La Taula reclama als ajuntaments més contractació reservada
Segons un estudi de la Taula, representa menys de l'1,5% dels pressupostos anuals destinats a la contractació pública dels municipis.
Contenido
Izquierda
En el marc de la jornada ‘La contractació reservada, una eina d’inclusió social per a les administracions locals’, la Taula del Tercer Sector ha presentat l’estudi ‘Anàlisi sobre la situació de les reserves de mercat per a Centres Especials de Treball i Empreses d’Inserció’, elaborat per l’IERMB (Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona).
La legislació marca que les administracions públiques estan obligades a reservar una part de la seva contractació a Centres Especials de Treball i Empreses d’Inserció i han de fixar les quanties mínimes pressupostàries reservades per a elles. Aquesta regulació s’adequa a les directives de la Comissió Europea que inclouen en la contractació pública qüestions com la inclusió laboral de persones o col·lectius amb especials dificultats per trobar feina, l’equitat de gènere o el comerç just. La finalitat és promoure un creixement sostenible i inclusiu.
L’estudi posa el focus en la contractació reservada que han realitzat els ajuntaments dels 4 municipis més poblats de cada província catalana (Barcelona, L’Hospitalet de Llobregat, Terrassa, Badalona, Girona, Figueres, Blanes, Lloret de Mar, Lleida, Tàrrega, Balaguer, Mollerussa, Tarragona, Reus, El Vendrell i Tortosa), contractes que s’han formalitzat entre l’1 de juliol de 2016 i el 31 de desembre de 2018 i que són de consistoris municipals i entitats vinculades a aquests. Tot i així dels 16 municipis analitzats, només s’han trobat dades de contractació en 9: Barcelona, Lleida, Girona, Tarragona, Reus, Terrassa, Tàrrega, Blanes i L’Hospitalet de Llobregat.
Algunes de les principals conclusions de l’estudi sobre la contractació reservada són:
- Representa menys de l’1,5% dels pressupostos anuals destinats a la contractació pública dels municipis i varia força d’un any a un altre.
- El preu continua sent un factor determinant en els criteris d’adjudicació dels contractes municipals per davant dels que prioritzen la qualitat dels proectes, amb més d’un 50% del pes de l’adjudicació en el conjunt dels expedients.
- Bona part de la contractació reservada és per a serveis de jardineria. En el cas de Barcelona, aquests són més del 70% del contractes reservats i més del 65% en la resta de municipis analitzats. En segon lloc, i força menys lluny, hi ha els serveis de recepció.
- La major part dels contractes reservats són plurianuals. Més de la meitat són de 2 anys.
- És un tipus de contractació que afavoreix especialment les entitats socials i les empreses d’economia social per sobre de les empreses amb finalitats lucratives (més d’un 60% a Barcelona i més d’un 90% a la resta de municipis analitzats).
L’estudi també posa de manifest la manca d’informació i el grau de transparència que hi ha sobre la contractació pública, en general, i la reservada, en particular, perquè no tots els municipis mostren quina part del seu pressupost anual dediquen a la contractació pública. A Catalunya, els CET i les empreses d’inserció ofereixen oportunitats laborals a 15.000 persones que tenen dificultats per accedir al mercat de treball ordinari.
Derecha
Temàtica
Adjunts
NdP La Taula del Tercer Sector reclama als ajuntaments més implicacio en la contractació reservada610.12 KB
NdP La Taula del Tercer Sector reclama als ajuntaments més implicacio en la contractació reservada610.12 KB
Banner