“Els drets humans han d’estar defensats pel conjunt de la ciutadania; com tots els drets, els drets LGTBI són per a totes les persones”

Entrevista a Jordi Samsó, president de la Plataforma LGTBI de Catalunya.

Contenido
Izquierda

Quin tipus d’entitats agrupa la Plataforma LGTBI, quins serveis ofereixen a la població i quina és la seva aportació en l’àmbit social? A quantes persones ateneu des del conjunt d’entitats que conformen la Plataforma?

La Federació aplega a molts tipus d’entitats de Barcelona i també del conjunt del territori. Les que estan fora de Barcelona fan un treball més transversal i, per tant, aborden totes les necessitats a partir de les demandes, com per exemple l’‘Horgull’ de l’Hospitalet i ‘Entenem’ de Santa Coloma.

La gran majoria que estan a Barcelona fan un treball més específic. Per exemple, Gais Positius, que treballa en l’àmbit de la salut i de les infeccions de transmissió sexual (ITS), o bé Panteres Grogues, que treballa l’àmbit de l’esport de manera destacada. També l’Observatori contra l’LGTBIfòbia, que fa tot un treball al voltant d’aquest tipus de discriminació. Algunes aborden els serveis professionals d’atenció psicològica i jurídica, l’àmbit cultural i educatiu, com el Casal Lambda, Barcelona Rainbow Singer (BRS), Barcelona Gay Men’s Chorus (BGMC), etc. D’altres fan l’atenció a les famílies LGTBI, com ho fa l’Associació de Famílies LGTBI (FLG), i d’altres fent un treball dins els cossos de seguretat i de la policia com Gaylespol.

Som moltes entitats i amb una diversitat d’atenció, d’assessoraments, d’activitats i de campanyes de reivindicació, de demandes i treball amb les administracions.

Tot és aproximatiu, però en un any són desenes de milers, sense comptar les concentracions i manifestacions que impliquen els actes destacats pel 17 de maig, el 28 de juny i el Pride; doncs, en aquestes dates, les xifres es poden disparar. Quasi la totalitat d’entitats de la Plataforma participen del Pride atès que és un gran aparador d’aproximació a la ciutadania.

Quines són les prioritats de la Plataforma LGTBI de Catalunya de cara als propers anys? Quins són els reptes i les oportunitats que creieu que té el moviment LGTBI a casa nostra?

La Plataforma LGTBI és una eina d’interlocució i de representació davant les institucions de tots els àmbits i les formacions polítiques. També dona suport a les entitats LGTBI del territori afavorint el seu treball i treballa per a crear xarxa amb altres federacions i plataformes en l’àmbit dels drets humans.

En un context de proliferació de discursos anti-drets i actituds discriminatòries, les persones i entitats que treballem per la igualtat de tracte i la garantia dels drets humans per a tothom tenim un rol crucial. En aquest sentit, com ho esteu afrontant des de la Plataforma LGTBI?

D’entrada, preocupades per l’escenari actual i la posició obertament oposada als drets LGTBI d’algunes formacions.

Entenem que el treball en xarxa serà i és una de les peces cabdals per a fer-hi front. Els drets humans han d’estar defensats pel conjunt de la ciutadania; com tots els drets, els drets LGTBI són per a totes les persones i així han de ser defensats. Les entitats específiques de cadascun dels drets els saben detallar en tota la seva extensió, però la defensa ha de ser conjunta o no té sentit. Veritablement, els feminismes i les entitats LGTBI sempre van de bracet perquè, per motius obvis, els masclismes i l’heteropatriarcat són els dos eixos comuns que ens han volgut sempre sotmeses. Però, tot i que el masclisme i l’heteropatriarcat ens afecten clarament, això no vol dir que de manera interseccional no ens afectin altres eixos amb els quals també ens sentim identificades.

Per tant, el treball conjunt és la manera més adient per a poder afrontar l’embat ideològic i les retallades de drets que estem patint. 

Des de la Taula, considerem que l’entrada de la vostra plataforma com a entitat membre és imprescindible per poder representar millor la realitat social del país amb tota la seva diversitat i complexitat. En quins àmbits de la defensa dels drets socials creieu que la veu de les persones LGTBI hauria de tenir més presència?

Doncs, com bé sabreu, el fet LGTBI és un fet transversal. Ho diria d’una altra manera: no hi ha unes identitats específiques que designin a les persones LGTBI. Malgrat això, sí que compartim les mateixes discriminacions. Per tant, ens afecta tot com a la resta de persones. Així doncs, podem compartir necessitats i objectius amb la gran majoria o la totalitat d’àmbits amb els quals treballa la Taula.

Tant ens ocupen les necessitats i problemàtiques de les persones grans, com de les persones immigrades i refugiades, com de les persones amb discapacitat, etc. Som absolutament transversals i interseccionals.

Quina és la dificultat més destacada per a exercir la vostra tasca com a Federació?

Doncs la dificultat més destacada és la de no disposar de recursos econòmics i humans professionals per a poder exercir la nostra tasca amb la solvència que necessitaríem. Cal dir, però, que som una federació relativament nova.

Derecha
Temàtica
Banner

Destacats