PLATAFORMA D’INFÀNCIA DE CATALUNYA (PINCAT)
Des de 2011, les entitats de la Taula del Tercer Sector compromeses amb la infància i l’adolescència treballen conjuntament en la Plataforma d’Infància de Catalunya (PINCAT) amb l’objectiu de garantir el compliment dels seus drets i fer visible la realitat d’infants i adolescents que estan en una situació de vulnerabilitat.
Les entitats socials atenen, acompanyen i ofereixen suports a la infància i l’adolescència en diferents àmbits:
Salut: centres i hospitals de dia, atenció i suport a les famílies d’infants amb malalties, programes de prevenció i residències.
Lleure educatiu: esplais, agrupaments escolta, activitats extraescolars, casals d’estiu, esport i educació ambiental.
Acció social: CRAE, CREI, centres d’acollida, centres oberts, centres residencials, pisos assistits o serveis d’acolliment i adopció.
Educació i formació: escoles d’educació especial, escoles bressol, unitat d’escolarització compartida, suport a la inserció laboral, formació prelaboral i plans d’entorn.
Incidim perquè els drets de la infància i l’adolescència siguin reals i efectius
Objectius
Volem ser una veu comuna i transversal de les entitats d’infància i adolescència de la Taula.
Treballem per donar resposta a les necessitats dels infants.
Promovem l’acompliment dels seus drets i deures.
Vetllem perquè la perspectiva de la infància estigui present en totes les accions i polítiques públiques.
Fem xarxa i impulsem el treball transversal per fer possible l’intercanvi i la reflexió entre les entitats per millorar la seva feina quotidiana.
Mantenim una interlocució directa amb les administracions i institucions amb competències i/o interessos en relació amb la infància.
Propiciem polítiques en favor de la participació activa de la infància, entenent l’infant com a ciutadà del present i no només del futur.
Ens coordinem amb altres entitats d’àmbit català, estatal i internacional.
Vetllem perquè les polítiques públiques incorporin la perspectiva de la infància
Línies d'actuació
Incidència
En les Administracions Públiques, organismes com la Sindicatura de Greuges i en altres agents socials.
Seguiment
Sobre les accions del Govern i les polítiques d’infància i adolescència.
Coneixement
Generar-ne per debatre, reflexionar i impulsar accions concretes.
Observatori
Desenvolupar una funció de radar en l’atenció i el benestar de la infància i l’adolescència.
Campanyes
Campanya #DretsInfància
2022
Amb motiu del Dia Internacional pels Drets dels Infants, centrem la campanya #DretsInfància en la diversitat.
Sentim la veu d'infants i adolescents que, des del seu punt de vista, reflexionen sobre el dret a la diversitat i la no discriminació.
Campanya #DretsInfància
2021
Amb motiu del Dia Internacional pels Drets dels Infants, un grup d'infants reflexionen des de la seva mirada sobre drets essencials per al seu benestar i desenvolupament com la participació, l'alimentació, l'habitatge, l'educació, el lleure i la igualtat.
Campanya #ActuemPerLaInfància
2020
Posa el focus en l’impacte de la Covid-19 en els drets de la infància i l’adolescència a través de 6 microcàpsules de vídeo que donen veu a joves i persones expertes. L’etiqueta #ActuemPerLaInfància va superar el milió de visualitzacions a les xarxes socials.
Càritas Catalunya és la confederació oficial d’entitats d’acció caritativa i social de l’Església catòlica. Es va crear l’any 1992 i està formada per les deu Càritas diocesanes amb seu a Catalunya amb l'objectiu d'ajudar al desenvolupament integral de totes les persones que es troben en situació de fragilitat social. La seva missió és la de cohesionar, promoure i coordinar les Càritas diocesanes catalanes en el seu servei d’acollida i acompanyament a les persones més vulnerables i en el desenvolupament del seu compromís social i caritatiu.
