1 de cada 3 adolescents a Espanya fa un ús problemàtic d’Internet, segons un estudi d’UNICEF

Els principals riscos que hi troben són el ciberassetjament, el contacte amb estranys, sentir-se discriminats o exclosos, el xantatge i la sextorsió, o l'accés a continguts inadequats per a la seva edat.

Content
Esquerra

1 de cada 3 adolescents a Espanya realitza un “ús problemàtic d'Internet”, i 1 de cada 5 té un cert nivell d’addicció als videojocs. Aquestes són només dues de les moltes dades alarmants que apareixen a l’informe “L’impacte de la tecnologia en l'adolescència. Relacions, riscos i oportunitats”, presentat per UNICEF Espanya. L’estudi recull les opinions de més de 50.000 estudiants de l’ESO pel que fa la seva relació amb les TRIC (Tecnologies per a la Relació, la Informació i la Comunicació). 

Després de la pandèmia i amb l'arribada de l'educació a distància, s'ha apreciat un augment exponencial de les competències digitals de nens, nenes i adolescents. Tenir més eines digitals i major accés a les xarxes socials els ofereix majors oportunitats, però també suposa estar més exposats a alguns dels riscos en línia. Entre els principals riscos hi trobem el ciberassetjament, el contacte amb estranys, sentir-se discriminats o exclosos, el xantatge i la sextorsió, o l'accés a continguts inadequats per a la seva edat.

 

Enganxats al mòbil i a Internet 

El 31,5% dels adolescents utilitzen Internet més de 5 hores al dia entre setmana i un 49,6% més de 5 hores al dia durant el cap de setmana. A més, el 58,4% dormen amb el mòbil i 1 de cada 5 s’hi connecta durant la nit. 

Per altra banda, el 98,5% de les/els adolescents està registrat en alguna xarxa social i el 61,5% té més d'un perfil en una mateixa xarxa social. 4 de cada 10 adolescentes afirman que es mantenen connectats per no sentir-se sols. 

 

Videojocs, apostes, ciberassetjament 

L’addicció als videojocs és un fenomen preocupant entre els més joves. 6 de cada 10 adolescents fan ús videojocs com a principal canal d'oci i entreteniment i més d'un 50% juga a jocs no aptes per a la seva edat. De mitjana, els adolescents juguen 7 hores setmanals, però hi ha un 4,4% que juguen més de 30 hores a la setmana.

Per altra banda, un tema delicat són les apostes en línia. Un 3,6% dels estudiants espanyols d'ESO reconeixen haver jugat o apostats diners en línia alguna vegada a la seva vida. Guanyar diners, divertir-se i passar l'estona amb els amics, són els tres principals arguments identificats.

Finalment, 2 de cada 10 adolescents podria estar sent víctima de ciberassetjament. El 26,8% reconeix que algun dels seus contactes li ha enviat alguna vegada fotos, imatges o vídeos personals de caràcter eròtic o sexual (sexting passiu) i el 8% reconeix fins i tot haver-los enviat ells mateixos (sexting actiu).

Totes aquestes dades i situacions repercuteixen en l’ambient familiar i la relació amb els progenitors. Només el 29,1% dels adolescents assenyala que els seus pares els posen algun tipus de normes o límits sobre l'ús d'Internet i/o les pantalles; només el 23,9% limiten les hores d'ús i el 13,2% els continguts als quals poden accedir. Un 25% té discussions a casa per l'ús de la tecnologia almenys una vegada a la setmana.

Consulta l'informe sencer.

Dreta
Banner

Destacats