Primera missió a Colòmbia destinada a la internacionalització del Tercer Sector
La missió està promoguda per Acció-Generalitat de Catalunya.
Tretze entitats socials, membres de la Taula del Tercer Sector, inicien avui a Bogotà la primera missió prospectiva destinada específicament a organitzacions d’aquest sector que desenvolupen activitats empresarials amb finalitats socials. La missió està organitzada per l’agència per la competitivitat de l’empresa de la Generalitat-ACCIÓ i promoguda per la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.
Aquesta missió a Colòmbia s’emmarca en la primera estratègia específica per l’impuls de la internacionalització de les entitats del Tercer Sector Social que la Generalitat va presentar el passat mes de maig en col·laboració amb la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya. Aquest pla, entre d’altres instruments de suport a la internacionalització, posa a l’abast de les organitzacions d’aquest sector la xarxa d’oficines exteriors del Govern català per tal que enforteixin les seves activitats empresarials com a mitjà per assolir els seus objectius socials. Aquest pla ha prioritzat dues línies de treball: ajudar les entitats a accedir a fons europeus, i donar suport a les entitats que volen internacionalitzar la seva activitat. Per a la Taula del Tercer Sector la internacionalització del coneixement, l’experiència i el propi model d’intervenció han esdevingut un repte per a moltes entitats socials del nostre país.
Durant una setmana, les entitats socials participants en aquesta missió es reuniran amb agents públics tant nacionals colombians com d’organismes internacionals, institucions privades, i potencials socis amb els quals puguin desenvolupar projectes conjuntament. També visitaran projectes emblemàtics de cooperació internacional en àmbits del tercer sector social, i participaran a un seminari d’introducció d’aspectes jurídics per actuar legalment a Colòmbia.
Algunes de les entitats que participaran a la missió són:
La Fundació AMPANS treballa per a la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel•lectual de la comarca del Bages, creant i gestionant centres, ser¬veis i suports amb criteris d’eficiència i eficàcia. Participa a la missió a Colòmbia amb l’objectiu de conèixer el tercer sector a Colòmbia i espera aconseguir-hi la transferència i venda del coneixement en el model d’atenció i serveis a les persones amb discapacitat.
La Fundació Ramon Noguera, una entitat sense ànim de lucre del Gironès, treballa per garantir la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel•lectual oferint-los els suports individualitzats necessaris en els àmbits del benestar personal, la participació social i l'autodeterminació. La Fundació participa a la missió a Colòmbia per tal d’aportar a les entitats colombianes el coneixement que ha adquirit amb la tasca que realitza a Catalunya i establir-hi acords de col•laboració.
Plataforma Educativa és una entitat que desenvolupa programes i serveis per tal de millorar la qualitat de vida de les persones i els col•lectius en situació o risc d’exclusió social. Aquesta entitat viatja a Colòmbia amb la intenció de posicionar-se en aquest sector i establir llaços de col•laboració amb organismes colombians que els permetin obrir noves línies d’acció en aquest país.
El grup Asproseat treballa per la integració de les persones amb discapacitat intel·lectual o risc d’exclusió social. Aquest any, conjuntament amb l’organització CECAN de Colòmbia, ha obert a Cali un centre de treball per a dones afrodescendents caps de família i víctimes del conflicte de guerra. Actualment hi ha contractades 18 dones que reben formació i feina, i s’ampliarà fins a 74. Asproseat participa en la missió per incorporar en aquest centre persones amb discapacitat, contribuir en l’impuls del suport a les persones discapacitades a Colòmbia, i cercar activitats productives que puguin desenvolupar aquests col·lectius.
A més, també hi participen: Encís, Fundació Èxit, Insercoop, Intress, Fundació Pere Tarrés, Fundació Ser.gi, Suara Servei, Eduvic, Salut i Comunitat.