‘Preguntar cura’, l’última campanya de Sant Joan de Déu per a joves
Sant Joan de Déu ha impulsat aquesta campanya sobre la importància de cuidar la salut mental, el benestar i la resiliència.
Davant la difícil situació que travessa la salut mental dels joves a Espanya, és urgent facilitar-los espais i eines que els ajudin a entendre la seva importància i com abordar-la des del benestar emocional i la resiliència com a factor de protecció. El Ministeri de Sanitat estima que el 70% dels trastorns mentals s'inicien a l'etapa infantojuvenil, com reflecteix l'Estratègia de Salut Mental del Sistema Nacional de Salut 2022-2026. Per això, la prevenció i la promoció d’una salut mental en positiu influeix molt en el benestar immediat i futur de la persona.
En aquest context, Sant Joan de Déu ha creat la campanya de sensibilització 'Preguntar cura', destinada principalment a la població jove, que inclou una instal·lació en format físic i informació virtual a la qual es pot accedir a través del web https://preguntarcura.org. Mitjançant l’habitació d’un adolescent, l’Àlex, s’aborden diferents temes com la importància de l’entorn, la pressió estètica o els hàbits saludables. A través del seu testimoni, es pot conèixer les activitats quotidianes dels i les joves i com sorgeixen les seves sensacions, preocupacions i motivacions personals. Paral·lelament, la veu d'una persona experta ens ofereix qüestions clau del benestar emocional, i a través de preguntes i informació presentada des d'una mirada jove.
Sensibilitzar i prevenir els problemes de salut mental és un dels objectius de Sant Joan de Déu, així com donar veu a les persones que pateixen algun trastorn mental. Potenciar la salut mental implica fer visible les conseqüències que la malaltia té per a les persones, canviar les mirades i transformar aquestes realitats, que, per desconeixement, produeixen discriminació i estigma social. Per aquest motiu, es treballa a través del projecte EducaSJD, on persones amb problemes de salut mental visiten centres educatius amb l’objectiu d’enderrocar barreres i fomentar la seva integració.
Sant Joan de Déu, amb una xarxa estatal de 21 dispositius en salut mental, és la referència d'aquest àmbit a l’estat. Des dels centres de Sant Joan de Déu s’ofereix a les persones amb problemes de salut mental programes integrals, adaptats a cadascuna de les edats i situacions, per treballar les seves habilitats socials i laborals.