Les entitats socials demanen un full de ruta per garantir la inclusió sociodigital
L'estratègia hauria d’enfortir la coordinació i l’acció conjunta entre els diversos agents del sistema d’innovació social i digital: administracions públiques, entitats socials, empreses i universitats.
Les entitats socials demanen al Govern un full de ruta per garantir la inclusió sociodigital, una estratègia de país que ha de servir per enfortir la coordinació i l’acció conjunta entre els diferents agents del sistema d’innovació social i digital. “Cal un full de ruta clar i efectiu de país per garantir que la digitalització és un motor d’equitat i no un factor més d’exclusió social i per assegurar que es desenvolupen solucions tecnològiques compartides, que permetin una atenció centrada en la persona i de base comunitària aplicada a tota la xarxa pública de serveis socials” defensa Xavier Trabado, vicepresident de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.
A finals de l’anterior mandat, fa just un any, el Govern va aprovar l’elaboració de l’Estratègia nacional per a la inclusió sociodigital que des d’aleshores no ha avançat, tot i ser clau per fer front als reptes presents i futurs de la digitalització i per articular un model governança compartida i col·laborativa entre el Govern i la resta d’agents.
Per al tercer sector social, els esforços individuals de cadascun d’aquests agents d’innovació social i digital han donat fruits, però per aconseguir un impacte més gran i eficaç és imprescindible un treball conjunt i coordinat. L’aliança entre el sector públic, el sector privat i la societat civil ha de permetre maximitzar recursos, compartir coneixement i implementar solucions innovadores que responguin millor a les necessitats de la ciutadania, sobretot de la que es troba en una situació de més vulnerabilitat, a més, l’administració hi té un paper fonamental a l’hora de vertebrar tots aquests agents en el marc d’una estratègia comuna.
"Administracions públiques, entitats socials, empreses i universitats estem treballant des de fa anys per reduir la bretxa digital i apropar la tecnologia als col·lectius en situació de més vulnerabilitat. Hem avançat en la creació d’infraestructures, en l’accés a les eines digitals i en la formació i capacitació digital de la ciutadania, però, cal fer un pas més: no només reduir la bretxa digital sinó consolidar sinergies i estratègies compartides per garantir una societat digital realment inclusiva i sostenible perquè les noves realitats tecnològiques avancen a un ritme molt accelerat".
Per una plena inclusió sociodigital, la jornada al MWC 2025
‘Per una plena inclusió sociodigital’ és la jornada que m4Social, el projecte d’innovació digital en l’àmbit social de la Taula del Tercer Sector Social, ha organitzat dins del programa oficial del MWC 2025, en col·laboració amb la Fundació Mobile World Capital Barcelona i l’European Social Network. L’acte ha comptat amb l’assistència de Mònica Martínez Bravo, consellera de Drets Socials i Inclusió; Maria Eugènia Gay, segona tinenta d’alcaldia i àrea de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida de l’Ajuntament de Barcelona; Francesc Fajula, CEO de la Fundació Mobile World Capital Barcelona; Alfonso Lara, director de l’European Social Network; i Enric Morist, president de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.
Amb l’acceleració de la digitalització, s’ha posat de manifest la necessitat urgent de garantir que cap ciutadà quedi exclòs per raons tecnològiques. La jornada ha promogut que diversos agents del sistema d’innovació social i digital (administracions públiques, entitats socials, empreses i universitats) hagin compartit projectes que estan desenvolupant per reduir la bretxa digital, que persisteix com un obstacle important per a la plena inclusió de les persones en situació de vulnerabilitat. La bretxa digital d’ús (la que té a veure amb les habilitats i competències digitals) afecta el 41% de la població general catalana, però creix fins al 72% en el cas de persones que tenen un perfil d’inclusió digital baix i la bretxa d’aprofitament (la que té a veure amb els beneficis socials, culturals, econòmics, personals i polítics que pots obtenir-ne) és també del 40% per al conjunt de la població catalana i augmenta fins al 64% en les persones amb capacitats digitals baixes, segons recull un informe recent de la Fundació Ferrer Guàrdia a partir de l’Enquesta sobre la Bretxa Digital a Espanya 2024.
Durant la jornada, s’han donat a conèixer diverses iniciatives clau per mesurar i combatre la bretxa digital:
- El projecte d’índex de bretxa digital. La Taula està treballant amb la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) en la creació d'un índex de bretxa digital a Catalunya, una eina pionera per identificar i reduir les desigualtats en l’accés i l’ús de les tecnologies digitals, a partir de dades d’agents públics i privats de forma continuada en el temps. L’objectiu és millorar l'accés a les prestacions socials per a les persones en situació de vulnerabilitat que avui no les poden percebre a causa de les barreres digitals.
- L’informe ‘Cerrar la brecha digital: estrategias para una transición digital inclusiva en las metròpolis’ de l’Observatori Mobile World Capital.
- L’experiència internacional ‘E-inclusió a Gant: l’exclusió digital és exclusió social’, un model europeu per combatre la desigualtat digital.
- Projectes i experiències d’administracions i entitats socials que treballen per garantir una digitalització accessible per a tothom, com:
· L’Observatori de Bretxes Digitals (Fundación Esplai), que analitza i aborda les disparitats en l’accés i la utilització de la tecnologia a Espanya.
· El projecte “Prevenint la solitud” (Fundació Social Obra de Maria de FATEC) que combina accions d'intervenció social amb el suport d'una solució digital innovadora i que promou la creació de xarxes comunitàries.
· El projecte “Acompanyament terapèutic en entorns virtuals a gent gran al seu domicili” (Cooperativa Suara de Federació de Cooperatives de Catalunya), un programa que ofereix estimulació cognitiva, de psicomotricitat i de benestar per promoure la millora del benestar de persones grans en el seu domicili alhora que aborda la reducció de la bretxa digital en les treballadores familiars.
· El projecte “Fem coders” (Factoria F5 d’ECAS) que empodera i forma digitalment 264 dones en risc d’exclusió social perquè es converteixin en el talent digital femení que necessita el sector tecnològic, siguin models a seguir per les nenes i contribueixin a trencar la bretxa digital de gènere.
· L’Ajuntament de Barcelona ha explicat diverses eines que ajuden a trencar la bretxa digital especialment de col·lectius en situació d’especial vulnerabilitat i faciliten l’accés de la ciutadania a tràmits socials com, per exemple, un xat box.
· El Departament de Drets Socials i Inclusió ha donat detalls de CodiCrack, un projecte de capacitació digital d’infants i adolescents perquè puguin fer un ús creatiu, segur i responsable de la tecnologia, que desenvolupa conjuntament amb la UPC.