Nova campanya d'Obertament sobre l’estigma de la salut mental
“No facis com si res: Dóna la cara” vol sensibilitzar que tenir un problema de salut mental és molt comú i no hauria de fer vergonya parlar-ne.
Obertament ha presentat aquests dies la seva nova campanya “No facis com si res: Dóna la cara”, amb l’objectiu d’evidenciar que existeix un tabú social respecte als problemes de salut mental, i per sensibilitzar la ciutadania que tenir un problema de salut mental és molt comú i no hauria de ser vergonyós parlar-ne.
Segons l’Organització Mundial de la Salut, una de cada quatre persones patiran un trastorn mental al llarg de la seva vida. Malgrat ser un fet comú, existeixen a dia d’avui un estigma social i uns prejudicis que influeixen en les actituds i comportaments que es tenen cap a les persones amb un diagnòstic de salut mental (esquizofrènia, trastorn bipolar, depressió, ansietat, trastorns de personalitat, etc.).
Segons les últimes dades de l’ESCA (Enquesta de Salut de Catalunya), un de cada sis catalans (16 %) no estaria disposat a viure amb una persona amb problemes de salut mental i un de cada cinc no confiaria en ella per la cura d’altres (21%), un de cada tres (31%) no sap si treballaria amb algú diagnosticat amb un trastorn mental i més de la meitat de la població catalana (51%) no té clar si confiaria en ell a l’hora de donar-li una responsabilitat.
Per aquestes actituds, que responen més a estereotips que a la realitat de moltes persones amb problemes de salut mental, moltes persones se senten aïllades, rebutjades i discriminades quan manifesten tenir un diagnòstic de salut mental, especialment en l’entorn laboral. I una greu conseqüència d’aquest tabú és la por a demanar ajuda a un especialista, retardant el tractament i agreujant el problema i el patiment.
Al web de la campanya www.donalacara.org es poden veure el testimoni de tres activistes d’Obertament que expliquen com d’important ha estat per ells tenir al costat una persona del seu entorn amb qui parlar amb normalitat del seu trastorn mentaL¡l.