La Taula del Tercer Sector demana que la RMI no desatengui la pobresa crònica

Es reuneix amb el Govern per traslladar-li les seves propostes sobre la reforma d’aquesta prestació.

Contenido
Izquierda

La Taula del Tercer Sector Social va demanar el passat dia 11 al Govern que la reforma de la Renda Mínima d’Inserció que vol dur a terme l’Executiu garanteixi sobretot l'atenció a les persones amb una problemàtica social severa, encara que la seva situació sigui crònica i no siguin ocupables. Al mateix temps, considera que el Govern ha de tenir en compte que als perfils de pobresa cronificada no se’ls pot exigir, en molts casos, una activitat de contrapartida. Una delegació de la Junta Directiva de la Taula del Tercer Sector, encapçalada pel seu president Oriol Illa, es va reunir fa uns dies amb una representació del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies encapçalada pel seu secretari general, Josep Ginesta, per posar en comú els criteris que hauria d’incloure la propera reforma de la Renda Mínima d’Inserció.

Per la Taula del Tercer Sector, la reforma de la RMI ha de poder garantir un sistema de rendes per a les persones que estan sense ingressos i amb una situació de pobresa extrema i ha de ser una de les principals prioritats per al nou executiu català per donar resposta a la situació de desprotecció social que afecta milers de famílies. Segons la Taula del Tercer Sector cal impulsar la reforma de la RMI amb força, amplitud i transversalitat. Una reforma que hauria d’evitar reproduir la lògica incremental i fragmentària dels sistema actual, per avançar cap a un sistema de mecanismes de garantia i complement de rendes (treball, assistencials, etc.) per atendre l’heterogeneïtat de situacions de privació econòmica que ha provocat la crisi econòmica.

L’any passat, 29.538 persones van rebre la prestació, arribant a 75.000 persones beneficàries. Tanmateix, i segons l'última Enquesta de Població Activa corresponent a l’últim trimestres de 2015, 470.900 persones en situació d’atur no rep prestacions per desocupació; aquesta xifra representa el 70,43% del total de persones sense feina i 110.400 llars no tenen cap perceptor d’ingressos.

A nivell operatiu, la Taula del Tercer Sector també considera que cal escurçar notablement el temps de resolució dels expedients que actualment pot allargar-se fins als 4 mesos. D’altra banda, per garantir que les persones en situació de pobresa crònica no queden fora del sistema de la RMI, la Taula del Tercer Sector considera imprescindible que la prestació passi a ser un dret subjectiu, com ho havia estat abans de 2011, que s’elimini el termini màxim de 60 mesos de percepció de la prestació i que s’estudiïn formules perquè la prestació sigui compatible amb petits treballs a temps parcial. Així mateix, la Taula del Tercer Sector, considera que s’ha d’actualitzar el sistema d’entitats gestores articulat quan es va crear la RMI, per adaptar-lo als perfils de la nova pobresa.

En la reunió mantinguda amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, la Taula del Tercer Sector va remarcar la importància de l'expertesa en aquesta matèria de moltes entitats que atenen dia a dia els col·lectius més vulnerables, i ha volgut emfatitzar que la RMI és avui l'únic ingrés possible per a milers de catalans que ho han perdut tot. Per això, la Taula del Tercer Sector valora positivament que l’executiu català estigui prioritzant la reforma de l’RMI, pendent des de fa molt temps, i seguirà treballant amb el Govern

Derecha
Temàtica
Banner

Destacats