El nou sistema de copagament posa en alerta entitats de discapacitat i gent gran
Demanen que es garanteixi un ingrés mínim a les persones dependents que no posi en risc la seva autonomia personal. Amb el nou sistema, que també computa el patrimoni, moltes persones veuen reduït l’ajut que rebien.
Fa cinc mesos que va entrar en vigor la nova manera de calcular el copagament per als serveis no gratuïts de la Cartera de Serveis Socials i de la llei de Dependència. La novetat és que computa el patrimoni del beneficiari. El canvi afecta, de moment, a aquells que han ingressat al sistema des de maig, unes 2.686 persones segons les dades oficials. Des de Benestar asseguren que encara no hi ha data perquè el total de 125.300 perceptors dels serveis s'integrin al nou càlcul. La implementació es farà de manera escalonada.
Abans, l'import del copagament es calculava solament tenint en compte la renda. Encara que la modificació inclou el patrimoni i els béns, fa una sèrie de reduccions per càrregues familiars. Per exemple, l'habitatge habitual no explica si en ella viu alguna persona que es trobi a càrrec del beneficiari. Tampoc es tindrà en compte si el seu valor cadastral és inferior als 300.000 euros.
La implementació s'ha fet a dos nivells. A les 2.868 persones que han rebut el seu Programa individual d'atenció a partir de l'1 de maig se'ls ha realitzat el nou càlcul de manera automàtica. La dificultat de la implantació de l'ordre comença a l'hora d'avaluar als antics beneficiaris, un total de 125.300. Segons el Departament de Benestar Social i Família, la prova pilot s'està realitzant amb 427 expedients de persones amb discapacitat (un 15% del total d'aquest servei), que abans del final de setembre han de lliurar una declaració de responsabilitat on reporten el seu patrimoni i les possibles reduccions. Malgrat tot, el Govern diu que encara no hi ha una data per completar l'univers d'usuaris però espera que a mesura que es vagin sistematitzant els grups augmentarà la velocitat de la implementació.
Algunes entitats del Tercer Sector han posat en dubte l’efectivitat d’aquesta mesura. Així, per exemple, segons Antonio Guillén, president d’ECOM, ”la nostra gran preocupació és que el càlcul d’ingressos totals no té en compte les despeses fixes que suposa viure amb la discapacitat”.
Guillén també destaca que “en el seu moment ja vam manifestar la nostra preocupació i el nostre desacord amb molts punts de l’Ordre i amb com es va elaborar i presentar: sense un veritable diàleg ni procés participatiu, sinó com a cosa feta i amb l’única opció de presentar esmenes en un màxim de 15 dies –temps insuficient per a una legislació d’aquesta magnitud-“..