El Departament de Salut vol interactuar més amb el Tercer Sector

El Conseller Comín defensa un sistema de salut més comunitari en una trobada amb la Taula del Tercer Sector.

Contenido
Izquierda

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya es van reunir el passat dia 4 amb el conseller de Salut, Antoni Comín. La delegació de la Taula del Tercer Sector la va encapçalar el seu president, Oriol Illa, i també hi van assistir altres membres de la Junta Directiva.

La Taula del Tercer Sector va reclamar a Comín que faci passos efectius abans d’acabar la legislatura per fer efectiu el compromís del Parlament d’integrar l’atenció social i la sanitària, d’acord amb el Pla Interdepartament d’Atenció i Interacció Social i Sanitària (PIAISS).

Per a la Taula del Tercer Sector aquesta integració és avui urgent, per millorar l’abordatge dels problemes de salut amb gran impacte en l’àmbit social i relacional  de la persona, atesos els nous perfils d’exclusió social, així com el fet que l’índex de població sobreenvellida (la proporció de les persones majors de 64 anys que tenen 85 anys o més) es duplicarà en els propers anys”. Illa també defensa que “cal passar d’un model reactiu, que actua quan el problema  ja existeix, a un model proactiu que s’avança a la seva aparició”.

Per exemple, per atendre una persona amb problemes de drogodependències ara aquesta persona passa per dos circuits paral·lels: un per atendre els seus problemes d’addicció, i l’altre per atendre els problemes socials que l’addicció li ha comportat. Amb una atenció integrada l’itinerari seria únic, amb una sola porta d’entrada, amb informació compartida i amb una atenció coordinada entre els dos sistemes.

Oriol Illa va defensar  que “cal avançar cap un canvi de model que estigui centrat en la persona i en el seu acompanyament, i la gran divisió dels dos sistemes, el sanitari i el social, ho dificulta enormement”. Un model que caldria concebre’l amb una porta d’entrada única, de manera que tant si la persona hi accedeix des dels serveis socials com des dels sanitaris tingui un sol procés de valoració de necessitats, i se li ofereixi i tramiti la mateixa cartera de serveis.

La integració entre els serveis socials bàsics dels ajuntaments i les àrees bàsiques de salut també haurà d’implicar i facilitar un treball més coordinat i conjunt amb les entitats socials del territori. L’actual model dificulta aquest treball col·laboratiu, és una font d’ineficiència dels sistemes social i sanitari, i perjudica la qualitat dels serveis públics que reben els ciutadans i ciutadanes.

Derecha