Informes

Què funciona en cures de llarga durada?

L'informe d'Ivàlua, amb el suport de la Taula del Tercer Sector Social, és un punt de partida conceptual i de diagnòstic sobre què són les cures de llarga durada i com s’organitzen actualment a Catalunya. El document també busca entendre les polítiques públiques principals que componen l’actuació pública en aquest sector i establir elements estructuradors per a l’anàlisi d’evidències que permetin avançar en cures de llarga durada que siguin suficients, de bona qualitat, sostenibles i justes.

Radar de algoritmos y procesos de decisión automatizada para el acceso a los derechos sociales de la ciudadanía

El estudio analiza los beneficios y riesgos de la aplicación de la IA por parte de las instituciones públicos, recoge experiencias internacionales e identifica los 12 sistemas de IA, actualmente implementados o en proceso de desarrollo, que están siendo utilizados por las Administraciones Públicas catalanas.

Claves del debate actual del sistema de garantía de ingresos: ventanilla única, complementos y cuantías

El documento pone el foco en el sistema que actualmente garantiza unos ingresos mínimos para cubrir necesidades básicas en Cataluña (Renta Garantizada de Ciudadanía e Ingreso Mínimo Vital) y evidencia cómo estas dos prestaciones aún no permiten que muchas familias puedan vivir con dignidad para que la vivienda sigue siendo el gran gasto no cubierto por las dos ayudas.

Radar d’algoritmes d’IA i processos de decisió automatitzada per a l’accés als drets socials a Catalunya

L’estudi analitza els beneficis i riscos de l’aplicació de la IA per part dels ens públics, recull experiències internacionals i identifica els 12 sistemes d’IA, actualment implementats o en procés de desenvolupament, que estan sent utilitzats per les Administracions Públiques catalanes.

Claus del debat actual del sistema de garantia d'ingressos: finestreta única, complements i quanties

El document posa el focus en el sistema que actualment garanteix uns ingressos mínims per cobrir necessitats bàsiques a Catalunya (Renda Garantida de Ciutadania i Ingrés Mínim Vital) i evidencia com aquestes dues prestacions encara no permeten que moltes famílies puguin viure amb dignitat perquè l’habitatge continua sent la gran despesa no coberta pels dos ajuts. Per això, recull recomanacions per millorar-lo: simplificar les barreres burocràtiques a través d’una finestreta única social, crear un complement a l’habitatge i augmentar les quanties de la Renda Garantida de Ciutadania.

Informe sobre l'estat dels drets de la infància i l'adolescència a Catalunya 2023

Durant els darrers anys, ha augmentat la vulnerabilitat dels drets de la infància i adolescència de Catalunya. La Plataforma d’Infància de Catalunya (PINCAT) ha impulsat l’elaboració de l’informe sobre l’estat actual de la garantia de drets d’infants i adolescents a Catalunya. Aquest document és una revisió dels principals indicadors i estudis que es van fer servir per redactar l’’Estudi per analitzar l’estat actual de la garantia de drets en matèria d’infància i adolescència’ publicat l’any 2021.

Les fundacions d'habitatge social i la garantia del dret a l'habitatge. Experiències de les illes britàniques

El document, elaborat per l'Oficina d'Internacionalització de la Taula del Tercer Sector Social, es fixa en el potencial de les fundacions d'habitatge social per donar resposta a les greus dificultats d'accés a l'habitatge. Tracta el model de les Housing Associations esteses per tota la Gran Bretanya i Irlanda, que promouen i gestionen habitatge social.

Estudi sobre el desplegament de les normes que regulen els àmbits d'intervenció de les entitats del Tercer Sector Social

Les entitats del tercer sector social tenen la missió de treballar per la inclusió i cohesió social de persones en situació de vulnerabilitat, posant en el centre d’intervenció la persona i el seu benestar, a través de l’apoderament i desenvolupament personal, per tal de crear una societat més equitativa, justa i cohesionada.

El impacto de los trámites administrativos en el acceso a las prestaciones sociales. Una perspectiva conductual.

El documento recoge los principales obstáculos o problemáticas que una persona puede encontrar en el camino para acceder a  una ayuda. Desde conocer, solicitar o recibir la prestación social. Además, el análisis se ha acompañado de una perspectiva conductual, utilizando las lecciones de las ciencias del comportamiento que nos permiten entender cómo factores sociales, psicológicos y cognitivos afectan a la toma de decisiones de la ciudadanía.