Dret a l’energia

La Taula del Tercer Sector Social reivindica el reconeixement de l’energia com a dret fonamental per a una vida digna

L’accés a l’energia ha de ser universal, sostenible i a un preu just perquè aquest dret és essencial per cobrir necessitats bàsiques, com l’alimentació, l’habitatge i la salut, i per garantir el benestar de les persones. 

L’increment dels preus de l’energia i la crisi ecosocial han agreujat la pobresa energètica, que s’ha doblat en els darrers anys i que afecta prop del 18% de la població catalana.

L’energia com a dret: un repte social davant la pobresa energètica

L'informe aborda qüestions relacionades amb el dret a l'energia, des d'una diagnosi sobre la pobresa energètica i les seves conseqüències (impacte segons el gènere i l'origen) i mesures de protecció a les persones usuàries fins a una explicació didàctica sobre com s'estableix el preu de l'energia i el funcionament del mercat actual i el marc legal (internacional, europeu, estatal i català) que emmarca l'energia com a dret. 

"Cal fermesa i responsabilitat política per posar fi a la pobresa i les desigualtats"

Amb motiu del Dia Internacional per a l’Erradicació de la Pobresa, la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya ha organitzat la jornada 'Territori i desigualtats: una vida digna depèn d’on vius?’, que ha abordat les perspectives territorials de la pobresa i les desigualtats en l'accés als drets que constitueixen els tres pilars essencials per a una vida digna: l’accés a un habitatge assequible, la garantia d’ingressos mí

La Taula del Tercer Sector Social reclama fermesa i responsabilitat política per posar fi a la pobresa i les desigualtats territorials

La Taula ha exposat algunes de les principals demandes i prioritats per a la negociació dels pressupostos 2025: acordar un Pacte Nacional pel Dret a l’Habitatge; aprovar el Pla Territorial Sectorial de l’Habitatge; avançar en la implementació del  conveni que regula la pobresa energètica; establir un model d’actualització de l’IRSC acordat amb el tercer sector i altres agents socials i assegurar la participació de les entitats socials en els espais de presa de decisions i participació en l'àmbit de l'ocupació a Catalunya. 
 

Manifest Dia Internacional per a l'Erradicació de la Pobresa 2024

Les entitats socials catalanes apunten que els desequilibris territorials afecten la distribució de recursos, serveis i oportunitats  i agreugen les condicions de vida de moltes persones, especialment de les que es troben en situació de més vulnerabilitat. Això s’expressa en l’accés desigual a drets com, la garantia d'ingressos mínims, l'habitatge digne i la qualitat de l’ocupació.

La Taula i l'APE reclamen que la pobresa energètica sigui una prioritat cabdal per al pròxim Govern

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) reclamen que la lluita contra aquest fenomen, i en concret el compliment del conveni que regula la pobresa energètica a Catalunya, sigui una prioritat cabdal per al pròxim Govern. Les dues entitats demanen a l’actual executiu que avanci tot el que pugui en el desplegament d’aquest conveni abans de finalitzar la legislatura. 

La Taula del Tercer Sector Social i l’Aliança contra la Pobresa Energètica reclamen que la pobresa energètica sigui una prioritat cabdal per al pròxim Govern

Avisen que s’acaben de complir tres anys del conveni amb compromisos encara pendents com la condonació del deute dels anys 2022 i 2023, la creació del fons d'atenció solidària, la instal·lació generalitzada dels comptadors socials i l'ampliació de l’acord a la resta d'empreses energètiques. 

"S’ha condonat el deute a 41.000 famílies, però cal prémer l’accelerador perquè només falten 2 anys perquè caduqui el conveni"

Es compleixen dos anys de la signatura del conveni que regula la pobresa energètica a Catalunya, signat entre la Generalitat i ENDESA. Coincidint amb aquesta data, la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i l’Aliança contra la Pobresa Energètica posen en valor les potencialitats del conveni que ha permès la condonació del deute a 41.000 llars en situació de vulnerabilitat energètica.