M'adapTU millora l'atenció a la neurodiversitat
Vall d’Hebron i la Federació Catalana d’Autisme treballen conjuntament per fer l'entorn hospitalari més accessible i amable.
Vall d’Hebron i la Federació Catalana d’Autisme milloren l’atenció a la neurodiversitat amb M’adapTU, un programa pioner a Catalunya que vol fer més accessibles i amables els entorns hospitalaris. Vall d'Hebron va presentar aquest programa el 2021 i ara ha completat la segona fase amb una nova senyalística, la creació de material audiovisual i una guia de suports visuals per a facilitar la comprensió i accessibilitat de totes les persones amb necessitats complexes de comunicació.
Un dels pilars del M’adapTU és facilitar a les famílies i pacients eines i estratègies per a anticipar el que passarà a Vall d’Hebron o en qualsevol ambient sanitari. "No saber com serà la visita a l’hospital, què es va fer, on s’anirà o qui farà les proves pot causar a les persones autistes a molta inseguretat i angoixa. Aquest projecte anticipa totes aquestes situacions, les explica, i això és una estratègia que funciona no només amb ells sinó en la població en general" afegeix Laura de Batlle, presidenta de la Federació Catalana d’Autisme. De fet, en un inici, M'adapTU es va desenvolupar per a persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) i ara s'ha ampliat a persones amb discapacitat intel·lectual, necessitats complexes de comunicació i neurodiversitat en general, perquè les adaptacions i accions formulades beneficien també a les persones d’aquests col·lectius
Per a donar a conèixer les diferents iniciatives s’ha creat un espai web del M’adapTU, on es poden consultar els materials creats, informació rellevant per a preparar la visita, així com informació de caràcter social proporcionada per l’equip de Treball Social de l’hospital i la Federació Catalana d’Autisme.
Aquestes accions s’han desenvolupat en col·laboració amb el Centre Aragonès per a la Comunicació Augmentativa i Alternativa (ARASAAC) i amb el suport de la Fundació 'la Caixa'.