Volem tenir un paper actiu en el desplegament de l'Agència d'Atenció Integrada Social i Sanitària

Valora que s’hagi donat llum verda dins els primers 100 dies de Govern, una demanda prioritària per a les entitats socials que defensen que és urgent integrar els dos sistemes per millorar l’atenció a les persones que tenen necessitats complexes.

Content
Esquerra

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya celebra que el Govern hagi reprès el projecte de llei de l’Agència d'Atenció Integrada Social i Sanitària de Catalunya, una demanda prioritària per a les entitats socials en els primers 100 dies de Govern. No obstant reclama que el tercer sector social tingui un paper actiu en el desplegament de l’Agència. Les entitats socials reivindiquen formar part dels mecanismes de governança de l’Agència (diagnòstic, planificació, producció i avaluació d’aquesta eina) i fan valdre la seva expertesa i trajectòria en la provisió dels serveis socials i l’acompanyament que, actualment, fan a 1.900.000 persones en situació o risc d’exclusió social a Catalunya.

Per a la Taula, l’aprovació de l’Agència d'Atenció Integrada Social i Sanitària de Catalunya és imprescindible per avançar cap a la necessària integració i coordinació dels dos sistemes [el sanitari i el social] amb l’objectiu de millorar l’atenció a les persones que tenen necessitats complexes, no només les persones grans sinó també altres col·lectius com les persones amb discapacitat, amb problemes de salut mental, amb malalties cròniques, amb autisme o amb situacions complicades derivades de drogoaddiccions o sensellarisme, entre altres. 

“És una prioritat indubtable perquè l’atenció a les persones no es pot compartimentar: no és un problema de salut o un problema social. La realitat és que molt sovint el que és social és sanitari i el que és sanitari és social perquè aquests dos sistemes són vasos comunicants. Per això, cal unir-los i coordinar-los” argumenta la Taula, que recorda que l’encaix dels dos sistemes és urgent perquè “tenim una societat cada cop més empobrida, desigual i sobreenvellida, amb persones que tenen més necessitats de suport i durant un període de temps més llarg, perquè les situacions de dependència, cronicitat i discapacitat són més freqüents i difícils”. 

La Taula, però, apunta que hi ha alguns aspectes que li preocupen sobre el projecte. Falta preveure quina relació hi haurà entre dos sistemes que són desiguals (el sistema de salut és molt més robust que el de serveis socials i, per tant, cal avançar cap a l’equiparació del sector social amb el sanitari) i falta desplegar qüestions relacionades amb la incorporació de la perspectiva de l’atenció centrada en la persona i l’enfoc comunitari. En aquest sentit, cal definir com l’atenció i l’acompanyament garantirà els drets i la presa de decisions de les pròpies persones, a més de determinar el paper que tindrà la comunitat, amb la finalitat d’enfortir l’atenció domiciliària i la implicació dels recursos de l’entorn; concretar com es formarà i capacitarà les professionals dels dos àmbits i garantir l’equitat territorial.