Impuls a l'Estratègia d'inclusió social de Barcelona

L'estratègia s'ha treballat en l'Asssemblea de l'Acord Ciutadà per a una BCN Inclsuiva.

Contenido
Izquierda

Una Estratègia d’inclusió social i de reducció de les desigualtats de Barcelona que sigui compartida per l’Ajuntament, les entitats socials, els col·legis professionals, les universitats, les organitzacions empresarials, els veïns, els sindicats i les patronals, i que a més a més sigui vigent durant un període de 10 anys. Aquest és l’ambiciós objectiu que té encarregat l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva, i que aquest dimecres ha celebrat la seva assemblea anual per fer balanç i avançar les propostes de futur. L’Acord, que l’any passat va complir una dècada de vida i compta amb 649 entitats, empreses i institucions de la ciutat inscrites, ha aprofitat la cita també per avançar en la definició d’aquesta Estratègia, que segons les previsions hauria d’estar enllestida abans que acabi el 2017.

Per aconseguir-ho, durant l’assemblea d’enguany diversos grups de treball han debatut sobre quatre aspectes clau que ha d’incloure aquest document compartit: com l’educació, la cultura i els esports han d’ajudar a créixer dins de la ciutat; com l’habitatge i altres necessitats fonamentals són imprescindibles; com d’important és la ocupació de qualitat i inclusiva; i com es pot fer per recolzar l’autonomia, posar en valor les diferències i construir la comunitat. En definitiva, l’assemblea ha servit també per treballar el plantejament d’aquesta estratègia, contrastar objectius clau de ciutat, recollir els temes prioritaris que han detectat les diverses xarxes d’acció que té l’Acord Ciutadà i identificar les principals accions que ja es fan a la ciutat.

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, que ha estat l’encarregada de donar la benvinguda als prop de 150 participants en l’assemblea juntament amb el president de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Sociol, Oriol Illa, ha destacat l’Acord com un “espai de trobada” de les entitats. Ortiz també ha reconegut les aportacions de l’anterior Pla d’Inclusió Social i ha posat l’accent en la voluntat de redactar-ne una nova estratègia compartida que sigui un “salt de paradigma”. Aquesta necessitat sorgeix del fet que la crisi ha fet aparèixer nous factors d’exclusió i ha erosionat els mecanismes de protecció social, i de retruc ha fet evident que cal modificar les estructures socials i econòmiques perquè només així es podran fer efectius els drets socials en un sentit ampli, entesos no només com el resultat d’una lluita contra la pobresa sinó com el principi des del qual es defineixen les polítiques inclusives del futur. Per tot això cal prevenir la segregació urbana i les dinàmiques d’expulsió i també garantir la perspectiva de gènere, perquè les desigualtats segueixen tenint una clara dimensió de classe, de gènere i d’origen, ha recordat la responsable de Drets Socials de l’Ajuntament en la seva intervenció.

La premissa sobre la que treballa l’Acord se centra en passar d’un Pla d’Inclusió de mandat a una Estratègia més àmplia i amb més recorregut, amb la participació del conjunt d’àrees de l’Ajuntament, les entitats i organitzacions de la ciutat i els moviments de defensa de drets. Fins ara, partint de l’avaluació dels plans anteriors, s’ha avançat en l’anàlisi de la situació i s’estan fent entrevistes a responsables municipals, moviments socials i grups polítics per construir els indicadors que permetran comprovar el desenvolupament dels objectius que es fixin.

Font: Ajuntament de BCN.

Derecha
Banner

Destacats