Les demandes electorals de Dincat

La federació presenta un seguit de demandes adreçades als diferents partits polítics en defensa dels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual.

Contenido
Izquierda

Amb motiu de les properes eleccions al Parlament de Catalunya, Dincat planteja dues prioritats electorals: implementar la garantia dels drets, segons la Convenció de Drets de les Persones amb Discapacitat aprovada per Nacions Unides, i un finançament estable i just. 

En aquest sentit, la federació d’entitats de la discapacitat intel·lectual reclama establir un pla per acabar amb les llistes d’espera i transformar el model de suports (revisió de la Cartera Serveis Socials), a més de garantir l’equiparació salarial dels i les professionals del nostre sector amb els i les de la salut, incrementant els mòduls dels serveis de la Cartera un 30% de mitjana, i assegurar l’estabilitat en el finançament amb plurianualitat en les subvencions d’inserció laboral i subvencions vinculades a drets socials.

A banda d’aquestes prioritats, Dincat proposa altres demandes per assegurar la plena inclusió i la garantia de drets del col·lectiu.

Inserció laboral
Es demana: 

  • Encarar d’una forma participada la definició d’un model d’inserció laboral per persones amb discapacitat que contempli:

- La revisió de l’actual model de centres especials de treball focalitzat en garantir el dret al treball de les persones amb discapacitat i especials dificultats i que tingui en compte també l’envelliment prematur del col·lectiu.

 - La revisió del model d’inserció a la empresa ordinària incorporant nous beneficis a la contractació, tenint en compte el treball amb suport per a les persones amb discapacitat i especials dificultats i reforçant les inspeccions laborals per comprovar el grau de compliment de la quota de reserva (i la implementació de multes i sancions si s’escau)

  • Implementar un programa de formació dual adaptada per a persones amb discapacitat Intel·lectual.
  • Treballar en la sensibilització i conscienciació a nivell de sindicats per tal que aquests incorporin a persones amb discapacitat intel·lectual que coneguin a fons els seus drets i necessitats i garantir així una atenció adequada i unes orientacions pertinents.

Educació inclusiva
Es demana: 

  • Incrementar els recursos destinats al desplegament de l’escola inclusiva a tot el sistema educatiu, tant a les escoles ordinàries com a les escoles d’educació especial i la resta de dispositius previstos per a la inclusió a l’etapa educativa.
  • Actualitzar i incrementar les ràtios i els perfils professionals inclosos dins del sistema de pagament delegat dels centres d’educació especial.

Accessibilitat i igualtat de tracte
Es demana:

  • Formar, informar i sensibilitzar sobre el tractament a persones amb discapacitat intel·lectual en diferents àmbits: salut, transport, administració pública, sistema judicial i bancari... per prevenir possibles situacions de discriminació i vulneració de drets.
  • Formar, informar i sensibilitzar sobre el nou codi d’accessibilitat i garantir el seu compliment tant en termes d’accessibilitat física com cognitiva.

Interseccionalitat
Es demana: 

  • Formar i sensibilitzar als i les professionals de la salut, especialment de l’àmbit de la ginecologia, per tal que considerin les necessitats específiques de les dones amb discapacitat intel·lectual.
  • Garantir un major i millor suport a dones amb discapacitat intel·lectual víctimes de violència de gènere i/o abusos.
  • Reconèixer a les dones cuidadores que tenen persones amb discapacitat a càrrec mitjançant la provisió de suports i/o ajuts adequats per afavorir la conciliació i millorar la seva qualitat de vida.

Codi civil
Es demana: 

  • Aprovar definitivament la reforma del Codi Civil de Catalunya, desplegar tots els recursos i figures que planteja (com el facilitador) i formar, acompanyar i sensibilitzar a tots els agents implicats.
  • Nivell de vida adequat i protecció social

Es demana: 

  • Revisar i incrementar la quantia de les prestacions de protecció social.
  • Millorar la fiscalitat aplicable al col·lectiu.

Propostes de modificacions normatives
Es demana: 

  • Impulsar la llei d’acció concertada o qualsevol altre instrument normatiu pel qual la concertació quedi reservada exclusivament a les entitats d’iniciativa social sense afany de lucre, així com la Llei del Tercer Sector.
  • Modificar la definició de Discapacitat Intel·lectual en la llei d’accessibilitat de Catalunya.
Derecha
Temàtica
Banner

Destacats