El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat és una associació catalana nascuda el 1998 per defensar els drets de les persones amb discapacitat. El COCARMI representa unes 611.000 persones amb discapacitat integrades en les entitats que la conformen. És el principal portaveu i interlocutor del col·lectiu davant els poders públics, proposa polítiques a favor dels interessos de les persones amb qualsevol tipus de discapacitat i, per assolir aquests objectius, les associacions integrants de COCARMI treballen en comú dins l’àmbit català.
Down Catalunya és la federació que aplega les 10 entitats catalanes que acompanyen persones amb síndrome de Down i altres discapacitats intel·lectuals, des del seu naixement i fins a la vida adulta, vetllant per la seva plena inclusió educativa, social i laboral amb suport en el seu entorn ordinari més pròxim. Duu a terme projectes educatius, de lleure, d’inserció laboral, d’envelliment actiu i de promoció de l’autonomia i l’autodeterminació, de sensibilització, així com de treball amb suport, que estiguin alineats plenament amb l’establert a la Convenció Internacional de Drets de les persones amb discapacitat.
Creu Roja Catalunya neix al 1864 amb la missió d’estar al costat de la població més vulnerable, salvaguardant la vida i alleugerant el patiment humà. Com a organització humanitària de caràcter voluntari fortament arrelada a la societat, dona respostes integrals a les persones vulnerables des d’una perspectiva de desenvolupament humà i comunitari reforçant les seves capacitats individuals en el seu context social. La seva missió és ser cada cop més a prop de les persones vulnerables, en els àmbits nacional i internacional, a través d’accions integrades, realitzades essencialment per voluntariat i amb una àmplia participació social i presència territorial.
Dincat és la federació que agrupa 285 entitats que defensen els drets de més de 40.000 persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya i de les seves famílies i que treballen per millorar la seva qualitat de vida i la seva plena inclusió a la societat en tots els àmbits (treball, salut, habitatge, educació, lleure, atenció diürna, etc.).
Educo és una organització no governamental (ONG) que treballa en més de 14 països i des de fa més de 30 anys pel benestar i els drets de la infància, especialment el dret a rebre una educació de qualitat. Amb més de 200 projectes d'acció social i ajuda humanitària, acompanyen a gairebé 1 milió d’infants, especialment als que viuen en situació de vulnerabilitat, pobresa o falta d'oportunitats. A més, són membres de ChildFund Alliance, una de les principals coalicions internacionals d'ONG centrada en la protecció de la infància i que és present en més de 70 països. Juntament amb altres persones, empreses i Governs, formen una xarxa protectora i de seguretat que treballa per a millorar la vida d’infants i de les seves famílies i comunitats.
La federació d’Entitats Catalanes d'Acció Social treballa, de manera prioritària amb col·lectius en situació o risc d’exclusió social. L’atenció directa que presten les organitzacions membre d’ECAS i la tasca de la pròpia federació per vertebrar el sector es fonamenten en la lluita per la igualtat d’oportunitats per a tota la població, així com en la voluntat de transformar la societat per fer-la més justa i equitativa. L'objectiu és sumar esforços i vehicular-los per afavorir la inclusió, fer efectius els drets de les persones, promoure la plena ciutadania i contribuir al benestar de tota la població mitjançant la construcció d’una societat basada en el compromís i la corresponsabilitat, amb una cohesió social sòlida i duradora.
Està formada per 44 entitats socials que treballen per millorar la qualitat de vida de les persones amb autisme. La federació ofereix a les seves entitats sòcies diversos serveis com: representació institucional, suport jurídic, assessorament comptable i fiscal, suport en projectes i subvencions, servei d'assegurances, suport en comunicació, formació, vinculació i intercanvi d’informació i assessorament en assistència personal.
ECOM és un moviment associatiu integrat per organitzacions de persones amb discapacitat física, una de les principals entitats de referència del sector de la discapacitat física i una de les pioneres de l’Estat Espanyol, amb més llarga experiència. A Catalunya són la màxima representant i interlocutora amb l’Administració Pública. La seva missió és defensar l'exercici dels drets de les persones amb discapacitat física per assolir la plena inclusió social i millorar la seva qualitat de vida, amb l'apoderament de les persones com a eix vertebrador i enfortir el sector associatiu de la discapacitat física a través de la participació, la representació i el seu apoderament.
La Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer és una entitat de segon nivell que agrupa les principals organitzacions que treballen per millorar la qualitat de vida dels pacients oncològics i les seves famílies. Es va constituir el 2001 i va néixer amb la vocació d’integrar esforços en la lluita contra les malalties oncològiques a Catalunya. És cens d’informació i dóna servei a les entitats contra el càncer federades, alhora que fomenta el voluntariat en l’àmbit oncològic, desenvolupa programes en les àrees de divulgació i prevenció, supervivents i recerca psicosocial.
La Federació Catalana de Drogodependències treballa en l’àmbit de les drogodependències i les addiccions, influint en les polítiques públiques perquè beneficiïn a les persones consumidores i/o addictes, les seves famílies i a la societat en general. L'objectiu és facilitar un espai d’intercanvi i suport a les entitats que treballen en l’àmbit de les drogodependències, i representar-les de forma col·lectiva davant la societat i les administracions, promovent solucions i alternatives a les problemàtiques que generen les drogodependències en les persones i en la pròpia societat. Lidera estratègies d’intervenció en l’àmbit de les drogodependències i les addiccions, sent referent davant l’administració pública, el tercer sector i la societat.
La FEDAIA és la plataforma que agrupa a Catalunya el conjunt d’entitats que treballen amb infants, joves i famílies en situació de risc d’exclusió social o desemparament. Nascuda l’any 1996, està formada actualment per 95 entitats que atenen més de 100.000 infants i 35.000 famílies a través de serveis en l’àmbit de l’acció social, l’educació, la formació prelaboral, la salut i l’atenció a les famílies. La seva missió és avançar en els drets de la infància i l'adolescència, tant a nivell personal, social com polític, mitjançant un model d'actuació que garanteixi la qualitat de vida de la infància, l'adolescència i les famílies a Catalunya, especialment dels més vulnerables.
La Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya neix com a voluntat de coordinar els Moviments de Renovació Pedagògica, definits al 1983. Agrupa associacions del professorat de nostre país que tenen per objectiu impulsar la innovació i la millora educativa. Els nostres associats són educadors i educadores de tots els nivells educatius, des de l'escola bressol fins a la universitat i les escoles d'adults, i tant de l'educació formal com de l'educació no formal.
Representem moviments i àmbits entitats que volen estrènyer lligams entre els professionals de l'educació, entre els centres educatius i amb l'entorn, projectant activitats de reflexió, d'elaboració de propostes, de formació i d'intercanvi d'experiències.
Formem part de la Comunitat Educativa i treballem per enfortir els vincles entre tots els sectors, nivells educatius i les seves entitats representatives.
FEPA és l’entitat de referència i l’interlocutor rellevant a Espanya en relació amb la realitat i els reptes del jovent sense suport familiar. La seva missió és afavorir l’autonomia i la igualtat d’oportunitats dels i les joves sense suport familiar en procés d’emancipació, especialment dels tutelats/des i extutelats/des. Aquesta tasca es realitza a través de la participació activa de les entitats que els atenen. Té presència activa en totes les comunitats autònomes.
La Federació de Paràlisi Cerebral i la Pluridiscapacitat de Catalunya es va fundar l’any 2000 amb l’objectiu d’unir les entitats catalanes que treballaven pel benestar de les persones amb paràlisi cerebral i discapacitats similars a Catalunya. Des d'aleshores incideix en les polítiques socials catalanes, amb l’objectiu de brindar els recursos necessaris i millorar la qualitat de vida de les persones amb paràlisi cerebral i altes necessitats de suport, així com aconseguir la seva inclusió social. A la vegada, la FEPCCAT representa els interessos de cadascuna de les seves entitats membres amb la finalitat de mantenir i millorar la seva qualitat.
