Entrevista a Oriol Illa, nou president de la Taula del Tercer Sector Social

“Hem de fer més visible l’acció transformadora del Tercer Sector Social, en lloc de la pal·liativa”

Contenido
Izquierda

1.- Quines seran les prioritats de la nova Junta Directiva de la Taula del Tercer Sector per aquests propers tres anys?

En el mandat que comencem tenim com objectiu principal situar les polítiques socials al centre de tota decisió política. Això vol dir que tota l’acció política ha d’estar pensada, i ha de tenir com a objecte final, el benestar i la qualitat de vida de la persona.

 2.- L'etapa anterior ha estat molt marcada pels efectes de la crisi econòmica, l'erosió dels drets socials i els problemes de les entitats per cobrar de les Administracions. Creu que aquestes qüestions continuaran determinant l'agenda política de la Taula del Tercer Sector?

Malauradament és possible que continuïn marcant l’agenda. De totes manares és possible que al Tercer Sector Social se li obrin nou reptes, i que la Taula pugui assumir noves reivindicacions per situar-les a l’agenda política. Però des del Tercer Sector Social hem de seguir impulsant i enfortint noves eines per no dependre tant de les Administracions públiques, i que ens permetin trobar solucions des del propi sector.

3.- I les properes eleccions del 27 de setembre, com les viu i les afronta la Taula del Tercer Sector?

Vivim un moment de canvis des de molts àmbits: social, polític i econòmic. Com a  Taula del Tercer Sector tenim com a repte vetllar perquè, sigui quin sigui l’escenari a partir del 27-S, les polítiques socials estiguin al centre de tota activitat governamental i que el benestar sigui el primer objectiu que en pugui sortir. Alhora, hem de seguir reivindicant que tot allò vinculat a les polítiques socials en el pressupost públic s’ha de veure com una inversió i no com una despesa.

4.- En aquest escenari tan complex, quines de les millores en polítiques socials que planteja la Taula del Tercer Sector considera que són viables i que caldrà prioritzar?

A curt i mig termini hauríem de ser capaços de prioritzar dos aspectes vinculats a les polítiques socials que són l’habitatge i la integració social i sanitària. L’habitatge s’ha de situar com a primera política social. Una persona sense habitatge és una persona desarrelada. Hem de garantir aquest espai d’intimitat, que és l’habitatge, per garantir el seu benestar.

I pel què fa la integració social i sanitària, té com a principal virtut que situa els drets socials com a drets universals; com ho són els drets sanitaris. La integració ha de garantir una finestreta única i fer l’atenció molt més eficient. Les entitats socials hi tenim molt a dir i hem de participar d’aquesta integració.

5.- Després de 12 anys de trajectòria de la Taula del Tercer Sector, el conjunt de les entitats socials catalanes han avançat i s'han enfortit en molts aspectes, però encara deuen tenir reptes per resoldre. Quins diria que són els més importants?

A nivell intern també tenim molta feina. Volem fomentar més la participació de les entitats  i tenir la capacitat de territorialitzar l’activitat de la Taula del Tercer Sector. Hem de pensar en termes de país i hem d’intentar situar l’activitat de la institució on no hi tenim tanta presència.

També és molt important ajudar a visibilitat el Tercer Sector com un actor transformador per reclamar més i millors polítiques socials, enlloc de ser un actor pal·liatiu que posa pedaços a necessitats socials que apareixen

 

Derecha
Banner

Destacats