Crida a les entitats socials per avançar en la reforma horària

La Taula demana que concretin mesures que permetin un canvi real en la gestió del temps.
Contenido
Izquierda
La Taula del Tercer Sector fa una crida a les entitats socials perquè s’impliquin activament i promoguin la reforma horària. L’organització les encoratja a aplicar mesures concretes que permetin un canvi en l’organització i gestió del temps com l’augment del teletreball, la flexibilitat horària pactada, la reducció de la pausa per dinar o la racionalització de les reunions i actes fora de l’horari laboral, entre altres propostes.
 
La Taula del Tercer Sector ha llançat aquest missatge en el marc de la jornada “El Tercer Sector Social com a motor de canvi de la reforma horària” que ha organitzat aquest matí a l’Auditori de la Taula i que forma part de la Setmana dels Horaris. La inauguració ha estat càrrec de Francesc Iglesias, secretari d’Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, i Francina Alsina, presidenta de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya. “El Tercer Sector sempre ha estat al capdavant dels canvis socials i en el cas de la reforma horària no vol ni pot quedar-se enrere. La conciliació de la vida laboral i personal és una oportunitat que tenen les entitats socials per modernitzar-se i per ser organitzacions més eficients, productives i sobretot saludables” ha assegurat Alsina a l’inici de la jornada.
 
El sector social té una importància cabdal, quantitativa i qualitativament, en l’assoliment de la reforma horària en aliança amb l’Administració. A través dels serveis i suports que ofereixen a les persones, ajuden a alliberar-nos del temps de cura a favor del temps personal i d’oci” ha afegit el secretari d’Afers Socials i Famílies.
 
La jornada ha comptat amb la intervenció del promotor de la reforma horària, Fabian Mohedano, que s’ha centrat en quina és la situació del Tercer Sector davant l’objectiu 2025, la data que s’han marcat les institucions i organitzacions del Pacte per la Reforma Horària per aconseguir modificar els hàbits horaris i adoptar els que ja hi ha altres països europeus. 
 
La diagnosi efectuada pel promotor de la reforma horària, a partir dels treballs realitzats en els últims 4 anys amb les mateixes entitats socials, conclou que el Tercer Sector veu la necessitat de racionalitzar els horaris, així com els esdeveniments fora de l’horari laboral, que són força habituals, però té la creença errònia que els factors culturals i climatològics dificulten que es pugui avançar cap a un canvi horari. De fet, altres països mediterranis com Itàlia i Grècia ja tenen adoptat l’horari europeu.
 
L’anàlisi també sosté que les entitats socials es mostren sensibles a afavorir la compatibilitat de la vida laboral i personal amb polítiques de flexibilitat horària, de reducció de jornada o amb altres tipus de solucions. En l’àmbit més micro en la gestió i els usos horaris, la diagnosi confirma que el teletreball està sent una solució per als professionals de les entitats per evitar els anomenats “lladres del temps” i, per tant, treballar amb més tranquil·litat i dedicació; que moltes reunions de treball (les quals no totes són necessàries ni operatives per a l’equip) s’estan realitzant fora de l’horari laboral; i que hi ha una clara diferència horària entre les persones treballadores dedicades a la gestió i les que fan atenció directa.
 
L’èxit de la reforma horària en part també depèn del compromís que adoptem des del Tercer Sector. Tenim a les nostres mans passar a l’acció i prendre mesures concretes perquè aquests canvis en l’organització i gestió del temps sigui efectius i reals i, per tant, tinguin un impacte en el benestar laboral” ha recordat la presidenta de la Taula del Tercer Sector. L’organització forma part del Pacte per la Reforma Horària i del Pacte pel Temps de l’Ajuntament de Barcelona.
 
La diagnosi també inclou una sèrie de propostes de millora que s’han donat a conèixer a la jornada d’avui. Entre aquestes recomanacions hi ha: impulsar un model que proposi la reforma horària en el sector; treballar conjuntament amb les empreses i entitats per fer compatible el temps laboral amb el temps de vida associativa; promoure bones pràctiques i donar suport a empreses compromeses amb l’objectiu de facilitar una millor gestió del temps de vida associativa; incorporar la dimensió del temps en els debats del Tercer Sector a través dels seus congressos i jornades.
 
A banda de la diagnosi i de les perspectives de consecució de l’Objectiu 2025, a la jornada, el consultor Xavier Peralta ha presentat una eina d'autoavaluació per a les organitzacions que pretén ajudar-les a assolir aquesta reforma horària. L'eina està dissenyada per portar a terme una anàlisi interna d'aspectes clau com la direcció per valors i objectius, la flexibilitat horària, el temps dels àpats, formació, els espais de participació i decisió o la responsabilitat social. Aquest diagnòstic està pensat perquè es treballi tant amb els dirigents de les entitats com amb el personal tècnic i el voluntariat.