#UnCallejónSinSalida: campanya de FEPA

L’objectiu és modificar la Llei d’Estrangeria perquè el jovent extutelat pugui disposar de permís de residència i treball. 

Contenido
Izquierda

La Federació d’Entitats amb Projectes i Pisos Assistits (FEPA) impulsa la campanya #UnCallejónSinSalida que pretén modificar el reglament de la Llei d’Estrangeria perquè el jovent extutelat d’origen estranger pugui disposar de permís de residència i treball i, per tant, puguin gaudir dels drets a tenir una vida digna.

Quan es compleix la majoria d’edat, qualsevol persona jove, nacional o estrangera que hagi passat pel sistema de protecció, s’ha d’emancipar, malgrat no comptar amb suport familiar. Algunes persones poden accedir a una plaça d’un recurs d’emancipació, però en el cas dels joves d’origen estranger les dificultats són més grans perquè necessiten tenir un permís de treball i residència amb uns requisits pràcticament impossibles d’aconseguir. Només poden treballar si aconsegueixen un contracte laboral d’un any de durada i de 40 hores (o menys, sempre que es rebi el salari mínim interprofessional). Si no tenen aquesta possibilitat, la seva residència serà només “no lucrativa”, sense dret a treballar. 

Fa poc el Tribunal Suprem ha emès una sentència que encara ho posa més difícil perquè ara també se’ls demana que acreditin comptar amb mitjans de vida propis per renovar el seu permís de residència no lucrativa, com disposar de 537 euros al mes per a les primeres renovacions i de 2.151 euros al mes per a les segones, a més aquests diners no poden provenir ni de prestacions públiques ni d’ajudes socials que proporcionen les entitats. 

La campanya de FEPA pretén, precisament, aplicar un reforma en els articles 196, 197 i 198 del reglament de la Llei d’Estrangeria per evitar que aquest jovent acabi en un “carreró sense sortida”, és a dir, en una situació d’irregularitat, sense possibilitat d’inclusió sociolaboral i abocat a la vulnerabilitat, sense recursos i oportunitats. Per aconseguir-ho, FEPA ha mantingut diverses reunions amb agents clau com el director general de Migracions, Santiago Yerga, o el director general de Drets de la Infància i l’Adolescència, Gabriel González-Bueno, i el Subdirector General Adjunt de la Subdirecció General de Drets de la Infància i l’Adolescència, José Luis Castellanos Delgado, del Govern central, a més promou una campanya de recollida de signatures en la qual la ciutadania pot donar suport.


 

Derecha