Actualment, la federació està constituïda per catorze entitats: l’Associació Alpi, de l’Hospitalet de Llobregat; la Fundació la Muntanyeta de Tarragona; l'associació APRODISCA de Montblanc; l'associació AREMI de Lleida; la Fundació ASPACE Catalunya, de Barcelona; l'associació Esclat, de Barcelona; la Institució Balmes, de Sant Boi de Llobregat; l’Escola Guimbarda, de Barcelona; la Fundació l’Espiga, de Vilafranca del Penedès; la Fundació El Maresme, de Mataró; Nexe Fundació de Barcelona; la Fundació Prodis de Terrassa; la Fundació Catalana de la Paràlisi Cerebral, de Barcelona; i la Fundació Pere Mitjans, també de Barcelona.
FEDELATINA treballa per oferir serveis, assistència i coordinació a les persones immigrades o retornades i a les associacions que les representen. La federació vol ser un referent per a totes les persones immigrants llatinoamericanes, promovent les relaciones comunitàries a través del suport institucional que es dona a les diverses entitats. Entre els seus objectius: crear un espai de trobada per a les seves associacions federades, promoure l'entreteniment i el coneixement mutu, generar un espai de reflexió i opinió sobre la inclusió de les persones immigrades, facilitar la coordinació de les associacions de persones migrades i fomentar la cooperació internacional cap a Llatinoamèrica, entre altres.
És una federació formada per 22 entitats del sector de l’atenció sanitària concertada i l’atenció social en l'àmbit de la salut mental i les addiccions, tant per a infants com per a adults. Compta amb més de 1.000 professionals i més de 100 serveis (CSMIJS, CSMA, CAS, hospitals de dia, comunitats terapèutiques, serveis de rehabilitació comunitària, rehabilitació infanto-juvenil, llars residència, llars amb suport, serveis prelaborals, serveis d’inserció, empreses socials, clubs socials i serveis tutelars).
Es tracta d’una iniciativa sense afany de lucre on, des de fa més de 45 anys, treballa a favor dels infants, els joves, les famílies i el Tercer Sector des dels àmbits educatiu, social i mediambiental. A Fundesplai es desenvolupa un ampli ventall de programes, campanyes i activitats a favor dels infants, els joves, les famílies i les entitats. La seva missió és educar infants i joves; enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector; millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social amb voluntat transformadora.
La Fundació Pere Tarrés, amb 60 anys d'existència, és una organització no lucrativa educativa i d'acció social que va néixer amb la finalitat de promoure l’educació en el lleure d’infants i joves. Dedicada a la promoció de l'educació en el temps lliure, el voluntariat, la millora de la intervenció social i l'enfortiment del teixit associatiu, amb el temps la seva acció s'ha ampliat a altres àmbits de l'acció social com ara la formació, la recerca i la gestió.
La Fundació Privada Pere Closa és una entitat gitana sense ànim de lucre. Desenvolupa accions socioeducatives i culturals per defensar i promocionar els drets dels infants, adolescents, joves, famílies i comunitats en territoris en situació de risc i/o alta vulnerabilitat. Treballa per l’equitat, la igualtat d’oportunitats, la democratització educativa i cultural i la cohesió social. Reivindica el dret a la pròpia diferència cultural, com a gitanos, però també el dret a la diferència per raó de gènere, religió, orientació sexual i pensament, així com a la particularitat de cada individu, apostant per una societat intercultural, polièdrica i rica.
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya és una associació sense ànim de lucre que té, com a missió, la d’educar infants i joves a través del mètode escolta i guia, fent-los protagonistes del seu creixement personal, perquè esdevinguin persones actives, conscients i compromeses amb la societat.
L'ONCE facilita i ofereix suports per millorar la qualitat de vida de les persones cegues i amb deficiències visuals a través de diferents serveis especialitzats que promouen l'autonomia i la plena inclusió social i laboral del col·lectiu. Entre aquests serveis, hi ha suport psicosocial, rehabilitació integral, lleure, etc. A més, també treballa per promoure la solidaritat amb les persones amb discapacitat.
