Debat XI '‘La reinserció postpenitenciària, una terra de ningú’

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya ha reclamat avui que el Govern català creï i posi en marxa un Pla Interdepartamental per a l’atenció als exreclusos. La Taula del Tercer Sector considera que no són suficients els recursos ordinaris ja existents (d'ocupació, serveis socials, sanitat, habitatge, educació, etc.), sinó que Catalunya ha de disposar d’un pla específic per a l’acompanyament i el suport a les persones que surten de la presó, a semblança del que fan altres països europeus.

. La Taula del Tercer Sector ha fet aquesta demanda en un nou debat del cicle ‘Catalunya Social’ i que s’ha celebrat a l’Ateneu Barcelonès. L’informe ‘La reinserció postpenitenciària, una terra de ningú’, ha estat presentat per Pilar Heras, professora i coordinadora del Grup de Recerca de Pedagogia Social per a la cohesió i la inclusió socials (GPS) de la Universitat de Barcelona, i en el debat amb experts d’entitats socials hi han intervingut: Núria Fabra, membre de la Taula de Participació Social del Departament de Justícia, Sònia Fuertes, membre de la comissió d'àmbit penitenciari i execució penal d'ECAS, i Raquel Casanovas, membre del projecte David de la Fundació Marianao.

Actualment l’atenció postpenitènciària és una terra de ningú, on només hi actuen de forma altruista i voluntarista algunes entitats socials amb molt poc suport de les Administracions. Moltes de les persones que surten de la presó tenen greus dificultats per reinserir-se a la societat, per manca de xarxa familiar i social, manca de possibilitats de treballar i accedir a un habitatge, problemes afegits de salut mental o drogues, i pels efectes psicològics de la ‘presonització’.

Per a la Taula del Tercer Sector l’atenció postpenitenciària ha d’esdevenir una política social, perquè el col·lectiu dels expresos és un dels més vulnerables de la nostra societat. Per mitjà d’aquesta nova política social se’ls hauria de garantir el dret a la igualtat d’oportunitats, perquè no es vegin abocats a reincidir en conductes delictives; mesures de discriminació positiva en àmbits com la inserció laboral, l’accés a l’habitatge, la formació o els serveis de salut; i un sistema de protecció social específic que en garantís un acompanyament social i educatiu de qualitat.

Aquesta nova política social s’hauria d’articular en forma d’un pla interdepartamental, a semblança d’altres plans interdepartamentals ja existents, com els que s’adrecen als joves extutelats, o a les persones amb problemes de salut mental. El caràcter interdepartamental hauria de facilitar i garantir la implicació de tots els Departaments de la Generalitat en l’atenció als exreclusos, ja que fins avui només el Departament de Justícia se’n sent responsable.

També hauria de comptar amb la coresponsabilitat i compromís del Tercer Sector, de les Administracions Locals i del teixit econòmic, i aquest treball compartit es podria articular per mitjà de la Comissió Interinstitucional per a la Reinserció Social (CIRSO) que està inactiva des de fa cinc anys.

Activitat
Debats 'Catalunya Social'
Temàtica
Atenció a les persones
Justícia
Tercer Sector Social
Organitza
Taula del Tercer Sector
Adjunts