“Cal fer compatible la contenció de la despesa amb la qualitat dels serveis que reben les persones"

Entrevista a Rafael Ribó, Síndic de Greuges

Contenido
Izquierda

1.- El passat 27, 28 i 29 de novembre les entitats socials catalanes vam celebrar el IV Congrés del Tercer sector Social. En el Manifest final s’hi denunciaven un conjunt de polítiques que vulneren els drets socials de les persones. Com a Síndic de Greuges, defensor de les persones, hi està d’acord amb la regressió de drets socials que denúncia el Manifest?

En els informes al Parlament dels tres anys anteriors el Síndic de Greuges ja ha cridat l’atenció sobre l’evolució pressupostària i sobre els riscos de superar determinades línies vermelles, que un cop traspassades generen un fort impacte negatiu especialment a les persones més vulnerables, difícilment reversibles a curt o mitjà termini. Malgrat no pertoqui al Síndic posicionar-se sobre la voluntat de reducció de la despesa pública, sí que ha d’exigir que aquesta decisió s’adopti amb plena valoració i expressió dels seus efectes sobre el servei públic i, en conseqüència, també amb plena consideració de la proporcionalitat entre l’estalvi resultant i els efectes per als drets individuals, i també de la distribució d’aquests efectes entre els diversos grups de persones.

2.- Què caldria fer des de les Administracions i la societat civil per donar resposta a aquest increment de les desigualtats i en l’alt risc que hi hagi un retrocés en els drets socials?

Des del Síndic de Greuges s’ha proposat en diverses ocasions una reflexió conjunta entre poders públics i entitats socials que permeti  definir els drets socials i la seva consolidació, i definir posteriorment aquelles polítiques que vetllin per la cohesió social. Aquesta reflexió hauria d’incloure una atenció als efectes sobre els col·lectius més desfavorits, evitant-ne l’exclusió, que en tot cas és discriminatòria, i tendint a refor­çar-ne la protecció.

3.- Aquests dies s’han entregat milers de firmes per demanar una Renda de Ciutadania al Parlament. Creu que és viable aquest tipus de renda?

L’Estatut d’autonomia de 2006 va anar un pas més enllà en la configuració d’un règim de provisió i presta una atenció específica a les situacions de pobresa. En aquest sentit, cal destacar que l’Estatut, en regular els drets en l’àmbit dels serveis socials, reconeix expressament el dret de les persones o famílies que es troben en situació de pobresa a accedir a una renda garantida de ciutadania que els asseguri els mínims d’una vida digna (art. 24.3). El reconeixement d’aquest dret constitueix un avenç important des del punt de vista jurídic.

És competència dels poders públics elegits democràticament analitzar l’estudi de viabilitat de la proposta de Renda de Ciutadania presentada davant del Parlament i el seu possible desenvolupament normatiu. Tanmateix, el Síndic ha recomanat la necessitat de desenvolupar normativament les previsions que conté l’article 41 de la Llei 14/2010, dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència, per tal de dotar de contingut i assegurar l’efectivitat del dret dels infants a un nivell bàsic de benestar, que els reconeix la Llei d’infància i la Convenció dels drets de l’infant, i que resta pendent de desplegament. Aquest desplegament ha de tendir a millorar les garanties de protecció dels infants en situació de poBresa i d’accés a les diferents oportunitats socials, com a drets subjectius.

4. -El Govern estudia com evitar que les companyies elèctriques interrompin el servei als consumidors que es troben en situació de pobresa. Quines mesures creu que s’haurien d’adoptar urgentment per lluitar contra la pobresa energètica?

L’Informe sobre la pobresa energètica a Catalunya, presentat el passat octubre al Parlament, proposava establir una “treva hivernal” que determini la no-interrupció dels subministraments per impagaments durant el període hivernal per a les persones o unitats familiars amb uns ingressos inferiors a l’IRSC (indicador de renda de suficiència de Catalunya). Així, suggerim que les empreses subministradores arribin a acords amb les persones afectades perquè puguin fraccionar durant la resta de l’any el pagament de totes o d’una part de les factures corresponents al període hivernal.

Per la seva banda, el Departament d’Empresa i Ocupació ja ha fet una proposta de modificar el Codi de Consum per a prohibir els talls de llums, gas o aigua a les famílies amb pocs recursos.

 5.- Fa unes setmanes, vostè adreçava un informe a l’Administració amb un conjunt de recomanacions relacionades amb els processos de licitació, adjudicació i execució de contractes de gestió de serveis d’atenció a les persones. Amb quina finalitat s’ha fet aquest informe?

La finalitat d’aquest document és aportar a les administracions públiques que contracten serveis d’atenció a les persones alguns instruments que permetin garantir la qualitat d’aquests serveis en un context de gran restricció de recursos públics.  

Creiem que amb respecte als principis que regeixen la contractació pública, cal fer compatible la contenció de la despesa amb la qualitat dels serveis que reben les persones. I és amb aquest objectiu que s’han fet arribar a les administracions públiques de Catalunya una sèrie de propostes de bones pràctiques per incorporar en els processos de contractació d’aquests serveis.  En l’elaboració d’aquest document hem tingut en compte les consideracions d’organitzacions que agrupen entitats del tercer sector, i també iniciatives d’altres institucions que s’han elaborant o s’estan elaborant amb la mateixa orientació.

Derecha
Banner

Destacats