"Ara ha de funcionar bé". Aprovació del reglament de la renda garantida

El Govern valida el reglament de la renda garantida de ciutadania, després de gairebé 3 anys de l'aprovació de la llei.

Contenido
Izquierda
El Govern ha donat llum verda al reglament de la renda garantida de ciutadania. La Taula del Tercer Sector celebra que, finalment, s’hagi aprovat perquè el reglament és “imprescindible i urgent” per desplegar completament la prestació i per assegurar-ne el correcte funcionament, però també recorda que s’ha validat “massa tard”: gairebé tres anys després de la seva aprovació, eljuliol del 2017.
 
“Ara més que mai la renda garantida de ciutadania ha de funcionar bé. El 100% de les persones que la necessiten han d’accedir-hi i tenir garantits uns ingressos mínims per cobrir les necessitats bàsiques, sobretot amb la greu crisi social que s’ha derivat de la COVID-19 i que farà estralls en la població més vulnerable” reclama la Taula del Tercer Sector al Govern, que alerta que l’ajut només arriba al 8% de la població en risc de pobresa a Catalunya mentre que la taxa de risc de pobresa és del 21%(IDESCAT, 2019).
 
La Taula valora positivament que el reglament hagi flexibilitzat algunes situacions que fan compatibles les rendes del treball amb rebre la prestació, com els contractes intermitents. Les entitats socials consideren que és una millora necessària perquè moltes de les persones tenenfeines precàries i inestables. Tot i això, la prestació segueix deixant fora col·lectius com la major part dels joves de 18 a 23 anys, les persones sense llar o les persones migrades que no poden justificar el temps suficient de residència a Catalunya. 
 
A més, alerta que, a banda de millorar la cobertura, encara hi ha altres assignatures pendents perquè la prestació funcioni bé: millorar la quantia, aconseguir que els tràmits siguin més àgils, ràpids i flexibles i incloure els casos que falten perquè la renda garantida sigui compatible amb el treball. 
 
La Taula està a l’expectativa de veure com la proposta del govern espanyol sobre l’ingrés mínim vital encaixa amb la renda garantida de ciutadania que hi ha a Catalunya.