El servei d’acompanyament a l’ocupació de Càritas Barcelona aconsegueix un 75% d'insercions
L’entitat adverteix que les dificultats d’accés a un habitatge digne o el patiment psicoemocional dificulten les possibilitats de trobar feina i ha implementat un nou servei d’acompanyament emocional.
Més de 500 persones han participat en la 4a fira d’ocupació NO mATURo de Càritas Diocesana de Barcelona, que ha comptat amb la participació de 32 empreses (5 més que l’edició anterior). Durant la jornada, les persones han tingut l’oportunitat de realitzar entrevistes, entregar el currículum i assistir a tallers formatius.
Dessirée Garcia, responsable del programa de Formació i Inserció Laboral de Càritas Barcelona ha fet valdre la importància d’aquesta quarta edició, que ha superat el nombre d’assistents i empreses respecte d’anys anteriors. “La implicació de les empreses és imprescindible a l’hora d’inserir laboralment a les persones que acollim i acompanyament des de Càritas. Aquest any, 32 empreses participen en la fira, cosa que demostra que el binomi entre Càritas i el teixit empresarial funciona”. En aquest sentit, la responsable de Càritas ha posat en relleu que durant l’edició anterior, un 12% de les persones assistents a la fira van acabar trobant feina en alguna de les empreses participants.
Amb relació al perfil de persones que s’han acompanyat des de Feina amb Cor (servei d’acompanyament a l’ocupació de Càritas) durant el 2023, Garcia ha indicat la meitat feia més d’un any que es trobaven a l’atur, i que 6 de cada 10 eren dones. “Constatem que la pobresa és més intensa en les dones, sobretot en el cas d’aquelles que tenen càrregues familiars i que se n’han de fer càrrec totes soles”. D’altra banda, també ha subratllat la major dificultat de les persones migrants a l’hora de trobar feina, apuntant que el 70% de les persones acompanyades pel programa eren estrangers no comunitaris.
Malgrat aquesta elevada taxa d’inserció, Dessirée Garcia ha volgut advertir sobre dos fenòmens que cada vegada condicionen més a les persones a l’hora de trobar feina. Per una banda, Càritas constata que gairebé la meitat dels participants de Feina amb Cor viuen en un habitatge no digne, i que moltes d’elles estan afectades per l’angoixa o la tristesa, cosa que els hi dificulta la tasca de trobar feina.