La Taula demana al conseller Mundó un pla interdepartamental per a l’atenció a les persones exrecluses

Considera prioritari que en l’àmbit penitenciari es reforci la interlocució i el treball conjunt amb les entitats socials.

Contenido
Izquierda

La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, que agrupa més de 3.000 entitats socials, ha reclamat avui al conseller de Justícia, Carles Mundó que el Govern català posi en marxa un Pla Interdepartamental per a l’atenció als exreclusos. La Taula del Tercer Sector considera que no són suficients els recursos ordinaris ja existents (d'ocupació, serveis socials, sanitat, habitatge, educació, etc.), sinó que Catalunya ha de disposar d’un pla específic per a l’acompanyament i el suport a les persones que surten de la presó, a semblança del que fan altres països europeus. Aquest matí, una delegació de la Taula del Tercer Sector encapçalada pel seu president, Oriol Illa s’ha reunit amb el conseller de Justícia Carles Mundó.

Actualment l’atenció postpenitènciària és una terra de ningú, on només hi actuen de forma altruista i voluntarista algunes entitats socials amb molt poc suport de les Administracions. Moltes de les persones que surten de la presó tenen greus dificultats per reinserir-se a la societat, per manca de xarxa familiar i social, manca de possibilitats de treballar i accedir a un habitatge, problemes afegits de salut mental o drogues, i pels efectes psicològics de la ‘presonització’.

Per a la Taula del Tercer Sector l’atenció postpenitenciària ha d’esdevenir una política social, perquè el col·lectiu dels expresos és un dels més vulnerables de la nostra societat. Per mitjà d’aquesta nova política social se’ls hauria de garantir el dret a la igualtat d’oportunitats, perquè no es vegin abocats a reincidir en conductes delictives; mesures de discriminació positiva en àmbits com la inserció laboral, l’accés a l’habitatge, la formació o els serveis de salut; i un sistema de protecció social específic que en garantís un acompanyament social i educatiu de qualitat.

Tot i que per posar en marxa un pla d’aquestes característiques caldria acompanyar-lo d’una dotació pressupostària específica, la Taula del Tercer Sector remarca que es tractaria d’una inversió econòmica rendible per a la Generalitat, perquè la reinserció social significaria menys reincidència i menys reingressos a la presó. Acaba essent molt més barat invertir en la reinserció social dels expresos, que no en recursos de punició i privació de llibertat. I, a més, això acaba revertint d’un forma molt més efectiva en la millora de la convivència, de la seguretat ciutadana i, en definitiva, de les capacitats inclusives de la nostra societat. El caràcter interdepartamental d’aquest Pla hauria de facilitar i garantir la implicació de tots els Departaments de la Generalitat en l’atenció als exreclusos, ja que fins avui només el Departament de Justícia se’n sent responsable.

La Taula del Tercer Sector també ha demanat avui al conseller Mundó que el Departament reforci el treball conjunt amb les entitats socials que col·laboren en l’àmbit penitenciari, i la interlocució amb la Taula del Tercer Sector per mitjà de reunions de treball trimestrals.

Pel que fa a la llargada de les penes que, a Catalunya és de les més altes d’Europa, només un 38% són inferiors a 3 anys, un 52% estan entre 4 i 10 anys i el 10% compleixen penes superiors a 10 anys.

La taxa de població encarcerada de Catalunya es troba a en torn de 123 persones per cada 100.000 habitants, mentre que és de 144 a l’Estat Espanyol. A nivell europeu trobem molta disparitat, des dels 60 de Dinamarca, els 80 d’Holanda, o els 90 d’Alemanya, a xifres superiors com la d’Anglaterra i Gal·les, en torn els 140.

Si analitzem el nombre de persones alliberades en el 2014, veiem que 4.739 persones van sortir de presó al llarg de l’any, de les quals només una quarta part van finalitzar la condemna des de la llibertat condicional. Només un 20% dels penats es troben classificats en 3er grau. L’índex de reincidència es manté sobre el 45%. Cal assenyalar que baixa al 15% en el cas de les persones que passen per processos de transició a la comunitat, és a dir, que compleixen una part de la condemna en tercer grau o en llibertat vigilada, mentre que en l’alliberament des de primer o segon grau la reincidència s’enfila per sobre del 50%.

Alhora ha plantejat millores en l'atenció a alguns col·lectius especialment vulnerables, tant a justícia juvenil com a presons:

  • Persones immigrades: cal revisar alguns procediments i treballar per a dotar eines els equips per lluitar contra els radicalismes i l'exclusió.
  • Persones amb problemes de salut mental: s'hauria de reprendre el disseny fet de la xarxa d'atenció i mirar d'acabar d'implementar-lo.
  • Persones amb discapacitats intel·lectuals: seguir impulsant i dotar de recursos el nou circuit d'atenció.
  • Persones drogodependents: revisar l'actual model d'intervenció i tornar a impulsar els mòduls de convivència i participació de centres penitenciaris.

Amb la reunió d’avui amb el conseller Mundó, la Taula del Tercer Sector comença una ronda de trobades amb els consellers i conselleres responsables dels departaments implicats en el desenvolupament de les polítiques socials del país. La Taula del Tercer Sector també es reunirà el 16 de febrer amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Derecha
Banner

Destacats