Les entitats socials reclamen un municipalisme fort

Ho recull el manifest final del congrés 'Desigualtats socials, solucions locals'.

Content
Esquerra

El 6è Congrés del Tercer Sector Social ha tancat amb la lectura del manifest 'Desigualtats socials, solucions locals'. En el document, les entitats socials observen amb preocupació i constaten com "les desigualtats globals provoquen desigualtats locals". En aquest sentit, reclamen un "municipalisme fort" i reivindiquen que els governs locals tinguin més competències, recursos i suports per fer front als reptes socials propis de la urbanització, agreujats per la globalització, com la cronificació de la pobresa (infantil, feminització de la pobresa, pobresa energètica i malnutrició), la greu problemàtica d'accés a un habitatge digne i assequible, el fenomen migratori o la gentrificació, entre altres. Una demanda que respon a un debilitament local i nacional per "la concentració i recentralització del poder".

El manifest també fa èmfasi en la importància d'enfortir les relacions entre les Administracions locals i les entitats socials, com a aliança clau per desenvolupar conjuntament polítiques socials i projectes estratègics que generin cohesió i igualtat des de la proximitat i la quotidianitat. "Els governs locals tenen possibilitat de fer més coses, d'estar més a prop de les persones i de tenir capacitat per gestionar, conjuntament amb la societat civil i la ciutadania, respostes a aquests reptes socials".

A la cloenda van assistir diverses autoritats. En les diferentes intervencions, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha anunciat l'impuls d'una Llei de Concertació Social; el tinent d'alcaldia i regidor de Benestar Social de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat, Jesús Husillos, ha posat èmfasi en la necessitat d'enfortir la relació entre el món local i el sector social. "Hem de fer 'quadrilla', però és cert que en aquesta ciutat se n'ha fet sobretot en aquests anys de crisi des de les Administracions locals i l'àrea metropolitana. Tot i que també és cert que durant aquests anys de crisi ens hem trobat molt sols". Jordi Martí, diputat delegat de Presidència, Serveis Generals i Relacions amb la ciutat de Barcelona de la Diputació de Barcelona, va remarcar el paper de les Administracions i ens supramunicipals. "La nostra feina és acompanyar, donar suport al món local i oferir eines a les entitats socials que treballeu al territori". En la mateixa línia, es va expressar Jaume Collboni, vicepresident de Desenvolupament Social i Econòmic de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. "És, des de la proximitat, que la resta d’administracions el que fem és ajudar els ajuntaments i les entitats socials per articular un creixement inclusiu".