L’Associació Sant Joan de Déu Catalunya és una entitat sense afany de lucre constituïda l’any 2019 i integrada per 11 entitats sanitàries, socials, docents i investigadores de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, a més de la mateixa entitat religiosa. Té per objectiu impulsar programes dirigits a col·lectius en situació de vulnerabilitat i/o risc d’exclusió social amb l’objectiu de millorar la seva qualitat de vida. Les entitats integrants de l’associació són les encarregades de realitzar l’acció social, sanitària i sociosanitària que promovem des de Sant Joan de Déu.
Save the Children és una ONG que treballa per assegurar que tot els nens i nenes sobreviuen, aprenen i estan protegits enfront de la violència. Com a organització, va néixer fa més de 100 anys per canviar per a sempre la manera en què el món tracta els nens i les nenes.
Els seus programes se centren en la lluita contra la pobresa infantil, l'acompanyament a joves migrats sols en la primera acollida, la protecció a la infància en emergències, el foment de l'equitat educativa, el seguiment de les polítiques públiques, l'impuls d'investigacions sobre les situacions que vulneren els drets de la infància a Catalunya i l'elaboració de propostes de garantia d'aquests drets.
La Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya és l'organització dedicada a la promoció, creació i consolidació de cooperatives de treball que, dia a dia, enforteixen l'economia i la societat catalana d'acord amb valors democràtics i de transformació social. La seva tasca consisteix a donar a conèixer el model cooperatiu i impulsar el creixement de les empreses que en formen part.
La Unió Catalana de Centres de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (UCCAP) és una federació que agrupa els Centres de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP). Es va constituir l'any 1997 com a resposta a la demanda dels CDIAP de legitimar un interlocutor representant del sector davant les administracions públiques i les institucions.
Entre els diversos objectius hi ha: consolidar una xarxa assistencial pública del servei d'atenció precoç, col·laborar en l'elaboració de normatives legals relacionades amb aquest àmbit, potenciar models de gestió d'aquests centres que promoguin la qualitat assistencial, l'eficàcia i l'eficiència i oferir als CDIAP serveis complementaris d'assessorament, tramitacions, informació, etc.
UNICEF Catalunya treballa per millorar la vida dels infants dins i fora de les nostres fronteres i per garantir el compliment dels seus drets i la seva protecció sobretot en tres àmbits: salut (que tots els infants creixin sans per gaudir dels seus drets), educació (que tots els infants puguin estudiar per millorar el seu futur) i protecció (que cap infant pateixi cap tipus d'abús o explotació). Persones treballadores, voluntàries, associades i donants contribueixen des del Comitè català d'UNICEF al treball de l'organització a tot el món.
L'Agrupació catalana d'entitats pro persones amb intel·ligència límit (Voraviu) defensa i promou els drets de les persones amb intel·ligència límit en tots els seus àmbits i aglutina i dona suport a les entitats que treballen per a aquest col·lectiu. Es va crear el 2002 quan diverses organitzacions de l’àmbit social van decidir constituir una plataforma de segon nivell per fer presents i treballar a favor dels drets i les necessitats específiques de les persones amb intel·ligència límit.
La Fundació Vicki Bernadet treballa des de 1997 en l’atenció integral, prevenció i sensibilització dels abusos sexuals a menors comesos en l’àmbit familiar i de l’entorn de confiança del nen o nena.
Amb 20 anys d’experiència, la Fundació aborda l’atenció integral de l’abús sexual infantil des de tres àmbits: el Servei d’Atenció Terapèutica i Jurídica, el Servei de Formació i Prevenció i el Servei de Comunicació i Promoció. A més, des dels seus inicis, la Fundació ha treballat perquè les diferents administracions públiques es responsabilitzin de dur a terme polítiques socials en suport a les víctimes d’abús sexual infantil i es comprometin en la prevenció vers aquest maltractament que afecta un 20% de la població.
La seva missió és caminar amb la societat cap a un demà en què els nens i les nenes no pateixin abusos sexuals.
Contacte
pincat@tercersector.cat
93 310 57 07