives que la resta i puguin créixer, aprendre, gaudir i desenvolupar-se com a persones mitjançant 6.407 beques per a infants, joves i adolescents. Aquesta xifra ha anat creixent de manera exponencial els darrers anys, en concordança amb les creixents necessitats socials: suposa un increment del 13% respecte a l’any anterior, i des del 2020, un 73% més.

Així, durant el 2023, la Fundació ha acompanyat 6.642 infants i joves en situació vulnerable a través de la seva xarxa de 41 centres socioeducatius i de 51 programes educatius més de titularitat pública i gestionats per l’entitat. En aquests espais diaris els infants, acompanyats per més de 400 educadors i educadores i un equip de voluntariat format per unes 360 persones més, reben reforç escolar, participen en activitats de lleure educatiu, practiquen hàbits d’higiene i gaudeixen d’un berenar saludable. Però sobretot es cultiva el vessant emocional i l’autoestima dels nens i nenes i es treballa amb la família des d’un enfocament comunitari, oferint-los-hi orientació laboral, atenció psicològica o eines d’alfabetització.

Entre els projectes solidaris més significatius d’aquest 2023 destaquen també la campanya de recollida de joguines per Nadal, la de material escolar com motxilles, llibretes, calculadores o tisores per atendre les necessitats educatives de milers d’infants i joves en situació de vulnerabilitat o el projecte de salut bucodental. Aquest darrer programa ofereix una educació en matèria d’hàbits saludables i d’alimentació i alhora ofereix revisions bucodentals i tractaments odontològics als infants que assisteixen cada tarda als centres socioeducatius de la xarxa de la Fundació. Durant tot l’any s’han realitzat 415 revisions i s’han aplicat tractaments a 61 infants i joves, amb la col·laboració de centres i clíniques dentals.

Dreta