Entrevista a Sabrina Ferraina, co-presidenta de l’European Expert Group (EEG) on the Transition from Institutional to Community-based Care

“Hem comprovat el compromís de Catalunya amb un procés integral de desinstitucionalització”

Contenido
Izquierda

1.- Què és  l’EGG i com va néixer?

L'European Expert Group (EEG) on the Transition from Institutional to Community-based Care va ser creat el 2009 pel llavors European Commissioner for Employment and Social Affairs, Vladimir Špidla, per abordar els problemes de la reforma de la institucionalització a la Unió Europea. Des de llavors, l'EEG ha estat treballant colze a colze amb la Comissió Europea i les autoritats nacionals per promoure i implementar la transició de l'atenció institucional a un model d’atenció comunitària centrada en la persona a través de seminaris i formació.

Entre el 2012 i el 2014, l'EEG va publicar les Common European Guidelines on the Transition from Institutional to Community-based Care  i el  Toolkit on the Use of European Union Funds for the Transition from Institutional to Community-based Care considerades àmpliament com unes guies per informar sobre la transició a un model d'atenció comunitària a Europa.

 

2.-Amb quins objectius heu vingut aquests dies a Barcelona?

Una delegació de 5 membres de l'EEG hem estat a Barcelona els dies 15 i 16 de novembre amb l'objectiu d'intercanviar coneixements i expertesa sobre la transició d’un model d'atenció comunitària centrat en la persona. Amb els anys, l'EEG ha desenvolupat un coneixement sòlid sobre com garantir una transició efectiva i positiva a l'atenció i serveis basats en l’atenció comunitària centrada en la persona, i estava més que disposat a compartir-lo amb la Taula del Tercer Sector i el Govern de Catalunya per donar suport a l'Estratègia COM3. Al mateix temps, anar a Barcelona, i tenir la possibilitat d'escoltar i veure com s'està desenvolupant i aplicant la transició, també va ser una bona ocasió perquè la delegació de l'EEG obtingués més coneixements i explorés les bones pràctiques que s’estan fent a Catalunya en aquest camp.

 

3.- Quina és la situació a Europa respecte a la transició de l'atenció institucional a l’atenció comunitària centrada en la persona?

La situació a Europa canvia d'un país a un altre. La transició a l'atenció comunitària centrada en la persona no només implica el tancament de grans institucions, sinó que és el procés de desenvolupament d'una sèrie de serveis a la comunitat, inclosa la prevenció, el suport familiar, l'educació, l'ocupació i l'habitatge. La transició s'ha d'implementar amb un enfocament holístic que no es limita al tancament d’institucions, sinó que inclou de manera completa i adequada la prestació de serveis de qualitat centrats en la persona. Per aquest motiu, el procés global implica diversos actors i grups d'interès tant en el sector públic com el privat, a nivell nacional i local.

Tenint en compte tots aquests factors, dibuixar una imatge clara a Europa pot ser bastant difícil ja que depèn de diverses variables. En general, es reconeix que la ratificació de la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat és un catalitzador positiu del canvi i influeix significativament en l'establiment d'estratègies i plans nacionals per promoure la transició. Tanmateix, també se sap que les polítiques i la legislació són tan efectives com la voluntat i la disponibilitat de fons per implementar-les. A més, tenir plans i estratègies només pot funcionar de manera significativa si aquests són holístics i cobreixen pràcticament tots els aspectes de la vida d'una persona per garantir que no es produeixi una reinstitucionalització.

4. Quina és la percepció de l'EGG entorn l'Estratègia COM3 que estem promovent a Catalunya?

L'EEG està satisfet de comprovar que hi ha un compromís global de base a Catalunya per dur a terme un procés integral de desinstitucionalització. Portar aquest pla a l'acció serà la següent fase i serà important establir una cooperació sòlida entre els sectors i amb tots els grups d'interès rellevants, inclosos els que representin els usuaris, amb la finalitat d'impulsar amb èxit el canvi sostenible d'acord amb els tractats sobre drets humans.

Derecha
Banner

Destacats