La Taula espera que la implementació de la RGC permeti reduir la taxa de pobresa a Catalunya

S'ha començat a tramitar a les oficines del SOC.

Contenido
Izquierda

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, que agrupa 3.000 entitats socials, confia que la implementació de la Renda Garantida de Ciutadania, que es comença a tramitar avui permeti reduir els índex de pobresa a Catalunya en un futur proper.

Amb la implementació de la Renda Garantida de Ciutadania Catalunya compta amb una nou instrument vàlid per lluitar amb suficiència contra la pobresa, l’exclusió social i per reduir els efectes de la precarietat laboral. Es tracta d’un canvi de sistema en la manera de les prestacions socials. A partir d’ara es garantiran uns mínims ingressos als més vulnerables. És per aquests motius, que des de la Taula del Tercer Sector s’espera que la implementació de la RGC permeti reduir els índex de pobresa al nostre país en un futur proper. Per la Taula del Tercer Sector, l’aprovació i implementació de la Renda Garantida de Ciutadania és la notícia de l'àmbit social més important dels últims anys.

Les persones beneficiàries de la Renda Garantida de Ciutadania han de ser majors de 23 anys, no disposar d'ingressos, rendes o recursos mínims durant els sis mesos anteriors a la sol·licitud i no ser beneficiàries d'una prestació pública o privada de servei residencial. Alhora hauran d'estar empadronades a Catalunya i tenir-hi residència durant els 24 mesos anteriors a la sol·licitud, així com no disposar de propietats a banda de l'habitatge habitual. En aquesta primera fase, la RGC només serà compatible amb les rendes de treball a temps parcial de famílies monoparentals. Per a les entitats socials catalanes que atenen a milers de persones en risc d’exclusió, la implementació de la RGC és una “excel·lent notícia” que permetrà millorar les condicions de vida de moltes de les persones ateses i que es troben en una situació de vulnerabilitat.

El Govern ha contractat 403 nous professionals per atendre demandes d'informació, fer sol·licituds de la prestació i gestionar la Renda Garantida de Ciutadania. Des de la Taula del Tercer Sector esperem que les previsions del Govern per gestionar i tramitar els diferents expedients de la RGC siguin suficients i que permetin atendre amb agilitat i professionalitat a totes les persones i famílies que es beneficiaran d’aquesta nova prestació.

Tanmateix, des de la Taula del Tercer Sector seguirem insistint amb les dues principals reivindicacions relacionades amb aquesta llei: que s’actualitzi després de 7 anys l’IRSC i que caminem cap a la universalitat en la compatibilitat de les rendes del treball i la prestació de la RGC.

El dia que es comença a tramitar la RGC, la Taula del Tercer Sector vol ressaltar que si l’aprovació, i l’inici de la implementació, ha estat possible respectant l’esperit inicial de la ILP ha estat pel consens i la unitat mostrades per tothom: Comissió Promotora, entitats i agents socials, Govern, Grups parlamentaris, ajuntaments i món local... Segur que la RGC és un instrument millorable, però aquesta unitat que ens ha portat fins a la seva aprovació i implementació l’hem de mantenir en el seu desenvolupament. Hem d’exigir que l’aplicació de la RGC es realitzi amb el màxim de garanties cap a les persones que en seran perceptores.

Algunes dades de context:

•        Segons l’enquesta d’Idescat, el 19,2% de les llars catalanes estan en risc de pobresa, una xifra que ha augmentat molt lleugerament respecte l’any 2015 (19%).

 

•        El 60,9% de les llars catalanes han rebut algun tipus de prestació social durant el 2016. El percentatge, malgrat tot, ha anat a la baixa des del 2013.

 

•        357.000 persones desocupades no cobren prestacions.

 

•        90.800 llars no tenen cap persona perceptora d’ingressos.

 

•        Hi ha 157.400 habitatges amb tots els seus actius en situació de desocupació

Derecha
Temàtica
Banner

Destacats