Un jutjat suspèn cautelarment el protocol de pobresa energètica

La Taula del Tercer Sector adverteix que la Llei és plenament vigent.

Content
Esquerra

Un jutjat administratiu de Barcelona ha anul·lat el protocol contra la pobresa energètica que desenvolupava la Llei 24/2015 de la Generalitat que impedeix a les empreses subministradores tallar la llum o el gas a persones vulnerables, previ informe de serveis socials. La sentència, que dona la raó a Endesa, considera que el protocol –aprovat per l’Agència Catalana del Consum, així com per l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i suspès des de fa un any per ordre judicial– no pot establir cap obligació a les empreses “no prevista en cap norma legal ni reglamentària”, i, a més, sense que les companyies l’haguessin signat. La Taula del Tercer Sector, en declaracions als mitjans de comunicació van recordar que la Llei 24/2015 està plenament vigent i la qual especifica que no es poden tallar els subministraments per raons econòmiques.

La titular del jutjat, a més, assegura que la Generalitat es va excedir en les seves competències amb l’aprovació del protocol, i puntualitza que tant el govern català com els ajuntaments poden aprovar ajudes per a les famílies vulnerables amb risc de tall de subministrament elèctric, però no acordar mesures que afectin competències estatals. En aquest sentit, precisa que el protocol, que establia possibles sancions per a les empreses energètiques que ho incomplissin, és “un acte nul de ple dret”, atès que no ha estat aprovat ni per la mateixa Generalitat.

La jutgessa també assegura en la seva sentència que és competència estatal establir quins mecanismes de protecció s’instauren per als consumidors en risc d’exclusió, i la llei estatal, diu la titular del jutjat, no prohibeix tallar el subministrament, sinó que estableix una tarifa bonificada i permet als serveis socials pagar part del consum domèstic. Per acabar, assegura que el protocol, de fet, no prohibeix tallar el subministrament, sinó que obliga les companyies a comunicar-ho als serveis socials prèviament.

Segons la jutgessa, d’acord amb la sentència del Tribunal Constitucional, l’Estat és el competent per establir els sistemes d’ajuda al consumidor vulnerable, sense que les comunitats autònomes “puguin establir que aquest sistema sigui el de prohibir la interrupció del subministrament” si prèviament no ho ha acordat així l’administració estatal.

La companyia Endesa va confirmar que era coneixedora de la sentència però que encara n’estava estudiant el contingut. La companyia va recordar que segueix treballant amb les administracions per afrontar la pobresa energètica, principalment a partir de l’aplicació del bo social, i va indicar que aquest mes de desembre la companyia ha presentat a la Generalitat una proposta de coordinació per abordar el tema i intentar trobar-hi solucions.

Dreta