El President Mas es compromet a liderar un pla integral de salut mental

El passat 10 d'octubre es va commemorar a Vilanova i la Geltrú el Dia Mundial de la Salut Mental, amb el lema "Alternatives davant la crisi, els valors dels nostres drets".

Contenido
Izquierda

Durant l’acte, l’actor Sergi López va llegir un manifest en què va reclamar una aposta clara i conjunta per consolidar, mantenir i optimitzar els recursos existents, amb l’objectiu d’invertir temps en avaluar i millorar l’atenció futura en salut mental, i promoure així la redistribució de recursos per destinar a un model global que garanteixi la recuperació  de les persones. El president de la Federació Salut Mental Catalunya, Xavier Trabado, va demanar al President Artur Mas, present en l’acte, un “compromís personal” amb la salut mental, “que ha estat infravalorada històricament per la societat i les administracions”. Trabado va advertir que “la salut mental és un problema sanitari i social de primer ordre, ja que 200.000 catalans són atesos cada any als centres sanitaris de salut mental, i una de cada deu visites als ambulatoris estan relacionades amb trastorns mentals. Per la seva banda, el president de la Generalitat, Artur Mas va insistir en la necessitat de fer visible el trastorn mental a Catalunya i es va comprometre a “posar recursos allà on facin més falta”  i a garantir “el compliment del pla en salut mental encara que sigui en les condicions actuals de crisi”.

L'enquesta de Salut de Catalunya, 2012 (ESCA, 2012) mostra que la probabilitat de patir un trastorn mental és del 14,4% en les dones i del 6,9% entre els homes, en població de 15 i més anys. Aquestes dades són més baixes que les obtingudes en edicions anteriors de l'ESCA.

L'any 2012, els Centres de Salut Mental de Catalunya van atendre un total de 216.412 persones i es van realitzar 1.391.916 visites. Aquesta activitat suposa una prevalença del 2,85% de la població, que correspon a un 2,58% de la població adulta i un 4,03% de la població menor de 18 anys.

Segons l'Organització Mundial de la Salut, una de cada quatre persones tindrà algun tipus de trastorn mental al llarg de la seva vida i un 3% dels adults tenen algun trastorn mental greu. Els trastorns mentals tenen un important impacte en la vida de les persones que els pateixen i afecten el seu entorn familiar, laboral i social. Per contribuir a la millora de la qualitat de vida d'aquestes persones, cal garantir-los una atenció integral i continuada que prevegi la promoció de la salut, la prevenció, el tractament i la rehabilitació, així com la inserció social i laboral i el respecte pels seus drets.

Derecha
Temàtica
Banner

Destacats