Barcelona presenta la seva estratègia per reduir les desigualtats socials en els propers 10 anys

Inclou 12 fites mesurables que guiaran l'acció de tots els actors que treballen a la ciutat en l'àmbit de drets socials

Contenido
Izquierda

L'Ajuntament de Barcelona ha impulsat l'Estratègia d'Inclusió i reducció de les Desigualtats 2017-2027 amb 700 entitats que formen part de l'Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva i els grups municipals, que ha presentat aquest dilluns l'alcaldessa, Ada Colau, davant representants de entitats. La presidenta de la Taula del Tercer Sector Social, Francina Alsina ha assistir a la presentació de l'Estratègia.

L'estratègia inclou 12 fites mesurables que guiaran l'acció de tots els actors que treballen a la ciutat en l'àmbit de drets socials en els propers anys, dissenyats després d'una diagnosi que ha identificat l'habitatge, la lluita contra la pobresa i les cures com els grans reptes a nivell social que haurà d'afrontar la ciutat en el futur immediat.

Pretén reduir el 2027 un de cada tres llars que destinen més del 40% dels seus ingressos a despeses d'habitatge; baixar un 10% la distància de renda entre els cinc barris de major i menor renda familiar disponible per càpita; reduir la taxa de pobresa laboral per sota del 7%, i disminuir a la meitat la taxa de privació material severa de tota la població, especialment dels nens.

També vol reduir en un 60% les persones que no poden mantenir la seva llar a una temperatura adequada; reduir en nou punts percentuals la diferència d'èxit escolar entre districtes; garantir que ningú hagi de ocupar-se en solitari d'una persona dependent, i reduir un 20% les persones que no tenen a ningú amb qui parlar dels seus problemes.

Advoca per augmentar l'esperança de vida i reduir a la meitat la diferència entre barris; reduir un 25% el patiment psicològic de la població i la meitat la diferència per gènere i districtes; augmentar un 50% els discapacitats en programes d'autonomia personal, i reduir fins al 10% les persones que han patit un conflicte o problema de convivència al seu barri.

L'alcaldessa ha dit que aquesta estratègia respon al "fracàs" que, malgrat l'evolució i els avenços, l'espècie humana no hagi aconseguit encara garantir els drets humans i el respecte a la vida, i ha criticat que la crisi ha reflectit un sistema econòmic que veu profundament injust, desigual i mal organitzat.

Aquest sistema aconsegueix que "gent sigui escandalosa i pornogràficament rica a costa d'empobrir a l'altra part del planeta", segons Colau, que ha dit que la manca de pressupost o competències dels ajuntaments no han de ser excusa per no combatre les desigualtats, motiu pel qual s'ha promogut aquesta estratègia, que no ha de ser d'un govern municipal, sinó de ciutat.

Colau, que ha lamentat i expressat la seva ràbia pel assassinat d'una dona a Blanes (Girona) a mans de la seva exparella, ha sostingut que la Barcelona de 2027 ha de ser molt més justa que l'actual, habitable, acollidora, feminista, saludable, sostenible, amb les cures al centre de les polítiques i en la qual tots els ciutadans tinguin dret a l'habitatge "sense risc de ser expulsats perquè un fons voltor hagi vingut a especular".

La tinenta d'alcalde Laia Ortiz ha destacat que aquesta estratègia "no és una declaració d'intencions", sinó que inclou 900 projectes i accions concretes per assolir els objectius, alguns dels quals ja estan en funcionament, mentre que altres s'han de posar en marxa.

La presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina, ha dit que es cronifiquen situacions de pobresa i desigualtat, cosa que ha exemplificat amb el fet que la renda del barri més ric -Pedralbes- multiplica per set el del més pobre -Ciutat Merdiana- i que l'atur registrat a Nou Barris triplica el de Sarrià-Sant Gervasi.

Des del Consell Municipal de Benestar Social, Teresa Crespo ha demanat superar l'"acció pal·liativa d'ajuda als pobres" i promoure accions que ataquin les causes, promovent un nou model de ciutat en el qual els drets socials estiguin reconeguts i la ciutadania pugui participar .

 

 

Derecha
Banner

Destacats