Un 80% de les persones ateses per Càritas es troba a l’atur

Constata que, tot i haver atès menys persones, les ateses requereixen més suports. 

Contenido
Izquierda

Càritas Catalunya ha presentat la memòria 2017 que confirma que una part de la població catalana encara no se'n surt dels efectes de la crisi. L'entitat ha atès més de 320.000 persones, un 11% menys en comparació amb l'any 2016. "Tot i que aquesta dada ens podria omplir d’optimisme, la realitat és més crua: hem atès menys persones, però les que atenem requereixen més suport. La precarietat s’ha instal·lat com a forma de vida de moltes persones. L’anomenada recuperació econòmica no està arribant d’igual manera a les persones i llars en exclusió més severa”, ha advertit Francesc Roig, president de Càritas Catalunya. Roig ha afegit que les problemàtiques que afronten (greus problemes d'accés a l'habitatge, precarietat laboral, soledat de la gent gran, etc.) reflecteixen la debilitat d'un model social que requereix canvis estructurals de fons.

La memòria mostra que un 80% de les persones ateses per Càritas estan a l'atur i el 20% restant, en edat laboral, té feines amb una alta temporalitat i amb contractes precaris i intermitents. L'entitat també alerta que la majoria de les llars ateses estan formades per famílies amb menors (un 60%), el que indica la seva vulnerabilitat, i en especial la de les mares soles. Pel que fa a l'habitatge, més del 30% de les famílies i de les persones que viuen soles no tenen un habitatge digne, el que posa de manifest la manca d'un parc d'habitatge de lloguer social. 

Davant aquesta situació, Càritas Catalunya demana a les Administracions Públiques que apliquin mesures urgents que garanteixin un treball digne, tenint en compte que un 12% de les persones treballadores a Catalunya són pobres; que assegurin la implementació total de la Renda Garantida de Ciutadania perquè arribi a tothom que la necessiti; l'augment del parc d'habitatge assequible i la desvinculació del treball a la residència legal per aquelles persones en situació irregular.