Entrevista a Conxi Martínez, presidenta de FEDAIA

“No invertim prou en infància. Les prestacions per fill a càrrec són 1/6 de la mitjana europea”

 

Contenido
Izquierda

- El 13 i 14 d'octubre se celebra el 20è Fòrum Fedaia i també el 20è aniversari de la federació. Sobre quines qüestions teniu previst reflexionar en aquest Fòrum d'enguany?

Aquesta és, sens dubte una edició molt especial: la 20ena! , no només per la celebració del 20è Fòrum de FEDAIA sinó també perquè la federació fa 20 anys, per això, aquest any, el Fòrum FEDAIA serà diferent a les darreres edicions.

Sota el títol “El viatge de FEDAIA. Converses d’Infància” convidarem als assistents a un intens viatge amb moltes estacions, parades i sorpreses. Volem que esdevingui especial, un espai on les nostres entitats es sentin protagonistes i convidar als assistents a realitzar un viatge en el temps, recordant el que han estat aquests 20 anys d’atenció i d’educació a la infància, adolescència i joventut més vulnerable, però  també, convidant-los a pensar i treballar en els reptes de futur.

Aquest 20è Fòrum FEDAIA serà un escenari on les entitats però també els agents i professionals vinculats a la federació compraran un bitllet i pujaran al tren de la infància per intercanviar idees, conèixer els projectes que s'estan fent i enfortir els llaços.

Creiem que és l'ocasió de celebrar-ho, de convertir el nostre fòrum en alguna més que una reunió anual de professionals on debatre i reflexionar. Aquest any serà una travessia en què cada un de nosaltres podrà posar a les maletes records, desitjos i propostes que ens ajudin a construir aquest viatge per la història de l'evolució de l'atenció a la infància i l'adolescència, i del creixement i desenvolupament de la FEDAIA, que són en realitat un mateix viatge.

L’acte institucional del Fòrum el realitzarem el dijous 13 per la tarda, amb la celebració d’una festa commemorativa dels 20 anys de FEDAIA en la que no faltaran els protagonistes d’aquest viatge, professionals, infants i joves, presidents d’entitats, representants polítics, col·laboradors i amics i amigues.

- 20 anys de FEDAIA són molts. Què ha canviat a la FEDAIA i a les seves entitats membres en el transcurs d'aquests 20 anys?

Les entitats que van donar lloc a la Fedaia es van plantejar com objectiu que les institucions que es creaven entorn de l'atenció als menors s'ajustessin a la Convenció sobre els Drets del Nen de 1989. En aquesta època aquest era un sector sense un marc legal que facilités la seva organització i força desorganitzat. El naixement de la FEDAIA està unit a la motivació per introduir canvis i mostrar a l'administració la veritable situació de la infància. La FEDAIA no només és co-responsable de la transformació d'aquests anys sinó que l'ha experimentat en les organitzacions que la composen. Fa 30 anys es parlava de manera esbiaixada de la infància. Ja hi havia un moviment de renovació de l’atenció a la infància, però les organitzacions estaven més enfocades a la beneficència i assistencialisme. Avui s’aborda, de forma integral, totes les dificultats que té un infant per a desenvolupar el seu cicle vital. Això ha fet no només que el perfil de les entitats sigui molt diferent sinó també que la població que atenen no sigui la mateixa. S’ha passat de posar més èmfasi al treball realitzat amb infants i joves en situació de desemparament a prioritzar també el treball preventiu amb infants i joves en situació de risc social. El que no ha canviat és el compromís de la FEDAIA i les entitats vers l’atenció a la infància i la defensa dels seus drets. També s’ha mantingut al llarg d’aquest vint anys un espai de referència pels professionals de l’atenció a la infància, adolescència, joventut i famílies com ha estat el Fòrum FEDAIA que enguany realitzem el 20è. La FEDAIA i les seves entitats membre, hem estat incidint en els canvis de paradigma en l’atenció a la infància.

- Segons les últimes dades de l'IDESCAT publicades a finals de juny, la infància segueix sent el col·lectiu amb un índex més alt de pobresa a Catalunya. Què estem fent malament?

No invertim prou en infància. Mentre la mitjana de països de la UE inverteix 2,2% del seu Producte Interior Brut (PIB) en polítiques d'infància i família, a Espanya és d'1,4% i a Catalunya 0,9%. Les famílies a Catalunya disposen de poca protecció econòmica. La despesa en prestacions econòmiques per fill a càrrec és la sisena part del que s'inverteix com a mitjana en la Unió Europea. No existeix tampoc una inversió suficient en escoles bressol ni en polítiques d'acompanyament a famílies amb infants. Invertir en infància ha de ser una prioritat dels governs per una qüestió ètica. Els infants només tenen una oportunitat per desenvolupar-se adequadament i no brindar-li les condicions per a això, implica vulnerar els drets de la infància en el seu principi més bàsic: el desenvolupament ple de les seves potencialitats. Per aquest motiu la FEDAIA estarà molt proactiva en el seguiment de les mesures de la Taula del Tercer Sector que afecten al nostre col·lectiu. Progressivament, la infància s’ha anat situant com a subjecte de dret, tenint en compte que cal escoltar la seva veu i fer-los participar en els aspectes que els afecten. Cal que els infants estiguin atesos amb equitat.

- Des de FEDAIA s'ha fet molt esforç els darrers anys per reclamar una prestació econòmica universal per a la criança. En què consisteix la proposta? Quines respostes esteu tenint?

La FEDAIA té una proposta específica que consisteix a crear una prestació (PEUC) que cobreixi el 50% del cost de la criança de l’infant i que consideri, per primera vegada a l’infant com a subjecte de dret, de caràcter universal, finançat via impostos, que compacti les diferents ajudes i prestacions existents en l’actualitat. La FEDAIA proposa que la quantia sigui de 2.500 €/ any per fill, que correspon aproximadament al 50% del cost bàsic de la criança segons un estudi elaborat per la pròpia federació. Suposaria no només un estalvi en quant a les gestions i burocràcia que generen les actuals ajudes, sinó també suposaria apoderar-les, dignificant-les i alhora les tranquil·litzaria podent assumir les despeses bàsiques derivades de la criança dels seus fills. En les últimes eleccions hem presentat la nostra proposta als partits polítics. Alguns s'han compromès a avançar en aquesta matèria. Nosaltres esperem que sigui així.

- Els problemes de salut mental de molts infants i adolescents en situació de risc ha estat una preocupació creixent de FEDAIA. Quin diagnòstic en feu i què li demaneu a l'Administració per afrontar-ho?

La crisi no només està afectant l'accés dels infants més vulnerables a un nivell de vida adequat, també la seva salut mental ha empitjorat en els últims anys. Problemes com l'ansietat, l’estrès i la desatenció s'han agreujat arran de la situació econòmica que travessen moltes famílies. Nosaltres vam constatar aquesta qüestió en un informe de 2014 i la situació no ha millorat significativament des de llavors.  La crisi ha provocat també que els professionals tinguin cada vegada més dificultats per realitzar la seva feina i puguin atendre adequadament als infants. El nostre diagnòstic és coincident amb el d'organismes com l'Observatori de Salut Mental de Catalunya. Actuar abans que les situacions s'agreugin evita efectes no desitjats en el desenvolupament dels nens que moltes vegades resulten irreversibles i es mantenen tota la vida. Necessitem polítiques transversals que permetin avançar i una coordinació  efectiva entre la xarxa de serveis que atenen a la infància, les administracions i les entitats.

 

Tot el que en aquesta entrevista s’expressa, és la opinió de la Junta Directiva de la FEDAIA.

Derecha
Banner

Destacats